Varázskert, húsüzem és elektronikai bontó - Szociális vállalkozásokat segítő máltai projekt indul

Hazai – 2017. június 16., péntek | 21:22

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSz) június elsejétől kilenc közép-európai partnerszervezet közreműködésével hároméves transznacionális projektet valósít meg, melynek célja a társadalmi vállalkozásokat segítő eszközök és módszerek kidolgozása és kipróbálása.

A „SENTINEL” címet viselő projekt fő célja, hogy csökkentse a regionális egyenlőtlenségeket és növelje a gazdaság teljesítőképességét Közép-Európa hátrányos helyzetű régióiban. A programról Mészáros Eszter projektvezető és Kovács Gábor, az MMSz foglalkoztatási programjainak vezetője tartott sajtótájékoztatót, illetve kerekasztalbeszélgetést június 15-én, a szolgálat országos központjában.

Mint mondták, hazánkban és Közép-Európa más országaiban sok olyan hátrányos helyzetű régió található, ahol a piacorientált vállalkozások nem tudnak hatékonyan működni, hiszen nincsenek meg az igényeiknek megfelelő gazdasági körülmények. Ennek több összetevője is van, például, hogy a környéken nincs megfelelő szakember gárda, ahol esetleg volt, mára már másfelé keresett munkát. Ezeknek a területeknek kulcsfontosságú, hogy ne csak a segélyek tartsák el az embereket, hiszen az ott élők legtöbbje szeretne dolgozni, hasznos tagja lenni környezetének. E problémák megoldásában tudnak segíteni a szociális gazdaságok. A program meghirdetése ebben szeretne segíteni azoknak a szakembereknek, akik e témával foglalkoznak, támogatni őket, hogy tapasztalataikat egymással meg tudják osztani, így megismerhetik a felmerülő nehézségeket, buktatókat – egyszóval sikeresen próbálhatják meg saját régióikban a „gyerekbetegségeket” elkerülni. Emellett arra is lehetőséget ad a közös munka, hogy reális lehetőségeket fogalmazzanak meg önmaguk számára, a jó gyakorlatokat egymással megismertessék. A sajtótájékoztatón és az utána következő kerekasztal beszélgetésen arról is szó volt, hogy az állam és a civil szervezetek milyen hathatós segítséget tudnak adni a társadalmi vállalkozások sikeréhez. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat e vállalkozásokban már élen jár. Gyulajon például 2015 április 1-jén nyitotta meg húsüzemét Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet, melyben háztáji körülmények között nevelt sertéseket dolgoznak fel saját vágóhidjukon. A Heves megyei Tarnabodon pedig az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával létesült elektronikai hulladékokat bontó és feldolgozó üzemük ma már évente mintegy 600 tonnás kapacitással rendelkezik. Kecskeméten hajléktalan embereket foglalkoztató szociális szövetkezetet működtet a szeretetszolgálat. Ezek legtöbbje nyereséget termelő vállalattá, intézménnyé nem tudnak válni, tovább működésükhöz viszont egyáltalán nem biztos, hogy feltétlenül csak pénztámogatásra van szükség. Elektronikai cikkből ékszer, fűszernövényből kozmetikum lesz a szeretetszolgálat szociális vállalkozásaiban. Mitől lesz életképes egy szociális vállalkozás? Hogyan kaphatnak újabb esélyt a leszakadó településeken munkát kereső emberek? Ezekre a kérdésekre is keresi a válaszokat közép-európai partnerszervezeteivel közösen, új programjában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A demográfiai változások, a fokozódó és főként a vidéket érintő szociális szegregáció komoly gazdasági kihívások elé állítja a Közép-Európát, számos térség küzd a leszakadó rétegek felzárkóztatásával. A szociális vállalkozások megoldást jelenthetnek több problémára. Ez egy közösségi típusú gazdálkodási forma, az érintettek bevonásával nem csupán üzleti eredményeket kíván elérni, hanem elsősorban egy-egy társadalmi cél érdekében a közjót szolgálja, a hátrányos helyzetű emberek aktív részvételével fejt ki gazdasági tevékenységet.

A Máltai Szeretetszolgálat szociális vállalkozásaiban használt elektronikai cikkekből ékszer, a kecskeméti Homoki Varázskertben fűszernövényekből kozmetikumok és egyéb termékek készülnek. A Szeretetszolgálat már működő társadalmi vállalkozásai is részt vesznek a projektben, ilyen például a gyulaji hús- és növény feldolgozó üzem, vagy a tarnabodi elektronikai bontó üzem. Több helyen például megváltozott munkaképességűeknek is sikerül elhelyezkedniük olyan térségekben, ahol erre a szociális vállalkozások nélkül kevés esélyük lenne. Minden esetben nagy figyelmet fordít a Szeretetszolgálat és a projekt arra, hogy ezek a vállalkozások később a saját lábukon is megálljanak és a velük teremtett új munkahelyeket és üzemeket fenn tudják tartani a bevételeikből.

Az ilyen vállalkozások többsége most még külső támogatásra szorul. Itt tud segíteni a szeretetszolgálat és SENTINEL projekt, amelynek fő célja, hogy személyre szabott szolgáltatások által megerősítse a szociális vállalkozásokat, és elősegítse hálózatosodásukat hatékonyabb működésük érdekében. Hosszabb távon így válhatnak a társadalmi vállalkozások a helyi gazdaság és társadalmi felemelkedés meghatározó szereplői.

Fotó: Merényi Zita; Máltai.hu

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria