Pályázatot hirdetnek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus monstranciájának elkészítésére

2018. február 9. péntek, 10:15

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága pályázatot hirdet a kongresszus reprezentatív monstranciájának művészi tervezésére és elkészítésére. A pályázóknak február 28-án tájékoztató szimpóziumon vehetnek részt.

A monstrancia – magyar elnevezéssel szentségmutató – a római katolikus liturgiában az Oltáriszentség bemutatására szolgál, liturgián kívül pedig az Oltáriszentség őrzésére használható.

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson használandó monstrancia néhány speciális igény miatt eltér a szokásos monstranciatípusoktól. A pályázat tárgyát képező monstrancia – az 1938-ban az akkori kongresszusra készült szentségmutatóhoz hasonlóan – lehetőleg két részből kell hogy álljon: vagy egy külső befoglaló részből és egy kivehető kisebb, kézzel könnyebben felmutatható belső részből; vagy egy lábazatból és egy felépítményből, mely a 18,5 centiméter átmérőjű ostyát befogadja. A monstrancia teljes magassága 140–150 centiméter, elkészítéséhez fémműves technikák és nemes anyagok használata javasolt.

A pályázat nyilvános, részt vehetnek benne szakmai felkészültséggel bíró magyar állampolgársággal rendelkező alkotóművészek, tervezők, szakirányú hazai felsőoktatásban jelenleg hallgatói jogviszonyban lévő alkotók vagy alkotói csoportok. Csoportos pályázat esetén a csoport tagjairól nyilatkozatot kell tenni. Egy személy vagy egyénként, vagy csoport tagjaként adhat be pályázatot.

A pályázó csak saját, eddig nyilvánosságra nem hozott, illetve nyilvánosság előtt be nem mutatott művével pályázhat. A pályázó nem adhat be korábban már pályázaton szerepeltetett tárgyat, másolatot vagy egyéb olyan művet, amely mások szellemi termékhez fűződő jogát sértheti.

A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban a pályázatok név nélküli előzsűrizése történik meg, melynek során a zsűri kijelöli a második fordulóba kerülő pályázókat. A második fordulóban már a pályázók neve is ismertté válik.

Pályázatot csak a mű egészére lehet érvényesen benyújtani, a pályázat nyelve magyar. Egy pályázó legfeljebb három pályaművet adhat be. Több pályázati terv esetén egy pályázati adatlapot és tervenként a teljes, alább felsorolt pályázati dokumentációt kell csatolni.

Első forduló:

A monstranciaterv pályázati dokumentációjának a következőket kell tartalmaznia (egy példányban papíron kinyomtatva és CD-lemezen):

– Kitöltött pályázati adatlap
– Mérethű terv vagy modell (papír alapon vagy más merev hordozón, hogy a zsűri számára jól értelmezhető legyen legalább két nézetből)
– Nyomtatott, szöveges ismertető legfeljebb 6000 karakterben (szóközökkel)
– Pontos méretadatok (minden irányú kiterjedés, súly)
– A felhasználandó anyagok és a kialakítás módjának szöveges és szükség szerint ábrákkal kiegészített ismertetése
– A megvalósítás költségvetési terve
– A tervezett monstrancia használatának bemutatása, különös tekintettel a két rész illeszkedésére, illetve szétválasztására

Második forduló:

Az első fordulóban részt vett és a második fordulóra meghívást kapott pályázók nyújthatják be a következő kiegészítő anyagokat:

– Digitális háromdimenziós modell és renderelt megjelenítés és/vagy háromdimenziós fizikai modell szabadon választott anyagból
– Részletes kiviteli tervdokumentáció

A kiíró nem tartozik felelősséggel az ajánlattevőknél a pályázattal kapcsolatosan felmerülő költségekért, kiadásokért vagy egyéb kötelezettségekért, viszont a második fordulóba bejutott pályázókkal külön írásos konzultáció keretében felveszi a kapcsolatot, és a terv kidolgozásához lehetőségeihez mért anyagi segítséget, illetve szükség szerint szakmai támogatást nyújt.

Fontos időpontok, határidők:

Pályázati tájékoztató szimpózium: 2018. február 28. Konzultációs lehetőség megbeszélés alapján lehetséges. A pályázat első fordulójának beérkezési határideje: 2018. május 2., 12.00. A pályázókat az első forduló eredményéről e-mailben fogják tájékoztatni 2018. május 16-ig. A második forduló beadási határideje: 2018. augusztus 31., 12.00, eredményhirdetés: 2018. szeptember 20., 10.00.

A pályázatot be lehet adni személyesen a kiíró székhelyén, e-mailben (palyazat@iec2020.hu) előre egyeztetett időpontban (1064 Budapest, Vörösmarty utca 40.), illetve postai úton az 1397 Budapest, Pf. 523 címre.

Eredménytelen a pályázat, ha a pályázatra nem nyújtottak be érvényes pályázatot, ha a benyújtott pályázatok egyike sem felelt meg a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek, illetve ha a döntésre jogosult eredménytelennek nyilvánítja. Eredményes a pályázat, ha a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek megfelelő egy vagy több érvényes pályázat érkezett, és ennek alapján a döntésre jogosult azt eredményesnek nyilvánítja.

A pályázat értékelését a kiíró által felkért zsűri végzi, melynek tagjai Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek; Fábry Kornél, a NEK főtitkára; Füzes Ádám, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Egyházművészeti Bizottságának elnöke; Dragonits Márta belsőépítész, az Ars Sacra Alapítvány elnöke, a NEK művészeti albizottságának elnöke; Kontsek Ildikó művészettörténész, múzeumigazgató, a NEK művészeti albizottságának tagja; Lipóczki Ákos ötvösművész, a MOME Tárgyalkotó Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense; Varga Péter ötvös-restaurátor művész, az MMA rendes tagja.

A határidőben beérkezett pályázatok értékelése nem nyilvánosan történik. A beérkezett pályázatokat a pályázatbíráló bizottság tagjai, a bizottság által meghívott személyek, valamint az ajánlattevők vagy meghatalmazottjaik is megismerhetik. A kiíró, illetőleg annak képviselője, meghatalmazottja a pályázatokról jogosult képfelvételt készíteni és azt közzétenni. Ehhez a pályázók a pályázat benyújtásával hozzájárulásukat adják.

A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy indokolt esetben ne hirdessen ki győztes pályázatot, illetve a pályázati díjat megosztva ítélje meg. A zsűri vizsgálja a tervkoncepció újszerűséget, kidolgozottságát, megvalósíthatóságát. Kiemelt bírálati szempont a liturgiában való használhatóság, a pályázati kiírásnak való megfelelőség. Megvizsgálja a zsűri, hogy mennyiben kapcsolódik a tárgy az Oltáriszentség tiszteletének hagyományos formáihoz, szimbolikájához, illetve mennyire fejezi ki a kongresszus mottóját: „Minden forrásom belőled fakad.” Döntő fontosságú a tárgy megjelenésének művészi színvonala, az innovatív tervezői hozzáállás, a felhasználandó anyagok és technikák magas minősége és az összhatás.

A nyertes pályázó a zsűri eredményhirdetését követő 15 napon belül nettó 500.000 forint díjazásban részesül. A pályázat kiírója vállalja, hogy a pályázati díj kifizetésével kapcsolatban felmerülő adókat és járulékokat megfizeti. A zsűri döntése értelmében a nyertes pályázótól a kiíró a művet megrendeli, és a pályázó köteles a művet a közösen megállapított határidőre elkészíteni.

Pályázati tájékoztató:

Időpont: 2018. február 28. szerda, 10.00–13.00

Helyszín: NEK Általános Titkárság (1064 Budapest, Vörösmarty utca 40.)

Előzetes regisztráció a tájékoztatóra február 26-ig az alábbi linken érhető el.

A pályázattal kapcsolatos kérdéseket a következő e-mail-címre küldhetik: palyazat@iec2020.hu

A pályázati űrlap az alábbi linken érhető el.

 

Forrás: NEK Általános Titkárság

Fotó: Merényi Zita; Lambert Attila

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-felfigyelt-rank-vilag-harminceves-magyar-maltai-szeretetszolgalat
„Felfigyelt ránk a világ” – Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét, Kozma Imrét kérdeztük a szervezet múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

2019. február 17. vasárnap
ferenc-papa-jezus-segit-hogy-kigyogyuljunk-kronikus-rovidlatasbol2
Ferenc pápa: Jézus segít, hogy kigyógyuljunk a krónikus rövidlátásból

Február 17-én a délben a Szentatya Jézus boldogmondásairól és az úgynevezett „jaj-mondásairól” elmélkedett. Rámutatott: a szenvedők nem azért boldogok, mert szenvednek, hanem mert Jézus szabadulást hoz nekik.

2019. február 17. vasárnap