Újabb területen segíti a PPKE az egyiptomi keresztény fiatalok továbbtanulását

2019. március 12., kedd | 17:57

Új alapokra helyezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) mind a kairói Kopt Ortodox Kulturális Központtal (KOKK), mind a gízai Ferences Kulturális Központtal (FKK) kialakított oktatási és kutatási tevékenységét március 5-én az egyiptomi fővárosban.

Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora és Anba Ermia püspök, a KOKK igazgatója két olyan, a matematikai és műszaki felsőoktatásba történő belépést segítő program 2019/20-as tanévben való megindításáról folytatott sikeres tárgyalásokat, amelyet a PPKE biztosít, illetve a PPKE aktív közreműködésével valósulhat meg a KOKK intézményi keretei között.

Friedler Ferenc professzor, a delegáció tagja részletesen ismertette azt a középiskolások számára kidolgozott matematikai tehetséggondozó programot, amely jelentősen segíti nemcsak a matematika egyes területeinek magas szintű elsajátítását – és ezzel a nemzetközi rangsorokban előkelő helyen álló műszaki felsőoktatásba való, tehetségalapú bejutást –, hanem a különböző nemzetközi versenyeken történő sikeres részvételt is. Az Erdélyben már jelentős eredményeket hozó tehetséggondozási módszernek az egyiptomi körülményekre és feltételrendszerre való adaptálása megtörtént, aminek köszönhetően az első két kopt keresztény matematikaoktató képzésére 2019 júliusában sor kerülhet Magyarországon.

A PPKE és a KOKK megállapodott a középiskolai matematikai tehetséggondozás szervezeti, tartalmi, képzési és az egyetemi továbbtanulást motiváló konkrét határidőkhöz kötött kereteiről és lépéseiről. Ezzel párhuzamosan a PPKE hivatalos úton támogatja a KOKK-nak a legmagasabb szintű nemzetközi matematikai versenyeket megrendező szervezetekhez történő csatlakozását. A tehetséggondozó program mellett a PPKE a KOKK keretei között vállalta néhány hetes angol nyelvű intenzív egyetemi felkészítő tanfolyam megtartását azoknak a diákoknak, akik magyar állami ösztöndíjra pályázva a magyar műszaki felsőoktatásban kívánnak továbbtanulni. A tanfolyam kiemelkedő teljesítése a PPKE esetében kiváltja a műszaki alapképzések felvételi vizsgáját. A PPKE megkezdte azokkal az Egyiptom területén működő nemzetközi ipari vállalatokkal való kapcsolatfelvételt, amelyek helybeni elhelyezkedési lehetőséget kínálhatnak a hazájukba műszaki szakképzettséggel visszatérő egyiptomi fiataloknak.

A Ferences Kulturális Központban a 2018. szeptember 27-i kétoldalú megállapodást kiegészítve és megfontolva az elmúlt tanév pozitív tapasztalatait, Szuromi Szabolcs és Melad Shehata OFM kiegészítő megállapodást írt alá március 8-án, amelyben az FKK keretei között arab, régészet és történelem mesterképzés indításáról állapodtak meg. Szerződésben rögzítették a felsorolt képzéseknek a PPKE saját, székhelyen kívüli képzéseiként való elismerését. Ehhez a PPKE az akkreditációs feltételek teljesülését rendszeresen ellenőrző látogatóbizottságot állított fel. A megállapodás részeként a két intézmény Kairóban megjelenő közös nemzetközi tudományos periodikát alapított Studia Historica et Orientalia címmel.

Forrás és fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek
sebhellyel-az-arcunkon-megis-szerethetoen-gyermekvedelemrol-katolikus-szemmel
Sebhellyel az arcunkon, mégis szerethetően – A gyermekvédelemről katolikus szemmel

„Gyermekeink védelmében” címmel szervezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és a Jézus Társasága Magyar Rendtartománya által működtetett Ignáci Pedagógiai Műhely gyermekvédelmi konferenciát május 24-én Budapesten.

2019. május 24., péntek