Pénteken kezdődik a győri Könnyező Szűzanya-búcsú programsorozata

2018. március 13. kedd 18:30

Március 16-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyház Könnyező Szűzanya-oltáránál köszöntőt mond és koszorút helyez el Walter Lynch püspök emléktáblájánál Veres András megyéspüspök. Ezzel kezdődik a Könnyező Szűzanya búcsúja alkalmából szervezett programsorozat Győrben.

„Alig láttunk még kegyhelyet, ahol a papság és hívő nép szorosabban összeforrott volna a kultusszal, ahol a jámbor hagyományra szögesebb gonddal ügyelnének, mint Győrben. A székesegyház vérrel verejtékező Mária-képe igazán szíve a városnak” – olvashatjuk Bálint Sándor néprajztudós sorait a győri kegyhelyről.

A hagyományoknak megfelelően 2018-ban is várják a híveket, zarándokokat a Káptalandombra. Idén a győri hívekkel együtt ünnepel többek között Varga László kaposvári megyéspüspök, Böjte Csaba ferences szerzetes, Fazakas Z. Márton OPraem csornai apát, Pat Kelly ír nagykövet, valamint ír szeminaristák egy csoportja.

A búcsúhoz kötődő programsorozat idén március 16-án, pénteken 16 órakor kezdődik a győri Nagyboldogasszony-székesegyház Könnyező Szűzanya-oltáránál: köszöntőt mond és koszorút helyez el Walter Lynch püspök emléktáblájánál Veres András győri megyéspüspök, Pat Kelly, Írország budapesti nagykövete és Somogyi Tivadar győri alpolgármester.

A koszorúzás után a Cant’Art Énekegyüttes hangversenye következik; majd a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban megnyitják A győri Könnyező Szűzanya tisztelete című tárlatot. A koncert és a kiállítás a Győri Egyházmegye és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által közösen szervezett ír–magyar napok keretében valósul meg. A székesegyházban 19 órakor bemutatják – a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelőjének megbízásából, Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, zeneszerző rendezésében – a Könnyező Szűzanya-búcsúra készült Canticum Mariae CD-lemezt. Közreműködik Bognár Krisztina énekművész és Kecskés Mónika orgonaművész; ősbemutatóként elhangzik Maróti Gábor Mária-siralom című szoprán szólóra és orgonára írt műve.

Március 17-én, szombaton a könnyezés órájában, reggel 6 órakor mutatnak be szentmisét a Nagyboldogasszony-székesegyházban. E napon a Győri Egyházmegye lelkipásztorai és szüleik zarándokolnak a Káptalandombra, hogy kifejezzék tiszteletüket a Könnyező Szűzanya kegyképe előtt. 11 órakor koncelebrált szentmisét mutat be Varga László kaposvári megyéspüspök.

A hívek zarándoklata 18 órakor ünnepi szentmisével kezdődik, melyet Veres András győri megyéspüspök mutat be; szentbeszédet mond Böjte Csaba ferences szerzetes. 19 órakor a Palestrina Kórus Könnyező Szűzanya-köszöntő áhítatát hallgathatják meg az érdeklődők. Az áhítat keretében ősbemutatóra is sor kerül: első alkalommal csendül fel Burkali Theodor Ave Maria című darabja, amelyet a győri származású, Ausztriában élő zeneszerző a Könnyező Szűzanya tiszteletére komponált. 22 órakor az elhunyt zarándokokért és a zarándokok elhunyt hozzátartozóiért mutatnak be szentmisét. 23 órakor szentségimádás kezdődik, melyet egész éjszakás virrasztás követ – éjféli népi keresztúttal és a zarándokcsoportok által vezetett imaórákkal.

Március 18-án, vasárnap reggel 6 órakor, majd 8 óra 30 perckor kezdődnek a szentmisék. A 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Fazakas Z. Márton OPraem csornai apát mutatja be. A búcsú a déli 12 órakor kezdődő szentmisével és a zarándokok búcsúztatásával zárul, 14 órakor.

* * *

A Szent László Látogatóközpont (Győr, Káptalandomb 13.) hosszabbított – 10–20 óráig tartó – nyitvatartással és kedvezményes belépővel várja a látogatókat március 17-én és 18-án. A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Gutenberg téri kiállítóterében látható Boldogasszony című tárlat ezeken a napokon ingyenesen látogatható.

A győri Könnyező Szűzanya-kegykép története

Az imádkozó Szűzanyát és a gyermek Jézust ábrázoló festmény az előkelő ír családból származó Walter Lynch clonferti püspöké volt, akinek az írországi katolikusokat sújtó üldözés miatt 1653-ban menekülnie kellett hazájából. A képet magával vitte a száműzetésbe. Püsky János püspök Győrbe hívta az ír főpásztort, akit kanonokká és püspöki helynökké nevezett ki. Walter Lynch Győrben élt 1663-ban bekövetkezett haláláig. A katolikusok üldözése Lynch püspök halála után tovább erősödött Írországban. 1697. március 16-án a dublini parlament elfogadta a száműzetési törvényt, amely gyakorlatilag halálra ítélte az ír katolicizmust; a Rómához hű egyházi személyek a teljes vagyonelkobzás és a kivégzés elől száműzetésbe kényszerültek.

A parlamenti határozat napján, 1697. március 17-én Szent Patriknak, Írország térítő apostolának és védőszentjének ünnepén a Nagyboldogasszony-székesegyházban elhelyezett képen ábrázolt Szűzanya szeméből reggel 6 órától 9 óráig véres könnyek csorogtak. A véres könnyeket fehér gyolcskendővel itatták fel, melyet 1701-ben a székeskáptalan tagjai hitelesítettek.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59