Sok erő és szeretet kell – Fejlesztették a máltai szeretetszolgálat nevelőszülői hálózatát

2018. június 29. péntek, 18:35

Sajtótájékoztatót tartottak június 29-én a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri épületében, melynek során tájékoztatták az újságírókat a szeretetszolgálat nevelőszülői hálózatának 38,3 millió forintos támogatásból végrehajtott fejlesztéséről.

Mint a meghívóban is szerepelt, a 2017 októberétől zajló infrastrukturális és szakmai fejlesztés célja a szervezet befogadóképességének erősítése volt.

A húsz éve működő Máltai Családok Háza Nevelőszülői Hálózatban nyolcvanhét nevelőszülő jelenleg kétszáztizenkét gyermeket nevel, köztük számos fogyatékkal élő, halmozottan sérült gyermeket. A hálózat befogadó szülői olyan gyerekekről gondoskodnak, akiket a gyermekvédelmi hatóságok kiemeltek eredeti családjukból, és hosszabb-rövidebb időre nevelőszülőknél helyeztek el. A máltai szemléletmód szerint nevelőszülőként meg kell adni mindazt a szeretetet, biztonságot és nyugalmat a rájuk bízottaknak, ami minden gyermeknek jár, függetlenül attól, hogy hová született, és hogyan indult az élete.

Aki gyermeket nevel – akár szülőként, akár nevelőszülőként – tudja, mennyi örömmel, de mennyi felelősséggel is jár ez a csodálatos hivatás. Morva Emília, a szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője is erről beszélt. Mint mondta: a nevelőszülők arra vállalkoznak, hogy nagyon nehéz sorsból érkező gyerekeket fogadnak be a saját családjukba. Olyanokat, akiket ki kell emelni a saját családjukból valamilyen komoly probléma miatt. A nevelőszülők azt vállalják, hogy megpróbálják meggyógyítani elsősorban nem a fizikai sebeket, hanem a lelki bántódásokat, melyeket a vér szerinti családjukban szenvedtek el a gyerekek. A régióvezető arról is beszélt, hogy a legjobb volna, ha ezek a gyerekek visszakerülhetnének szüleikhez, mely komoly munkát kíván a szétszakadt család minden tagjától – a gyerekektől éppúgy, mint a szülőktől.

Morva Emília arról is beszélt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt próbálja elérni, hogy ne legyen különbség az iskolapadban ülő két gyerek között azért, mert egyiket a vér szerinti, másikat pedig a nevelőszülő engedte el otthonról. Ehhez a feladathoz nyújtott nagy segítséget a támogatásból elvégezhető fejlesztés, hiszen a nevelőszülők szolgálata nagyon sok erőt és még több szeretetet kíván – mondta a szeretetszolgálat régióvezetője, majd átadta a szót a nevelőszülői hálózat szakmai vezetőjének.

Horváth Ádám ismertette, a pályázaton elnyert összegből olyan eszközöket vásárolt a szeretetszolgálat, továbbá olyan képzéseket tartott a nevelőszülők és a hálózat munkatársai számára, melyek a befogadó családok hétköznapjait könnyítik meg. Hozzátette: a befogadó családokat tárgyi eszközök vásárlásával támogatták, például háztartási gépeket, mosógépet, páramentesítőt, mélyhűtőt, babaápolási eszközöket, babakocsit, babamérleget, informatikai és egészségügyi berendezéseket, köztük infralámpát, inhalátort, bioptron készülékeket, valamint mozgás- és pszichológiai fejlesztőjátékokat és -eszközöket szereztek be, melyeket szükség esetén a nevelőszülők a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól kölcsönözhetnek ki. A nevelőszülői hálózat szakmai vezetője hozzátette: volt, ahol a család kerékpárt, autós babaülést vagy ülésemelőt kapott, mert arra volt szükségük.

A támogatási összeg egy részéből szervezetfejlesztést is végrehajtottak. Képzést tartottak a hálózat munkatársai, a pszichológusok, a tanácsadók, a gyermekvédelmi asszisztensek részére, melynek során feltárták a nehézségeket, vizsgálták a külső és a belső kommunikációt és erősítették a partnerekkel való együttműködést. A szervezetfejlesztési képzés célja az volt, hogy az ország egész területén tevékenykedő máltai nevelőszülői hálózat egységesen, azonos szemlélettel működjön – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A támogatás lehetőséget adott arra is, hogy a nevelőszülők szakmai képzéseken vegyenek részt, melyeken többek között abban kaptak segítséget, hogy minél jobban megismerjék az általuk nevelt gyermekek személyiségét, és alaposabban megtervezhessék a gyerekek jövőjét. Ezeken a képzéseken szakemberek beszéltek nekik a drogprevencióról és a gyermekbántalmazás felismeréséről, hiszen a szülő, a nevelőszülő ismerheti fel elsőként a droghasználat jeleit, vagy azt, hogy a gyereket esetleg bántalmazták. Horváth Ádám szólt arról is, hogy a program lehetőséget teremt arra, hogy a máltai hálózat tovább bővüljön, növekedjen a befogadóképessége: új nevelőszülőkkel gyarapodjon és további gyermekeket fogadjon.

Fotó: Bókay László

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat