Újévi fogadást rendeztek a veszprémi Pannon Egyetemen – Várszegi Asztrik mondott köszöntőt

2019. január 10. csütörtök, 13:38

Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát mondott ünnepi beszédet Veszprémben, a Pannon Egyetem aulájában a január 5-én tartott újévköszöntő fogadáson.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az idei ünnepségen kiemelték, hogy az elmúlt esztendő végén Veszprém városa elnyerte az „Európa kulturális fővárosa” címet, melyet 2023-ban viselhet majd. „Hatalmas erőfeszítésre, kitartásra és hitre lesz szükség, hogy ezt az évet megvalósíthassuk – de együtt sikerül” – hangzott el a köszöntőben.

Az elnyert címhez gratulált ünnepi beszéde elején Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát is, aki a bencés regula alapján a hatalom és tekintély kapcsán rámutatott: Szent Benedek 6. századi regulájának gondolatai ma is inspirálnak és irányítanak. Olvashatunk itt olyan hatalomról, mely távolságtartó, jelen van benne a félelem; a tekintélyes embert ezzel szemben elfogadják és értékelik, emberi és erkölcsi értéket testesít meg, segít másoknak, a rábízottak javát keresi. Vezetőt, apátot életmódja alapján válasszunk, ezzel kapcsolatban így fogalmaz a regula: „Amikor tehát valaki az apát nevet elvállalja, annak kettős tanítással kell vezetnie tanítványait: azaz mindazt, ami jó és szent, inkább tetteivel mutassa meg, mint szóval: úgyhogy fogékony lelkű tanítványainak szóval adja elő az Úr parancsait, a keményszívűeknek és együgyűbbeknek pedig tetteivel mutassa az isteni törvényeket.”

A monostor vezetője nem mondhat le a célokról, ugyanakkor szüksége van rugalmasságra. A vezetőnek figyelembe kell vennie a testvérek meglátásait, szüksége van a nagyvonalúságra, okosságra. Tisztelnie kell a másik embert, és elfogadni, a fiatalokra pedig különösen oda kell figyelnie – folytatta Várszegi Asztrik, végül arra biztatott, hogy hallgassunk időnként a bensőnkre, a lélekre, hiszen „a Lélek ott fú, ahol akar”; a Lélek szabaddá tesz, segít bennünket az év során, a mindennapokban.

A fogadáson a Mendelssohn Kamarazenekar zenészeiből alakult vonósnégyes adott ünnepi műsort, majd a színpadon közös koccintással kívánt boldog új évet Porga Gyula, Veszprém polgármestere; Várszegi Asztrik; Gelencsér András, az egyetem rektora és az intézmény kancellárja, Kovács Gyula.

A város és az egyetem által közösen rendezett újévköszöntő ünnepség több évtizedes hagyomány Veszprémben, melyen rendszeresen részt vesznek a helyi vezetők, a gazdasági és kulturális élet szereplői mellett az egyházak képviselői is, köztük Márfi Gyula érsek és a helyi papság.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-okumenikus-iman-sulyos-bun-lekicsinyelni-mas-keresztenyek-ajandekait
Ferenc pápa az ökumenikus imán: Súlyos bűn lekicsinyelni más keresztények ajándékait!

Január 18-án a Szentatya esti dicséretet vezetett a Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. A vesperás végén Ferenc pápa két másik egyházi vezetővel közösen áldotta meg a hívőket.

2019. január 18. péntek
marton-jozsef-professzor-papalatogatasrol-lepjunk-tul-naiv-provincialis-gondolkodasunkon
Marton József professzor a pápalátogatásról: Lépjünk túl a naiv, provinciális gondolkodásunkon!

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Marton Józsefet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzorát, a gyulafehérvári római katolikus teológiai fakultás volt dékánját kérdeztük.

2019. január 18. péntek
Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 18.

Mai evangélium – 2019. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 25,1–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle