Tanítványi lelkülettel – Pedagógusok köszöntése Pécsett

2019. április 12., péntek | 12:10

Április 6-án tartotta pedagógusnapját a Pécsi Egyházmegye. Az évről évre hagyományosan áprilisban szervezett találkozón idén is több mint háromszázan vettek részt.

Az ünnepi esemény szentmisével kezdődött a pécsi székesegyházban. Udvardy György megyéspüspök megköszönte a pedagógusok munkáját és szolgálatát. Arra hívta őket, hogy Jézus tanítványainak lelkületével és figyelmével legyenek jelen diákjaik körében.

A gesztusaink, a létünk nevelő hatással bír – fejtette ki a főpásztor. Hozzátette: „Krisztusra akarunk figyelni, az élet teljességére. Nem elégedhetünk meg kisebbel, kevesebbel, szavaink nem szólhatnak másról, mint az élet teljességéről. Gesztusaink nem lehetnek értelmezhetőek, csak abban a Krisztusban, aki az élet teljességével ajándékoz meg bennünket, és erre a hívja a növendékeinket is.”

A szentmise után átadták a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított Szent Gellért-díjat, valamint az Udvardy György pécsi megyéspüspök által alapított Szepesy Ignác-díjat.

A kiemelkedő pedagógiai munka elismeréseként a Szent Gellért-díjat idén Somogyiné Kleisz Hedvig, a Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola és Óvoda Szent Ferenc Katolikus Tagóvodájának óvodapedagógusa vehette át.

A kiemelkedő pedagógiai munka, szakmai felkészültség, az oktatásban elért eredmények elismeréseként Szepesy Ignác-életműdíjat kapott Czimmer Tamás, a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményvezetője, valamint Kutnyák Judit, a Szent Mór Iskolaközpont tanítója.

A Pécsi Egyházmegye Figyelj Rám! című pedagógiai folyóiratában megjelenő publikációiért elismerő oklevelet kapott Fodor Gabriella és Sersli Rózsa (Paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium), Gyöngyösi István és Helstáb Ákos (Szent Mór Iskolaközpont), valamint Török Lászlóné (Szent József Iskolaközpont).

Az ünnepi program a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának aulájában folytatódott, ahol a siklósi Szent lmre Katolikus Általános lskola néptáncosai, valamint a Paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói léptek színpadra.

Tóth László Ákos, a Pécsi Egyházmegye közoktatási főmunkatársa és Udvardy György megyéspüspök köszöntötte a pedagógusokat.

A résztvevők ezt követően Török Csabának, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárának Változás a közoktatásban című előadását hallgathatták meg.

*

A Pécsi Egyházmegye 2019-ben is meghirdette képzőművészeti pályázatát a hitoktatásban részt vevő gyermekeknek. A pályázat mottója János evangéliumának egy mondata volt: „Arról tudják meg rólatok, hogy tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt” (Jn 13,35). Az alkotások témájaként az Eucharisztiát, az Egyház életének forrását, valamint a közösséget mint a krisztusi szeretet jelét határozták meg a pályázat kiírói.

A pályamunkákban megjelentek a gyerekek életének részét képező közösségek, amelyek Krisztus-központúak, eucharisztikusak, ahol megtapasztalható az elfogadó, befogadó szeretet, a barátság, az evangelizációs lelkület. Az alkotásokban megelevenedett a család, a plébániai közösség és az iskolai osztályközösségek élete.

E képzőművészeti pályázat díjait is az április 6-i eseményen adták át.

A kiállított és díjazott pályamunkák egy éven át megtekinthetők a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola első emeleti galériájában (Pécs, Hunyadi út 11.).

A díjazottak névsorát az egyházmegye honlapján olvashatják.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
sebhellyel-az-arcunkon-megis-szerethetoen-gyermekvedelemrol-katolikus-szemmel
Sebhellyel az arcunkon, mégis szerethetően – A gyermekvédelemről katolikus szemmel

„Gyermekeink védelmében” címmel szervezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és a Jézus Társasága Magyar Rendtartománya által működtetett Ignáci Pedagógiai Műhely gyermekvédelmi konferenciát május 24-én Budapesten.

18:39
eletunk-egyetlen-celja-odaadni-onmagunkat-istennek-rank-bizottakert-apor-vilmos-unnep-gyorben
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért – Apor Vilmos-ünnep Győrben

Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.

13:26