Spányi Antal mutatott be szentmisét Bogner Mária Margit halálának évfordulóján

2019. május 14., kedd | 16:34

Tiszteletreméltó Bogner Mária Margit vizitációs nővérre emlékeztek Érd-Óvárosban május 12-én. A „magyar Kis Szent Terézként” is emlegetett nővér halálának évfordulóján Spányi Antal megyéspüspök mutatott be hálaadó szentmisét az egyházmegye megjelent papságával együtt.

A szentmise kezdetén Mojzer György plébános köszöntötte a megyéspüspököt, az alpolgármestert, a képviselőket és minden megjelent ünneplőt. Elmondta, az érdiek idén két napon át emlékeztek a nővérre: tiszteletére színdarabot adtak elő a helyi Marianum Iskola diákjai, akik közül többen eljöttek az ünnepi szentmisére is. „Akik látták az előadást, megérthették, amit Bogner Mária Margit hirdetett, hogy velünk van az Isten. Mindig Őt kell keresnünk, és az Ő nevében, az Ő szeretetében járnunk életünk útját” – hangzott el a plébános köszöntőjében.

„Isten szava mindig eleven és hatékony – hangsúlyozta a szentmisében mondott beszédében a főpásztor. Akik az Isten szavára figyelnek, azok ezt a szót meghallják, megértik, és ha az Isten így hív valakit, akkor annak nincs más választása, meghajtja a fejét az Ő akarata előtt, és megköszöni a hívó szót, odaadja életét, ha bensőséges kapcsolatban akar élni az Úrral. Hajlandó elveszíteni mindent Krisztusért, hogy aztán majd Krisztusban megtalálja önmagát” – fogalmazott a megyéspüspök, majd a nővér életét méltatva hozzátette: „Bogner Mária Margit meghallotta a hívó szót, kész volt azt követni. Betegsége miatt támadtak nehézségei – nem akarták befogadni a rendek –, sokat kellett szenvednie azért, hogy azt a hivatást, amit érzett, megvalósíthassa. Végül megtalálta a vizitációs nővéreket, akik befogadták, és akik közt kimondhatta a maga odaadó igenjét Istennek. Megtalálta a boldogságot. A hűségéért, állhatatosságáért, a kitartásáért Isten megadta neki azt a kegyelmet, hogy hamarosan a mennyei hazába költözhetett. Azt hiszem, hogy akik Bogner Mária Margit életét ismerik, azok megérzik az Ő hűségét, megérzik az isteni meghívó szónak a nagyságát és erejét, azt a szót, amely eleven és átható, amely ma is megérinti itt az embereket. El kell gondolkodnunk azon, hogy mi készek vagyunk-e Isten szavát meghallani, készek vagyunk-e nagylelkűen válaszolni, és a kimondott igenben megmaradni” – mondta Spányi Antal püspök.

„Isten sokféle hivatásra hív bennünket, ajándékaira, amelyeket nekünk akar adni. Fontos, hogy ezt megsejtsük, megérezzük, és a magunk lehetőségei szerint megvalósítsuk. Lehet egy családban megújult életet élni, még jobban gyakorolni önmagunk odaadását, a másik elfogadását. A lényeg, hogy a Szűzanya szavaival kimondjuk, legyen nekem a Te Igéd szerint, vagy Szent II. János Pál jelmondatával, »Totus tuus«, egészen a Tiéd. Ne felejtsük el, Isten azért teremtette a világot és az embert, hogy boldogok legyünk. Ez a boldogság pedig azon múlik, megmaradunk-e Isten útján, és törekedünk arra, hogy a Mennyei Atya háza felé menjünk. Legyen példa előttünk Bogner Mária Margit életfelajánlása, amelyben megtalálta Isten útját, élete értelmét és örömét” – zárta beszédét a püspök.

A szentmise után a főpásztor vezetésével a Szent Mihály-templom kertjében Bogner Mária Margit sírjánál együtt imádkoztak a hívek a nővér további égi támogatásáért és mielőbbi boldoggá avatásáért.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Somogyi Tamás

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
nem-akarhogyan-varjak-az-erdelyi-kispapok-ferenc-papat
Nem akárhogyan várják az erdélyi kispapok Ferenc pápát

Ferenc pápa személyében először látogat katolikus egyházfő Erdélybe. A Szentatya június 1-jén mutat be szentmisét a csíksomlyói szabadtéri oltárnál. A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet növendékei május 25-én este a közösségi oldalukon tették közzé pápaváró meglepetésvideójukat.

2019. május 25., szombat
gyermekbantalmazas-vatikani-szemmel-hans-zollner-sj-nem-epitkezhetunk-alaaknazott-foldre
Gyermekbántalmazás vatikáni szemmel – Hans Zollner SJ: „Nem építkezhetünk aláaknázott földre”

„Gyermekeink védelmében” címmel szervezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és az Ignáci Pedagógiai Műhely gyermekvédelmi konferenciát május 24-én Budapesten. A találkozó fő előadóját, Hans Zollnert kérdeztük.

2019. május 25., szombat
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle