Szent László-estek Győrben: A lovagkirály a litván kereszténnyé válási folyamat főszereplője

A „Szent László-estek” című programsorozat harmadik alkalmán, május 25-én Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató-főszerkesztője, a Vilnius-, illetve a Litvánia-könyvek szerzője tartott előadást Szent László litvániai kultuszáról és annak... »

2017. május 27. szombat

Szent László gyermekszemmel – Katolikus óvodások és iskolások alkotásaiból nyílt kiállítás Győrben

A katolikus óvodák, iskolák számára a Szent László-év alkalmából meghirdetett rajz-, tárgyalkotó és fotópályázatok díjnyertes alkotásaiból, valamint a szakképző intézmények diákjai által készített mestermunkákból nyílt kiállítás május 26-án Győrben, az Egyházmegyei... »

2017. május 26. péntek

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében járt a Csíksomlyóra tartó feltámadási menet

Május 14-én Debrecenben, a Szent Anna-székesegyházban, 18-án a Szent Lászlóról elnevezett domonkos templomban, 20-án este pedig már Nyíregyháza-Borbányán, a Szent László-kápolnában köszöntötték a hívek és zarándokok a feltámadási menet jelvényét és zászlaját.

2017. május 26. péntek

Az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségek erdélyi tanulmányútja

Május 15. és 20. között zajlott az ausztriai idegen nyelvű – köztük a magyar – katolikus lelkészségek idei tanulmányútja a lelkészségeket irányító országos igazgatóság szervezésében. A Szent László-évhez kapcsolódva a csoport Partiumba és Erdélybe látogatott el.

2017. május 26. péntek

Tizenegyedik alkalommal rendeztek motoros zarándoklatot Ecséden

A Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány és több támogató motoros egyesület szervezésében tizenegyedik alkalommal rendeztek motoros zarándoklatot és búcsút az Ecséd szélén található Szentkút-völgyi Boldogasszony-kápolnánál május 19-én és 20-án.

2017. május 25. csütörtök

Elismerésben részesült a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Díjkiosztó gálaünnepséggel ért véget a XXVI. Festum Varadinum programsorozat a nagyváradi Szigligeti Színházban május 21-én. Kulturális tevékenységéért elismerésben részesült a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és Debrecen... »

2017. május 23. kedd

Idén is találkoztak az Észak-Amerikában szolgáló magyar papok

Szent László jubileumi évében május 15. és 17. között találkoztak az észak-amerikai magyar katolikus közösségekben szolgáló magyar lelkipásztorok a kanadai Ancasterben (Ontario) – tájékoztatott Licskó Szabolcs montreali plébános, a Kanadai Magyar Papi Egység (KMPE) titkára.

2017. május 19. péntek

Debrődre érkezett a feltámadási menet

A somogyországi Karádról húsvét hétfőjén indult feltámadási menet, melynek célállomása a csíksomlyói pünkösdi búcsú, legújabb állomására, a felvidéki Debrődre érkezett.

2017. május 17. szerda

Szent László-konferenciát tartottak Budapesten

A Szent László-év keretében, „Múltunk alapja – jövőnk oszlopa” címmel rendezett konferenciát a Külgazdasági és Külügyminisztérium május 17-én. A lovagkirály életművét és örökségét bemutató budapesti tanácskozáson előadást tartott többek között Erdő Péter bíboros,... »

2017. május 17. szerda

Szent László-legendát megjelenítő gótikus freskókat újítottak fel Sepsikilyénben

A Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Sepsikilyén unitárius temploma egyike azoknak a műemlékeknek, melyek középkori freskókat őriznek. A Szent László-legendát megjelenítő falfestmény restaurálása a közelmúltban fejeződött be. A képeket május 17-én adják át a nagyközönségnek.

2017. május 17. szerda

Szent Lászlóról szóló iskoladrámát mutattak be a nagyváradi vártemplomban – KÉPRIPORT

A nagyváradi Szent László-búcsú és egyházmegyei zarándoknap előestéjén, május 13-án a nagyváradi vártemplomban zenés jezsuita iskoladrámát mutatott be a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) Boldog Özséb Színtársulata.

2017. május 16. kedd

Debrecenben fogadták Szent László koponyaereklyéjét

410 év után először hagyta el Győr városát Szent László király koponyacsont-ereklyéje. A relikviát, amit a nagyváradi Szent László-ünnepségre szállítottak, május 13-án Debrecenben, a Szent Anna-székesegyházban fogadták.

2017. május 15. hétfő

„Lászlóban lett kereszténnyé és szentté…” – Kiállítás nyílt Szent Lászlóról Győrben

Veres András győri megyéspüspök és Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora május 12-én megnyitották a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár „Lászlóban lett kereszténnyé és szentté…” című tárlatát a lovagkirály jubileumi évének alkalmából.

2017. május 15. hétfő

Szent László király tiszteletére – Zarándoksokaság ünnepelte a lovagkirályt Nagyváradon

Szent László-búcsú a Szent László-évben. Győrből 450 év után hozták el a szent király fejereklyéjét, megszólították a lovagkirály emlékét őrző népeket, horvát, lengyel, szlovák közösségek érkeztek a jubileumot ünnepelni. Május 14-én Erdő Péter bíboros mutatta be a búcsú... »

2017. május 14. vasárnap

Sajtótájékoztatót tartottak a KATTÁRS és a Szent László-napok győri programjairól

A Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) és a Szent László-napok várható győri eseményeiről Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Székely János püspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke tájékoztatta a sajtó képviselőit... »

2017. május 9. kedd

A kőbányai Szent László-templomba érkezett a feltámadási menet

Április 17-én, húsvéthétfőn a Szent László-emlékévhez is kapcsolódó hagyományos feltámadási menet indult a Somogy megyei Karádról, a Szent László-templomból, amely pünkösd napján ér Csíksomlyóra. A menet május 6-án érkezett a Budapestre, a kőbányai Szent... »

2017. május 8. hétfő

Hagyományokkal az anyanyelvi oktatásért – Nyitrára érkezett a feltámadási menet

Az idén a somogyországi Karádról, a Szent László-év jegyében indult feltámadási menet vasárnap, április 30-án megérkezett Nyitrára – tájékoztatta a szerkesztőséget Okos Márton, a Szent László-év tanácsadó testületének tagja.

2017. május 5. péntek

Harsányi Lajos: Fejjel nagyobb mindenkinél

A Szent László jubileumi évben az Árpád-házi király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulójára emlékezünk. A Szent István Társulat ebből az alkalomból jelentette meg újra Harsányi Lajos 1940-ben írt regényét.

2017. április 30. vasárnap

Debrecenbe viszik Szent László koponyatető-csontereklyéjét

A Szent László-évben, 2017. május 13-án Debrecenbe viszik a Szent László koponyatető-ereklyét Győrből, amelynek ünnepélyes fogadása 17:30-kor lesz a Szent Anna-székesegyház előtt.

2017. április 30. vasárnap

Tanúságtételek a Szent László-emlékév első regionális találkozóján a nagyváradi egyházmegyében

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye a Szent László-év alkalmából regionális találkozót szervezett Almásfegyverneken április 27-én. Az ünnepi szentmisét Böcskei László megyéspüspök celebrálta.

2017. április 29. szombat

tovább »