Szent László gyermekszemmel – Katolikus óvodások és iskolások alkotásaiból nyílt kiállítás Győrben

2017. május 26. péntek 21:27

A katolikus óvodák, iskolák számára a Szent László-év alkalmából meghirdetett rajz-, tárgyalkotó és fotópályázatok díjnyertes alkotásaiból, valamint a szakképző intézmények diákjai által készített mestermunkákból nyílt kiállítás május 26-án Győrben, az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban.

KÉPGALÉRIA –  klikk a képre!

A két termet magában foglaló kiállítást, amelyet Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke nyitott meg, a Győri Egyházmegye és a Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) szervezte.

A szétnyíló Tordai-hasadék, Szent László-társasjáték, egy életnagyságú figura korabeli ruhákkal és fegyverekkel, kódexek, megannyi színpompás festmény, számtalan technikával elkészítve... A győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár legújabb kiállítása különleges alkotói módokkal és a gyermeki képzeletgazdagság leképeződésével hívja fel magára a figyelmet.

Hasonló pályázati sorozatot hirdetett meg a tavalyi Szent Márton-évben a segítő szeretet szentjéhez kapcsolódva a Katolikus Pedagógiai Intézet, amelyből Budapesten rendeztek kiállítást. Ennek sikerén felbuzdulva kérte Veres András püspök az intézetet arra, hogy idén Szent László alakjához kapcsolódva hirdessenek pályázatot.

A pályázatot és a hozzá kapcsolódó kiállítást azért kezdeményezte, hogy minél több gyermek megismerje Szent Lászlót, árulta el a kiállításmegnyitón a főpásztor. Hangsúlyoozta, hetek, hónapok munkája van egy-egy alkotás mögött, ami különösen értékessé teszi őket. Veres András szerint a legtöbb, amit ez a gyermekpályázat adhat az az, amit az alkotók szívében formált.

A felhívás szemlátomást lendületbe hozta a gyerekeket, hiszen 175 intézmény küldött be pályázatot, így összesen 716 alkotás közül kellett kiválasztaniuk a legjobbakat – mondta el Tokár Imre János OFM, a KaPI vezetője. A fotópályázaton Szent László és a ma, illetve Szent László és a természet volt a téma, a rajzolásra vállalkozóknak a szent király életét kellett valamiképpen megjeleníteniük. A tárgyalkotó pályázat résztvevőinek pedig ma is használható tárgyakat kellett létrehozniuk a lovagkirályhoz kapcsolódóan.

A fő kiállítótér mellett egy másik teremben sajátos nevelési igényű gyermekek alkotásairól készült filmösszeállítást láthatnak az érdeklődők, az itt elhelyezett tablók segítségével pedig a tárgyak elkészítésének folyamatába lehet bepillantást nyerni.

Barcsák Marianna, a KaPI intézményvezető-helyettese, a pályázat főkoordinátora kérdésükre válaszolva elmondta: a kiállításon látható művek alkotóinál jóval több gyermeket mozgatott meg a pályázat, hiszen egy-egy iskola maximum három művel pályázhatott kategóriánként, vagyis már helyben megtörtént az előválogatás. Több mint ötszáz tanár áll a beérkezett pályaművek mögött.

Barcsák Marianna a megnyitón azt is bejelentette, hogy a díjazott alkotások szeptemberben online árverés formájában kalapács alá kerülnek. A befolyt összegből nehéz körülmények között élő gyermekek tanulmányait fogják támogatni: az MKPK által létrehozott Szent Gellért-ösztöndíj összegéhez járulnak hozzá.

A megnyitón közreműködött a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont alsó tagozatos kórusa Somfai Elemér karnagy vezényletével, szólót énekelt Bogdányi Boróka.

A kiállítás megtekinthető július 15-ig mindennap 10 és 18 óra között. A belépés díjtalan.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
hit-nagylelkuseg-onfelaldozo-batorsag-hazaszeretet-erdo-peter-zarta-szent-laszlo-evet
Hit, nagylelkűség, önfeláldozó bátorság, hazaszeretet – Erdő Péter zárta a Szent László-évet

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be hálaadó szentmisét a Szent László-év zárása alkalmából a budapesti Szent István-bazilikában december 10-én. A Pro Patria Egyesület és a Szent László-év Tanácsadó Testület hívására megtelt a vasárnap esti szentmisén a bazilika.

2017. december 10. vasárnap
beiktattak-magyarorszagi-kopt-ortodoxok-uj-puspoket
Beiktatták a magyarországi kopt ortodoxok új püspökét

December 9-én beiktatták a magyarországi és közép-európai kopt ortodox püspököt a budapesti Szűz Mária és Mihály arkangyal kopt ortodox templomban. A szertartáson részt vett Erdő Péter bíboros, prímás.

2017. december 10. vasárnap