Szent István király ünnepe Pécsett

Hazai – 2017. augusztus 19., szombat | 19:14

A Pécsi Püspökség is Szent Istvánra emlékezik augusztus 20-án. Látható lesz a király csontereklyéje a bazilikában, és az ingyenes idegenvezetések középpontjában is az államalapító király személye áll.

István király országfelajánlását jelenítette meg Székely Bertalan a Mária-kápolnában

A Pécsi Egyházmegye alapításáról fennmaradt dokumentum tanúsága szerint az egyházmegye létrehozásáról Szent István király rendelkezett 1009-ben.

Ebben az évben augusztus 20-án, az államalapító király ünnepén a székesegyház ingyenesen látogatható, a torony kilátó megtekintéséhez azonban külön jegyet kell váltani. Két alkalommal – 14 órakor és 15.30-kor – indulnak vezetett látogatások, amelyeknek célja, hogy bemutassák a bazilikában fellelhető Szent István-ábrázolásokat. A tematikus idegenvezetésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az ünnep napján a bazilikába látogatók ingyenesen megtekinthetik a szent király csontereklyéjét. 1938-ban, Szent István halálának kilencszázadik évfordulójára készített Bittner Lajos ötvösművész díszes ereklyetartót a Pécsi Püspökség számára, amely azóta hordozza az államalapító király ereklyéjét. Az év többi napján az ereklye a Püspöki KincsTár kiállításának részét képezi, augusztus 20-án azonban egy napra átviszik a bazilikába, ahol minden érdeklődő ingyen megtekintheti.

A 18 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa mutatja be.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír