Rendhagyó történelemórát tartottak Pécsen Brenner Jánosról

2018. április 26. csütörtök 13:52

„Modernkori vértanúság” címmel tárlatvezetéssel egybekötött előadást szervezett Brenner János boldoggá avatására készülve a Pécsi Egyházmegye. Az április 20-i nyilvános rendezvény után április 24-én az egyházmegye fenntartásában működő iskolák diákjai vehettek részt a rendhagyó történelemórán.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Magtár Látogatóközpont kávézójában a rendezvény résztvevői a kommunista egyházüldözés évtizedeiről, valamint Brenner János Pécsett töltött éveiről hallhattak előadásokat.

A  rendhagyó történelemóra elején Bánkuti Gábor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Modernkori Történeti Tanszékének docense köszöntőjében így fogalmazott: „Minden nemzedéknek vannak tagjai, akiknek életükkel kell tanúságot tenniük hitükről. Üdvtörténeti szempontból baj is lenne, ha ez nem így volna, hiszen a nehézségek rostáján keresztül” válik nyilvánvalóvá, hogy létezik transzcendencia, létezik Isten. Gondoljunk arra, hogy racionálisan nem magyarázható az egyházüldözés logikája: miért zavarja az államot, hogy emberek a külvilágtól elvonulva imádsággal töltik életüket? Miért zavar egy rendszert, hogy emberek öltözetükkel is tanúsítva elköteleződésüket vannak jelen a világban? Azért, mert ezek a tények tanúskodnak arról, hogy Isten van – fogalmazott az előadó.

Az 1945 utáni egyháztörténelmet kutató Bánkuti Gábor szempontokat adott a Titkos átjáró – a földalatti egyház címet viselő pécsi tárlat megtekintéséhez, amelynek létrehozásában szakértőként működött közre 2012 és 2015 között. A kiállítás bemutatja azokat a módszereket, amelyeket a diktatúra alkalmazott az egyházak ellehetetlenítésére, továbbá a Pécsi Egyházmegye meghurcolt papjainak történetét, de találhatunk olyan kivételes dokumentumokat, feljegyzéseket és jelentéseket is, amelyek helyi levéltárakból kerültek elő.

A tárlat megtekintését követően Czeininger Tamás, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának történelemtanára tartott előadást a Brenner család Pécsett töltött éveiről. Korabeli fényképeken, dokumentumokon keresztül idézte fel azt a légkört, amely a gyermek Brenner Jánost fogadta Pécsett. „Életében meghatározó volt az a pár év, amit Pécsen töltött. Annyira megszerette a ciszterci szerzeteseket, de főleg azt, amit képviseltek, hogy már gyermekként megemlítette, hogy foglalkoztatja a szerzetesség gondolata. Ezt Mádl Dalma visszaemlékezéséből tudjuk, aki szintén Pécsett töltötte gyermekéveit, és személyesen is ismerte Brenner Jánost.”

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
bemutatjuk-vilag-legnagyobb-maria-kegyhelyeit
Bemutatjuk a világ legnagyobb Mária-kegyhelyeit

A nyár az utazások időszaka. Egy alkalommal II. János Pál is buzdított arra, hogy a szünidőben látogassuk meg az Istenszülő kegyhelyeit is. Ezt évente több millió hívő meg is teszi. A német püspöki konferencia hírportálja bemutatta a világ legnagyobb, az Egyház által elismert Mária-kegyhelyeit.

19:56
a-biblia-uzenete-gyertek-ti-is-pihenjetek-egy-kicsit
Gyertek ti is, pihenjetek egy kicsit!

Évközi 16. varárnap – Gondolatok az evangéliumhoz

16:00