Tegyük láthatóvá, hogy Krisztushoz tartozunk! – Templombúcsút ünnepeltek Horvátzsidányban

2018. június 27. szerda 14:15

A Vas megyei Horvátzsidány hívei Veres András győri megyéspüspökkel ünnepelték plébániatemplomuk búcsúját június 24-én, Keresztelő Szent János születésének napján.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A főpásztor a Keresztelő Szent János-templomban celebrált ünnepi szentmise keretében kiszolgáltatta a bérmálás szentségét az egyházközség fiataljainak, majd megáldotta az első világháborúban elesett hősök tiszteletére állított emlékművet, amely a közelmúltban újult meg.

Veres András szentbeszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Keresztelő Szent János születése korszakalkotó pillanat az Ó- és az Újszövetség között. Már a születése körül rendkívüli dolgok történnek: ezek is bizonyítják, hogy Isten kiválasztotta. Édesapja, Zakariás a gyermek fogantatásától kezdve egészen körülmetéléséig néma maradt. Csak a névadáskor oldódott meg a nyelve. János már édesanyja méhében felismeri a Megváltó közelségét: „Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, örömében megmozdult méhében a gyermek, maga Erzsébet pedig eltelt Szentlélekkel” (Lk 1,41).

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy Isten kiválasztottjait nem érheti megpróbáltatás. A szentek esetében azonban nem ez a helyzet, Keresztelő Jánoséban sem. Isten nem egy egyszerű szolgálatra hív meg. Keresztelő Jánosnak rendkívül sok megpróbáltatás jut osztályrészül nyilvános működésének kezdetétől. Sokat szenved azért, hogy az Istentől kapott feladatát el tudja végezni. Máté evangéliumában ezt olvassuk róla: „asszonyok szülöttei közt nem született nagyobb Keresztelő Jánosnál” (Mt 11,11). Ő az utolsó próféta az Ószövetségben és az első apostol az Újszövetségben. Keresztelő János küldetése az, hogy előkészítse Isten Fiának, a Megváltónak érkezését.

Amikor Keresztelő Szent János születésére és kiválasztottságára gondolunk, nem feledkezhetünk meg minden megkeresztelt ember közös küldetéséről, hivatásáról sem. Életünk eseményeiben mindig keressük Isten szeretetét! Mert biztosak lehetünk afelől, hogy bármi is történik velünk, akár jó, akár rossz, Isten mindenről tud. Az Úr mindenben meg akarja mutatni a szeretetét. Mi, keresztények az életünkkel, a cselekedeteink által tudunk tanúságot tenni Istenről. Amikor a legtöbben indulatosan, durván reagálnak, mi higgadtan, az Úrra hagyatkozva keressük a megoldást! Miként Péter apostol mondja, legyetek mindig készek arra, sőt, tegyetek azért, hogy megkérdezzék tőletek: Miért viselkedtek másként, mi a reményetek alapja?

A Szentlélek ajándékaiban azért részesültök, hogy még bátrabbak, szilárdabbak, kitartóbbak legyetek a tanúságtételben – fordult a megyéspüspök a bérmálkozó fiatalokhoz. – Nagy baj nem érheti azokat, akik Isten Lelkének vezetésére figyelnek az életükben. Isten soha nem sújt bennünket szenvedéssel: a bűneink okozzák a bajt önmagunk és mások számára is. Sokan hűségesen látogatják a templomot, szentségekhez is járulnak, de a mindennapi életben nincs bátorságuk ahhoz, hogy a hitüket megvallják: mintha a hit, a vallásosság magánügy lenne. Nem lehetünk tartózkodóak a vallásosságunkkal! Láthatóvá kell tennünk az életünkkel, a cselekedeteinkkel, hogy Krisztushoz tartozunk. És amikor lehetőségünk nyílik rá, különösen, ha kérdeznek bennünket, akkor szóval is meg kell vallanunk a hitünket. Ebben áll a keresztény élet, ebben áll a krisztusi tanúságtétel. Minél többen megtesszük ezt, annál többen megtapasztalják azt a szeretetet, békét, örömöt, amit csak Isten tud adni. Azt kívánom, hogy a Lélek ajándékainak segítségével mindig legyetek a rátok bízottak erőssége, reményforrása és biztos segítőtársa! – zárta prédikációját Veres András püspök.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Fábián Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. kedd
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

2018. november 20. kedd