Szent László királyt ünnepelték Rumban

2017. november 6. hétfő 15:50

November 5-én Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrált szentmisét a Vas megyei Rum községben, ahol Szent László királyt, a templom védőszentjét ünnepelték.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A rumi Szent László-templom immár hét évszázada áll. Három építészeti stílus jegyeit viseli magán. Román stílusú a torony és a nyugati homlokzat, illetve a templom déli falán található lőrésszerű ablaknyílások is. Gótikus a nyugati főbejárat, melyen át egy keresztboltozatos kapualjba jutunk. Innen léphetünk egy 16. században épült, csúcsíves, kőkeretes ajtón át a templom hajójába. A hajó, a szentély, valamint a déli oldalon található félköríves ablakok barokk stílusúak.

A Szent László-emlékévhez kapcsolódóan szervezett ünnep elején Horváth István plébános köszöntötte a vendégeket.

Székely János püspök szentbeszédében a lovagkirály életpéldájának három üzenetét emelte ki. Az első, hogy László sohasem a maga dicsőségét kereste, hanem Szent István örökségét akarta védeni. Ezt bizonyítja például, hogy a mogyoródi csata után megsiratta az ellenséges oldalon elesett katonákat is, vagy hogy 1083-ban szentté avatta I. István királyt – éppen ő, akinek a nagyapját első királyunk megvakíttatta. A másik üzenet, hogy lelkesedett Krisztus törvényéért: a szabolcsi zsinaton evangéliumi törvényeket adott a nemzetnek. A harmadik üzenet pedig az, hogy fontosnak tartotta a hit kincsének átadását a gyermekeknek, a következő nemzedéknek.

Székely János teljes szentbeszédét meghallgathatják a Szombathelyi Egyházmegye honlapján keresztül.

A Szent László-évben kiépült a negyvennégy erdélyi és magyarországi települést tömörítő, a lovagkirályhoz kapcsolódó kulturális, természeti és építészeti értékeket egyaránt bemutató Szent László-út. Részletek a Lovagkirály – Szent László örökség-út honlapján.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
igen-az-isten-hivasara-papszentelest-unnepeltek-pecsi-szekesegyhazban
Igen az Isten hívására – Papszentelést ünnepeltek a pécsi székesegyházban

Június 16-án délelőtt Udvardy György pécsi megyéspüspök Fekete Zoltán és Lábár Tamás diakónusokat áldozópappá; Kárász Gábort, Kovács Józsefet és Molnár Eriket pedig szerpappá, diakónussá szentelte.

19:59
krisztus-sugarzik-at-rajta-mindszenty-emlekmiset-tartottak-budapesten
Krisztus sugárzik át rajta – Mindszenty-emlékmisét tartottak Budapesten

Június 17-én, vasárnap a józsefvárosi Szent József-templomban Michels Antal plébános Mindszenty bíboros emlékére mutatott be szentmisét, cserkészek részvételével. Az ünnepi eseményen megemlékeztek a hercegprímás halálának 43. évfordulójáról, és hálát adtak Istennek a most zárult iskolai tanévért.

15:57