Pál Feri nem csak görögkatolikus papnéknak: Néha egyensúly, néha egyensúlyvesztés kell a családban

2018. június 22. péntek 19:32

Máriapócson tartották a papnék idei első lelkigyakorlatát június 4-én. A Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök vezette Paraklisz után Pál Feri atya, mentálhigiénés szakember tartott előadást a tisztelendő asszonyoknak a zarándokhelyen.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Pál Feri a testi, lelki és szociális egészség tudománytárából merítve próbált megfontolandó iránymutatást adni  az életvezetéshez és a társas kapcsolatok gyümölcsöző megéléséhez. Előadásának központi témája volt a családi egyensúly, a „jólét a családban”.

Gondolatait a jó és a kóros egyensúllyal, illetve jó és rossz egyensúlyvesztéssel indította. Hiszen életünkben egyszerre törekszünk egyensúlyra és keressük az egyensúlyvesztést. „Mert néha az egyensúly és néha az egyensúlyvesztés az, ami a legnagyobb segítségünkre van” – mondta.

Egy amerikai családterapeuta gondolait idézte, miszerint a családban nem a saját igazságainkat kell bebizonyítani, mert az csupán hatalmi harc volna férfi és nő között. Ha a családban bárki bármiben többet tud, ügyesebb, képzettebb, tehetségesebb, az sosem kritika a többiekre nézve, hanem a családot gazdagítja, főleg ha képesek vagyunk egységben gondolkozni, nem csak személyekben.

Ez a kérdés különösen aktuális ma, amikor a nő látszólag, a különböző szerepei mellett egyenrangú félként van jelen a kapcsolatban, de a tradíciók által rájuk rakott elvárások miatt mégis nap mint nap aggodalmat és bűntudatot érez valós vágyai kifejezése miatt. Ezért kiemelten fontos megtanulni szabadon alkalmazkodni, szabadon teljesíteni kötelességeinket, szabadon fejezni ki magunkat és szabadon mondani el, mi esne jól nekünk. Pál Feri hangsúlyozta, hogy hívőként Istentől extra segítséget kapunk megtalálni azt a módot, melyben ez szeretetben, családban gondolkodva megvalósulhat. Ha fennáll egy kóros egyensúly, akkor több energiát fordítunk a látszat fenntartására, mint a helyzet megváltoztatására és megoldáskeresésre, és ebből további problémák és patológiák származhatnak.

Előadásában Pál Feri a biztonság és a szenvedély kettőséről is beszélt. Nőként a családi életben akaratlanul is a biztonságért dolgozunk, igyekszünk a rutinok és közös szokások kialakítására, de ez hordozhatja az unalmassá válás veszélyét. A biztonság mellett szerepe lenne családi életünkben a szenvedélynek, a megszokottból való kitörésnek, hogy feltöltődjünk, mert a család mint élő rendszer addig marad fenn, míg a működéséhez szükséges energiát fel tudja venni valahonnan.

Ez az energia a gyermekvállalástól kezdve sokkal kevesebb lesz, de fontos keresnünk a lehetőségeket a szenvedély megélésére, egy kis „pozitív egyensúlyvesztésre”. A továbbiakban szó volt arról is, hogy hogyan fejezhetjük ki magunkat szabadon, de nem öncélúan. Hiszen a kapcsolatokat nem a problémák teszik tönkre, hanem ahogy egymással probléma esetén bánunk.

Az előadó rámutatott, hogy a házasságok 69 százaléka már a második közös évtized felénél megoldhatatlan problémákat mutat; de ott nem történik válás, ahol a felek közt működik a megértés, tisztelet és bizalom. Ha ez nincs, vagy megszakad a kapcsolat, vagy további együttélés esetén a felek kényszerből alkalmazkodnak, s ez visszavezet a kóros egyensúly témaköréhez. „A párok nagy része megoldhatatlan problémákkal él együtt. Min múlik, hogy valakik elválnak, mások nem? Ebben segíthet nekünk Isten emberszeretete” – zárta gondolatait Pál Feri atya.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Erdei-Papp Réka Borbála

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57
Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 9.

Mai evangélium – 2018. december 9.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle