Pályázatot hirdetnek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus monstranciájának elkészítésére

2018. február 9. péntek 10:15

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága pályázatot hirdet a kongresszus reprezentatív monstranciájának művészi tervezésére és elkészítésére. A pályázóknak február 28-án tájékoztató szimpóziumon vehetnek részt.

A monstrancia – magyar elnevezéssel szentségmutató – a római katolikus liturgiában az Oltáriszentség bemutatására szolgál, liturgián kívül pedig az Oltáriszentség őrzésére használható.

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson használandó monstrancia néhány speciális igény miatt eltér a szokásos monstranciatípusoktól. A pályázat tárgyát képező monstrancia – az 1938-ban az akkori kongresszusra készült szentségmutatóhoz hasonlóan – lehetőleg két részből kell hogy álljon: vagy egy külső befoglaló részből és egy kivehető kisebb, kézzel könnyebben felmutatható belső részből; vagy egy lábazatból és egy felépítményből, mely a 18,5 centiméter átmérőjű ostyát befogadja. A monstrancia teljes magassága 140–150 centiméter, elkészítéséhez fémműves technikák és nemes anyagok használata javasolt.

A pályázat nyilvános, részt vehetnek benne szakmai felkészültséggel bíró magyar állampolgársággal rendelkező alkotóművészek, tervezők, szakirányú hazai felsőoktatásban jelenleg hallgatói jogviszonyban lévő alkotók vagy alkotói csoportok. Csoportos pályázat esetén a csoport tagjairól nyilatkozatot kell tenni. Egy személy vagy egyénként, vagy csoport tagjaként adhat be pályázatot.

A pályázó csak saját, eddig nyilvánosságra nem hozott, illetve nyilvánosság előtt be nem mutatott művével pályázhat. A pályázó nem adhat be korábban már pályázaton szerepeltetett tárgyat, másolatot vagy egyéb olyan művet, amely mások szellemi termékhez fűződő jogát sértheti.

A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban a pályázatok név nélküli előzsűrizése történik meg, melynek során a zsűri kijelöli a második fordulóba kerülő pályázókat. A második fordulóban már a pályázók neve is ismertté válik.

Pályázatot csak a mű egészére lehet érvényesen benyújtani, a pályázat nyelve magyar. Egy pályázó legfeljebb három pályaművet adhat be. Több pályázati terv esetén egy pályázati adatlapot és tervenként a teljes, alább felsorolt pályázati dokumentációt kell csatolni.

Első forduló:

A monstranciaterv pályázati dokumentációjának a következőket kell tartalmaznia (egy példányban papíron kinyomtatva és CD-lemezen):

– Kitöltött pályázati adatlap
– Mérethű terv vagy modell (papír alapon vagy más merev hordozón, hogy a zsűri számára jól értelmezhető legyen legalább két nézetből)
– Nyomtatott, szöveges ismertető legfeljebb 6000 karakterben (szóközökkel)
– Pontos méretadatok (minden irányú kiterjedés, súly)
– A felhasználandó anyagok és a kialakítás módjának szöveges és szükség szerint ábrákkal kiegészített ismertetése
– A megvalósítás költségvetési terve
– A tervezett monstrancia használatának bemutatása, különös tekintettel a két rész illeszkedésére, illetve szétválasztására

Második forduló:

Az első fordulóban részt vett és a második fordulóra meghívást kapott pályázók nyújthatják be a következő kiegészítő anyagokat:

– Digitális háromdimenziós modell és renderelt megjelenítés és/vagy háromdimenziós fizikai modell szabadon választott anyagból
– Részletes kiviteli tervdokumentáció

A kiíró nem tartozik felelősséggel az ajánlattevőknél a pályázattal kapcsolatosan felmerülő költségekért, kiadásokért vagy egyéb kötelezettségekért, viszont a második fordulóba bejutott pályázókkal külön írásos konzultáció keretében felveszi a kapcsolatot, és a terv kidolgozásához lehetőségeihez mért anyagi segítséget, illetve szükség szerint szakmai támogatást nyújt.

Fontos időpontok, határidők:

Pályázati tájékoztató szimpózium: 2018. február 28. Konzultációs lehetőség megbeszélés alapján lehetséges. A pályázat első fordulójának beérkezési határideje: 2018. május 2., 12.00. A pályázókat az első forduló eredményéről e-mailben fogják tájékoztatni 2018. május 16-ig. A második forduló beadási határideje: 2018. augusztus 31., 12.00, eredményhirdetés: 2018. szeptember 20., 10.00.

A pályázatot be lehet adni személyesen a kiíró székhelyén, e-mailben (palyazat@iec2020.hu) előre egyeztetett időpontban (1064 Budapest, Vörösmarty utca 40.), illetve postai úton az 1397 Budapest, Pf. 523 címre.

Eredménytelen a pályázat, ha a pályázatra nem nyújtottak be érvényes pályázatot, ha a benyújtott pályázatok egyike sem felelt meg a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek, illetve ha a döntésre jogosult eredménytelennek nyilvánítja. Eredményes a pályázat, ha a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek megfelelő egy vagy több érvényes pályázat érkezett, és ennek alapján a döntésre jogosult azt eredményesnek nyilvánítja.

A pályázat értékelését a kiíró által felkért zsűri végzi, melynek tagjai Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek; Fábry Kornél, a NEK főtitkára; Füzes Ádám, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Egyházművészeti Bizottságának elnöke; Dragonits Márta belsőépítész, az Ars Sacra Alapítvány elnöke, a NEK művészeti albizottságának elnöke; Kontsek Ildikó művészettörténész, múzeumigazgató, a NEK művészeti albizottságának tagja; Lipóczki Ákos ötvösművész, a MOME Tárgyalkotó Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense; Varga Péter ötvös-restaurátor művész, az MMA rendes tagja.

A határidőben beérkezett pályázatok értékelése nem nyilvánosan történik. A beérkezett pályázatokat a pályázatbíráló bizottság tagjai, a bizottság által meghívott személyek, valamint az ajánlattevők vagy meghatalmazottjaik is megismerhetik. A kiíró, illetőleg annak képviselője, meghatalmazottja a pályázatokról jogosult képfelvételt készíteni és azt közzétenni. Ehhez a pályázók a pályázat benyújtásával hozzájárulásukat adják.

A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy indokolt esetben ne hirdessen ki győztes pályázatot, illetve a pályázati díjat megosztva ítélje meg. A zsűri vizsgálja a tervkoncepció újszerűséget, kidolgozottságát, megvalósíthatóságát. Kiemelt bírálati szempont a liturgiában való használhatóság, a pályázati kiírásnak való megfelelőség. Megvizsgálja a zsűri, hogy mennyiben kapcsolódik a tárgy az Oltáriszentség tiszteletének hagyományos formáihoz, szimbolikájához, illetve mennyire fejezi ki a kongresszus mottóját: „Minden forrásom belőled fakad.” Döntő fontosságú a tárgy megjelenésének művészi színvonala, az innovatív tervezői hozzáállás, a felhasználandó anyagok és technikák magas minősége és az összhatás.

A nyertes pályázó a zsűri eredményhirdetését követő 15 napon belül nettó 500.000 forint díjazásban részesül. A pályázat kiírója vállalja, hogy a pályázati díj kifizetésével kapcsolatban felmerülő adókat és járulékokat megfizeti. A zsűri döntése értelmében a nyertes pályázótól a kiíró a művet megrendeli, és a pályázó köteles a művet a közösen megállapított határidőre elkészíteni.

Pályázati tájékoztató:

Időpont: 2018. február 28. szerda, 10.00–13.00

Helyszín: NEK Általános Titkárság (1064 Budapest, Vörösmarty utca 40.)

Előzetes regisztráció a tájékoztatóra február 26-ig az alábbi linken érhető el.

A pályázattal kapcsolatos kérdéseket a következő e-mail-címre küldhetik: palyazat@iec2020.hu

A pályázati űrlap az alábbi linken érhető el.

 

Forrás: NEK Általános Titkárság

Fotó: Merényi Zita; Lambert Attila

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
isten-szeretet-ezert-szeretett-lenyek-vagyunk-eloadas-sorozat-belso-varkastely
Isten a szeretet, ezért szeretett lények vagyunk – „A belső várkastély”-ról a D18 kávézóban

A budapesti D18 könyvesbolt-kávézó előadás-sorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „A belső várkastély” című művéről. A negyedik előadást február 22-én tartotta Baráth Évi orvos. Előadótársa, Béri Renátó kármelita szerzetes betegség miatt nem tudott jelen lenni.

2018. február 23. péntek
tuz-utott-ki-budapest-egyik-legnagyobb-templomaban-felmerul-szandekos-gyujtogatas-gyanuja
Tűz ütött ki Budapest egyik legnagyobb templomában – Felmerül a szándékos gyújtogatás gyanúja

Február 23-án, hajnali három óra után lángra kapott a Budapest Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom kerti tárolója, a lángok később átterjedtek a tetőszerkezetre.

2018. február 23. péntek
Mai evangélium – 2018. február 23.

Mai evangélium – 2018. február 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 5,20–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. február 23.

Nagyböjti kalendárium – 2018. február 23.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle