Szent László királyt ünnepelték Rumban

2017. november 6. hétfő 15:50

November 5-én Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrált szentmisét a Vas megyei Rum községben, ahol Szent László királyt, a templom védőszentjét ünnepelték.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A rumi Szent László-templom immár hét évszázada áll. Három építészeti stílus jegyeit viseli magán. Román stílusú a torony és a nyugati homlokzat, illetve a templom déli falán található lőrésszerű ablaknyílások is. Gótikus a nyugati főbejárat, melyen át egy keresztboltozatos kapualjba jutunk. Innen léphetünk egy 16. században épült, csúcsíves, kőkeretes ajtón át a templom hajójába. A hajó, a szentély, valamint a déli oldalon található félköríves ablakok barokk stílusúak.

A Szent László-emlékévhez kapcsolódóan szervezett ünnep elején Horváth István plébános köszöntötte a vendégeket.

Székely János püspök szentbeszédében a lovagkirály életpéldájának három üzenetét emelte ki. Az első, hogy László sohasem a maga dicsőségét kereste, hanem Szent István örökségét akarta védeni. Ezt bizonyítja például, hogy a mogyoródi csata után megsiratta az ellenséges oldalon elesett katonákat is, vagy hogy 1083-ban szentté avatta I. István királyt – éppen ő, akinek a nagyapját első királyunk megvakíttatta. A másik üzenet, hogy lelkesedett Krisztus törvényéért: a szabolcsi zsinaton evangéliumi törvényeket adott a nemzetnek. A harmadik üzenet pedig az, hogy fontosnak tartotta a hit kincsének átadását a gyermekeknek, a következő nemzedéknek.

Székely János teljes szentbeszédét meghallgathatják a Szombathelyi Egyházmegye honlapján keresztül.

A Szent László-évben kiépült a negyvennégy erdélyi és magyarországi települést tömörítő, a lovagkirályhoz kapcsolódó kulturális, természeti és építészeti értékeket egyaránt bemutató Szent László-út. Részletek a Lovagkirály – Szent László örökség-út honlapján.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle