Tanévnyitó az egri szemináriumban

Hazai – 2017. szeptember 15., péntek | 17:52

Szeptember 9-én megkezdődött az új tanév az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet növendékei számára is.


A tanévnyitó alkalmából Buda Péter szemináriumi rektor köszöntötte a kispapokat az intézmény kápolnájában. 

Az egyházmegyei sajtószolgálat kérdésére a rektor elmondta: a idei tanévben az Érseki Papnevelő Intézetből 24, a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szemináriumból pedig 13 papnövendék végzi majd tanulmányait az iskola falai között.

A szeminárium élete, a papképzés különösebb változások nélkül zajlik tovább – mondta a rektor. Kiemelt azonban egy jelentősebb eseményt: Ternyák Csaba érsek kinevezte Michał Bartosz Muszyńskit, a Redemptoris Mater-szeminárium rektorát teológiai tanárnak Krakomperger Zoltán mellé. A lengyel származású lelkipásztor a levelezős hallgatóknak tanít fundamentális teológiát. „Egyébként pedig a Jóisten segítségét kérjük erre a tanévre is, hogy legyen velünk, és természetesen a nézők, hallgatók, olvasók imáit is” – fogalmazott Buda Péter.

A tanévnyitó ünnepség az Aloysianumban folytatódott, ahol Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora köszöntötte a megjelenteket, köztük Katona István nyugalmazott egri segédpüspököt és Ficzek László helynököt.

Beszédében a rektor egyebek mellett hangsúlyozta: a tanulás mellett az imádkozás és az elmélkedés is elengedhetetlen. Az új tanév pedig új lehetőség arra, hogy többek és jobbak legyünk, hogy testvéri közösségben haladjunk a papság felé vezető úton – tette hozzá.

Dolhai Lajos beszédét követően kilenc elsőéves kispap tett fogadalmat a lelkipásztori hivatásra való méltó felkészülésre a rektor előtt.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria