Pénteken kezdődik a győri Könnyező Szűzanya-búcsú programsorozata

2018. március 13. kedd 18:30

Március 16-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyház Könnyező Szűzanya-oltáránál köszöntőt mond és koszorút helyez el Walter Lynch püspök emléktáblájánál Veres András megyéspüspök. Ezzel kezdődik a Könnyező Szűzanya búcsúja alkalmából szervezett programsorozat Győrben.

„Alig láttunk még kegyhelyet, ahol a papság és hívő nép szorosabban összeforrott volna a kultusszal, ahol a jámbor hagyományra szögesebb gonddal ügyelnének, mint Győrben. A székesegyház vérrel verejtékező Mária-képe igazán szíve a városnak” – olvashatjuk Bálint Sándor néprajztudós sorait a győri kegyhelyről.

A hagyományoknak megfelelően 2018-ban is várják a híveket, zarándokokat a Káptalandombra. Idén a győri hívekkel együtt ünnepel többek között Varga László kaposvári megyéspüspök, Böjte Csaba ferences szerzetes, Fazakas Z. Márton OPraem csornai apát, Pat Kelly ír nagykövet, valamint ír szeminaristák egy csoportja.

A búcsúhoz kötődő programsorozat idén március 16-án, pénteken 16 órakor kezdődik a győri Nagyboldogasszony-székesegyház Könnyező Szűzanya-oltáránál: köszöntőt mond és koszorút helyez el Walter Lynch püspök emléktáblájánál Veres András győri megyéspüspök, Pat Kelly, Írország budapesti nagykövete és Somogyi Tivadar győri alpolgármester.

A koszorúzás után a Cant’Art Énekegyüttes hangversenye következik; majd a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban megnyitják A győri Könnyező Szűzanya tisztelete című tárlatot. A koncert és a kiállítás a Győri Egyházmegye és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által közösen szervezett ír–magyar napok keretében valósul meg. A székesegyházban 19 órakor bemutatják – a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelőjének megbízásából, Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, zeneszerző rendezésében – a Könnyező Szűzanya-búcsúra készült Canticum Mariae CD-lemezt. Közreműködik Bognár Krisztina énekművész és Kecskés Mónika orgonaművész; ősbemutatóként elhangzik Maróti Gábor Mária-siralom című szoprán szólóra és orgonára írt műve.

Március 17-én, szombaton a könnyezés órájában, reggel 6 órakor mutatnak be szentmisét a Nagyboldogasszony-székesegyházban. E napon a Győri Egyházmegye lelkipásztorai és szüleik zarándokolnak a Káptalandombra, hogy kifejezzék tiszteletüket a Könnyező Szűzanya kegyképe előtt. 11 órakor koncelebrált szentmisét mutat be Varga László kaposvári megyéspüspök.

A hívek zarándoklata 18 órakor ünnepi szentmisével kezdődik, melyet Veres András győri megyéspüspök mutat be; szentbeszédet mond Böjte Csaba ferences szerzetes. 19 órakor a Palestrina Kórus Könnyező Szűzanya-köszöntő áhítatát hallgathatják meg az érdeklődők. Az áhítat keretében ősbemutatóra is sor kerül: első alkalommal csendül fel Burkali Theodor Ave Maria című darabja, amelyet a győri származású, Ausztriában élő zeneszerző a Könnyező Szűzanya tiszteletére komponált. 22 órakor az elhunyt zarándokokért és a zarándokok elhunyt hozzátartozóiért mutatnak be szentmisét. 23 órakor szentségimádás kezdődik, melyet egész éjszakás virrasztás követ – éjféli népi keresztúttal és a zarándokcsoportok által vezetett imaórákkal.

Március 18-án, vasárnap reggel 6 órakor, majd 8 óra 30 perckor kezdődnek a szentmisék. A 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Fazakas Z. Márton OPraem csornai apát mutatja be. A búcsú a déli 12 órakor kezdődő szentmisével és a zarándokok búcsúztatásával zárul, 14 órakor.

* * *

A Szent László Látogatóközpont (Győr, Káptalandomb 13.) hosszabbított – 10–20 óráig tartó – nyitvatartással és kedvezményes belépővel várja a látogatókat március 17-én és 18-án. A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Gutenberg téri kiállítóterében látható Boldogasszony című tárlat ezeken a napokon ingyenesen látogatható.

A győri Könnyező Szűzanya-kegykép története

Az imádkozó Szűzanyát és a gyermek Jézust ábrázoló festmény az előkelő ír családból származó Walter Lynch clonferti püspöké volt, akinek az írországi katolikusokat sújtó üldözés miatt 1653-ban menekülnie kellett hazájából. A képet magával vitte a száműzetésbe. Püsky János püspök Győrbe hívta az ír főpásztort, akit kanonokká és püspöki helynökké nevezett ki. Walter Lynch Győrben élt 1663-ban bekövetkezett haláláig. A katolikusok üldözése Lynch püspök halála után tovább erősödött Írországban. 1697. március 16-án a dublini parlament elfogadta a száműzetési törvényt, amely gyakorlatilag halálra ítélte az ír katolicizmust; a Rómához hű egyházi személyek a teljes vagyonelkobzás és a kivégzés elől száműzetésbe kényszerültek.

A parlamenti határozat napján, 1697. március 17-én Szent Patriknak, Írország térítő apostolának és védőszentjének ünnepén a Nagyboldogasszony-székesegyházban elhelyezett képen ábrázolt Szűzanya szeméből reggel 6 órától 9 óráig véres könnyek csorogtak. A véres könnyeket fehér gyolcskendővel itatták fel, melyet 1701-ben a székeskáptalan tagjai hitelesítettek.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő