Semmelweis-szobrot avattak a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban

2019. április 16., kedd | 10:48

Április 15-én, nagyhétfőn a Semmelweis-emlékév keretében felavatták és megáldották a tudós orvosról készült műalkotást hajdani iskolájában, a ma Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium nevet viselő intézményben.

A szoborállítás ötlete a Semmelweis Emlékbizottságtól és a Semmelweis Egyetem (SOTE) tanáraitól származik, köztük egy szülőtől, akinek gyermekei szintén az iskola egykori és jelenlegi növendékei.

Az ünnepségen megjelenteket Endrédi Józsefné igazgató köszöntötte. Kiemelte, alázattal, de büszkén emlékeznek a 332 éves gimnázium hajdani diákjaira, tanáraira. Felidézte, hogy az iskola egykor Széchényi György alapító érsek adományából jött létre a budai várban, szinte rögtön a törökök kiűzése után, 1687-ben. A 142 éves épületet báró Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszternek, hajdani diáknak köszönhetik. Az egykori diákok közül sokan hazájukat védve áldozták életüket az elmúlt századok honvédő harcaiban, az iskola egy Pro Patria emlékfallal tiszteleg előttük; egy hajdani híres tanárnak, oktatáspolitikusnak, Jancsó Benedeknek pedig idén állítottak szobrot.

Semmelweis Ignác az iskolatörténet elmúlt századainak talán legkiemelkedőbb egykori diákja volt. A mai világban egy katolikus iskola számára különösen felértékelődik egy olyan ember tisztelete, aki a család, az édesanyák megmentésén fáradozott, ezért az intézemény tantestülete és diáksága nagy örömmel fogadta a szobrot – tette hozzá az intézményvezető.

Az ünnepséget Merkely Béla, a SOTE rektora nyitotta meg, méltatva Semmelweis Ignác tudományos munkásságát, emberi nagyságát. Emlékeztetett, hogy Semmelweis Ignácot a világ tíz legismertebb orvos tudósa között tartják számon. Kiemelte az egyetem névadójának elkötelezett, kitartó munkáját, innovatív tevékenységét, emlékeztetett arra is, hogy Semmelweis Ignác évekig szívósan kutatta, miért jelent nagyobb a veszélyt az édesanyák számára kórházi körülmények között gyermeket világra hozni, mint otthon, a bábák segítségével.

Érzékletesen, a diákok számára is érthetően ismertette a rektor a nagy felfedezést, hogy hogyan okozhatnak nagyobb bajt a kórházban dolgozó orvosok amiatt, hogy folyamatosan érintkeznek elhunyt betegekkel. Bemutatta Semmelweis szüntelen törekvését, amivel megpróbálta elfogadtatni a korabeli orvostársadalommal felismerését, s rávenni az orvosokat a klórmeszes kézmosásra, aminek köszönhetően számottevően csökkent az anyák halálozási aránya.

Hihetetlen lelkiismeret-furdalás gyötörte a tudós orvost, amikor tudatosult benne, hogy ő maga is mennyi ember halálát okozta – folytatta Merkely Béla. – Élete folyamatos szélmalomharc volt a szülészeti osztályok higiéniájának fejlesztéséért. Az egyetem büszke névadójára, s célja, hogy az ott végzett orvosok Semmelweis Ignáchoz hasonlóan a magyar egészségügy felvirágoztatásával, a betegek egyre magasabb szintű ellátásával adjanak segítséget a társadalomnak. A SOTE célja, hogy a világ száz legjobb egyeteme közé kerüljön, ezzel is tisztelegve névadója munkássága, embersége előtt.

A szobor leleplezése és megáldása előtt Jánosa Domokos, a felső-vízivárosi Szent Anna-templom plébánosa, a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium lelkivezetője tartott rövid elmélkedést, melyben méltatta Semmelweis Ignác édesanyák védelmében végzett áldozatos munkáját.

Győrfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész, a szobor alkotója azt kívánta, hogy a diákok szeressék ezt a szobrot, s merítsenek erőt Semmelweis Ignác életpéldájából.

Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke szintén a tudós nagyságát méltatta, s elmondta, boldog, hogy az emlékévben ennyi szobor készült az orvos tudósról szerte a világban és Magyarországon is.

A diákok fuvola-, cselló- és zongorajátékkal, népdalokat énekelve, verseket szavalva működtek közre az ünnepségen, melynek zárásaként a budavári alpolgármester koszorút helyezett el az új szobor előtt.

Endrédi Józsefné zárszavában kifejezte reményét, hogy Semmelweis Ignác élete és munkássága követendő példa lesz a gyermekek számára; bíznak abban, hogy egyre több diákjuk választja az orvosi hivatást.

Forrás: Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle