Szent László királyt ünnepelték Rumban

2017. november 6. hétfő 15:50

November 5-én Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrált szentmisét a Vas megyei Rum községben, ahol Szent László királyt, a templom védőszentjét ünnepelték.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A rumi Szent László-templom immár hét évszázada áll. Három építészeti stílus jegyeit viseli magán. Román stílusú a torony és a nyugati homlokzat, illetve a templom déli falán található lőrésszerű ablaknyílások is. Gótikus a nyugati főbejárat, melyen át egy keresztboltozatos kapualjba jutunk. Innen léphetünk egy 16. században épült, csúcsíves, kőkeretes ajtón át a templom hajójába. A hajó, a szentély, valamint a déli oldalon található félköríves ablakok barokk stílusúak.

A Szent László-emlékévhez kapcsolódóan szervezett ünnep elején Horváth István plébános köszöntötte a vendégeket.

Székely János püspök szentbeszédében a lovagkirály életpéldájának három üzenetét emelte ki. Az első, hogy László sohasem a maga dicsőségét kereste, hanem Szent István örökségét akarta védeni. Ezt bizonyítja például, hogy a mogyoródi csata után megsiratta az ellenséges oldalon elesett katonákat is, vagy hogy 1083-ban szentté avatta I. István királyt – éppen ő, akinek a nagyapját első királyunk megvakíttatta. A másik üzenet, hogy lelkesedett Krisztus törvényéért: a szabolcsi zsinaton evangéliumi törvényeket adott a nemzetnek. A harmadik üzenet pedig az, hogy fontosnak tartotta a hit kincsének átadását a gyermekeknek, a következő nemzedéknek.

Székely János teljes szentbeszédét meghallgathatják a Szombathelyi Egyházmegye honlapján keresztül.

A Szent László-évben kiépült a negyvennégy erdélyi és magyarországi települést tömörítő, a lovagkirályhoz kapcsolódó kulturális, természeti és építészeti értékeket egyaránt bemutató Szent László-út. Részletek a Lovagkirály – Szent László örökség-út honlapján.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
hivas-szeretetre-kovacs-zoltan-szeged-pappa-szenteltek-papi-arcel
Hívás a szeretetre – Villanófényben Kovács Zoltán újmisés

Kovács Zoltán diakónust a szegedi dómban szentelte pappá szeptember 8-án Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök. „Meghívásunk a szeretetre szól.” A pap identitása szempontjából meghatározó, hogy minél inkább azonosuljon Krisztussal – vallja Kovács Zoltán. A jó papot a jó édesapához hasonlítja.

19:59
ferenc-papa-katekezise-az-is-boldog-lehet-akinek-nem-voltak-jo-szulei
Ferenc pápa: Az is boldog lehet, akinek nem voltak jó szülei!

Szeptember 19-én a szülők iránti tisztelet parancsáról elmélkedett katekézisében Ferenc pápa. A Szentatya a parancsolat felszabadító hatását hangsúlyozta: elfogadhatjuk szüleinket korlátaikkal együtt, kiengesztelődhetünk gyermekkori sérüléseinkkel, és boldog, másoknak szentelt életet élhetünk.

16:20