Szent László hagyatéka tanít és figyelmeztet – Tablókiállítás nyílt Szegeden

A magyar uralkodó a hit bajnokaként máig karakteres példaképként állhat a magyarság, valamint Közép-Európa népei előtt. Az emlékét őrző vándorkiállítás november 21-ig a szegedi dóm látogatóközpontjában tekinthető meg.

2017. november 16. csütörtök

„Leányrablás”, lovasbemutató és drámaelőadás Máriapócson

A máriapócsi Dudás Miklós-iskolában október 21. és 31. között rendezték meg a Szent László-hetet, amellyel az oktatási intézmény is bekapcsolódott az emlékév programjaiba.

2017. november 13. hétfő

Királyok ékköve – Konferencia Szent Lászlóról és kultuszáról

„Regum gemma, Ladislae” (Királyok ékköve, László) címmel november 9–10-én tudományos konferenciát rendeznek Vácott, a püspöki palotában.

2017. november 9. csütörtök

Kárpát-medencei Szent László-találkozót tartottak Nagyváradon

A nagyváradi székesegyházban Böcskei László megyéspüspök által bemutatott szentmisével zárult november 5-én, vasárnap délben a helyi püspökség és a Háló Egyesület által szervezett háromnapos Kárpát-medencei Szent László-találkozó.

2017. november 8. szerda

Szent László királyt ünnepelték Rumban

November 5-én Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrált szentmisét a Vas megyei Rum községben, ahol Szent László királyt, a templom védőszentjét ünnepelték.

2017. november 6. hétfő

Petrozsényben látható a Szent László-vándorkiállítás

Tamás József gyulafehérvári segédpüspök október 28-án, a Szent Borbála-templom felszentelésének 130. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be Petrozsényben. A szertartást követően megnyitották a „»Tiszta hittel, erős kézzel« – Szent László király, a hit bajnoka, a haza... »

2017. október 31. kedd

Lezárult a Halmos László-emlékév Győr-Újvárosban

Idén volt húsz éve, hogy 1997. január 26-án elhunyt Halmos László, a magyar egyházzene kiemelkedő alakja. Az évforduló alkalmából Halmos László-emlékévet hirdetett a győr-újvárosi templom énekkara és plébániai közössége, mely szeptember 17-én ért véget – tájékoztatott... »

2017. október 30. hétfő

Gyönyörű drónfelvételek, interaktív honlap, mobilapplikáció – Megnyílt a Szent László-örökség út

Kiépült a negyvennégy erdélyi és magyarországi települést tömörítő, a lovagkirályhoz kapcsolódó kulturális, természeti és építészeti értékeket egyaránt bemutató Szent László-örökség út, melyet október 27-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán nyitottak meg.

2017. október 28. szombat

Szent Lászlóról rendezett konferenciát a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége

„Keresztény értékek a Kárpát-medencében – Szent László lovagkirály, a hit védelmezője” címmel tartott konferenciát a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége október 27-én a Magyar Tudományos Akadémián. Az eseményen részt vett Bíró László tábori püspök és Makláry Ákos, a KÉSZ... »

2017. október 27. péntek

Előadás Prohászka Ottokár püspök Szent László-képéről Székesfehérváron

Mózessy Gergely egyházmegyei gyűjteményigazgató előadására a Katolikus Kultúra Napjai rendezvény keretében a székesfehérvári vasútvidéki Prohászka-emléktemplomban várták az érdeklődőket.

2017. október 27. péntek

Szent László-konferenciát rendeztek Beregszászban

Szent László királyról szervezett tudományos konferenciát a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán október 11-én.

2017. október 26. csütörtök

Gyereksereg a veszprémi Szaléziánumban – Díjakat osztott ki Márfi Gyula érsek

Az idei Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében a veszprémi Szaléziánum rajzpályázatot hirdetett, melynek célja az volt, hogy közelebb hozza a gyerekekhez Szent Lászlót, felhívja a figyelmet a lovagkirály ma is aktuális példájára. A díjátadót október 20-án tartották a... »

2017. október 21. szombat

Szent László nyomában – Lengyelországban járt a PPKE Történettudományi Intézetének delegációja

A „Szent László nyomában” nemzetközi emlékprogram keretében október 8. és 12. között Lengyelországban jártak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Történettudományi Intézetének oktatói és diákjai.

2017. október 20. péntek

Szent László Röplabda Kupa Debrecenben

A Dienes László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola a Szent László-évben vándorkupát alapított röplabda sportágban. Az első tornát október 16-án rendezték meg nyolc együttes részvételével.

2017. október 20. péntek

Athleta Patriae – Kiállításmegnyitót tartottak és Szent László-évi emlékérmeket adtak át Nagyváradon

A nagyváradi római katolikus püspöki palota dísztermében tartották október 18-án az „Athleta Patriae” című, a kun legyőzésének erdélyi falképábrázolásait bemutató kiállítás megnyitóját. A rendezvény keretében Böcskei László megyéspüspök Szent László-évi emlékérmeket... »

2017. október 19. csütörtök

Magyarországi görögkatolikusok zarándokoltak Nagyváradra Szent László jubileumi évében

Közel ötszázan vettek részt azon a görögkatolikus zarándoklaton, amelyet a Hajdúdorogi Főegyházmegye szervezett október 14–15-én a Szent László-emlékév alkalmából Nagyváradra.

2017. október 19. csütörtök

Palánki Ferenc Furtán: Ha helyesen ünneplünk, kilépünk önzésünkből

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a jubileumi Szent László-évben meglátogatja az egyházmegye Szent László titulusú templomait, ahol szentmisét mutat be és találkozik az egyházközség híveivel. Október 15-én a Hajdú-Bihar megyei Furtára, Berettyóújfalu filiájára... »

2017. október 17. kedd

„Mindannyian szentek vállán állunk” – Szent Lászlóra emlékeztek a bécsi Pázmáneumban

Október 12-én ünnepi szentmisében emlékeztek Szent László királyra a koronázásának 940. és szentté avatásának 825. évfordulójára meghirdetett emlékév keretében a bécsi Collegium Pazmanianumban. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia... »

2017. október 13. péntek

Szent László-szobrot áldott meg Hódmezővásárhelyen Bíró László püspök

A Szent László trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent László-emlékév keretében új, a lovagirályt ábrázoló szobrot avattak Hódmezővásárhelyen, a Szentháromság-templom előtt október 12-én.

2017. október 13. péntek

Lezárult a Szent László-év regionális találkozóinak sora a nagyváradi egyházmegyében

A Szent László-emlékévben megrendezett egyházmegyei regionális találkozók zárásaként október 5-én Böcskei László megyéspüspök hálaadó szentmisét mutatott be Szent László király egykori sírjának közelében, a nagyváradi vártemplomban.

2017. október 11. szerda

tovább »