Szentmisével ünnepelték a betegek világnapját az Országos Onkológiai Intézetben

Hazai – 2017. február 11., szombat | 20:31

Snell György segédpüspök mutatott be szentmisét és imádkozott együtt a betegekkel a budapesti Országos Onkológiai Intézet Irgalmas Jézus-kápolnájában február 11-én, a betegek világnapján. A Szent István-bazilika plébánosa a szentmise keretében kiszolgáltatta a betegek szentségét.

 KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szertartáson jelen volt Kampfmüller Sándor káplán, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kórházlelkészi szolgálatának tavaly októberben kinevezett lelkipásztori vezetője, valamint Dr. Lövey József centrumvezető főorvos helyettes. Az Irgalmas Jézus-kápolnában tartott szentmisén betegek és hozzátartozóik, a kórházlelkészség munkatársai, valamint az önkéntes beteglátogatók közösségének tagjai vettek részt.

Horváth Zoltán terézvárosi esperes-plébános a szentmise elején köszöntötte az egybegyülteket, majd a betegek világnapja jelentőségéről beszélt.

1858. február 11-én Lourdes-ban a tizennégy éves, hosszú ideje beteges Soubirous Bernadettnek megjelent a Szűzanya. A szegény sorsú francia lányt Égi Édesanyánk közvetítőnek szánta és arra kérte, továbbítsa üzeneteit. Mindezzel a Boldogságos Szűz a betegek és a szenvedők iránti különleges szeretetét akarta megmutatni. Lourdes-ban a jelenések helyén ma már hatalmas templom áll, amelyhez évente közel félmillióan zarándokolnak. Az itt történt, természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma több ezerre tehető. II. János Pál pápa 1992-ben rendelte el, hogy február 11-e a betegek világnapja legyen.

Az Országos Onkológiai Intézet udvarán álló Irgalmas Jézus tiszteletére felszentelt kápolnát 1942-ben építtette a Postás Alapítvány. Az 1944-es átadás után 1950-ig működhetett rendeltetésszerűen, kényszerű bezárását követően az elmúlt rendszerben hosszú ideig raktárként használták. 1989-ben a betegek kezdeményezték eredeti célja szerinti újranyitását. 2000-ben kezdődtek meg a renoválási munkálatok. A felújított kápolnát 2005 februárjában szentelte fel Erdő Péter bíboros, prímás.

A Budapesti Katolikus Kórházlelkészséget 2004 márciusában alapította a bíboros, azzal a céllal, hogy összehangolja a budapesti plébániák kórházi lelkipásztori szolgálatait. Évente két alkalommal szervezi meg az önkéntes beteglátogatók képzését a Kórházlelkészség: ősszel – általában október elejétől, illetve télen – január végétől. Ez utóbbi keretében, éppen a napokban 20 fő – elhivatott, érző, hitét gyakorló katolikus – kezdte el a szolgálat ellátásához szükséges képzést.

Az önkéntes szolgálat Budapest csaknem valamennyi kórházában jelen van már, és az egészségügyi intézmények heti lelkipásztori szolgálatához kapcsolódik. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a hét egy adott napján, a kórházba bejáró katolikus pap látogatását megelőző napon, az önkéntes beteglátogató végiglátogatja azt a fekvőbeteg-osztályt, ahova a kiválasztott intézményen belül beosztották.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria