Ülésezett a püspöki konferencia

2018. december 6., csütörtök | 13:28

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) december 4-én és 5-én megtartotta téli rendes ülését. A testület döntéseiről Tóth Tamás, az MKPK titkára számolt be december 6-án Budapesten.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Karácsonyig tart az MKPK által szeptemberben meghirdetett gyűjtés, amelynek célja azon keresztény testvéreink megsegítése, akik egyes afrikai és ázsiai országokban, valamint szerte a világban szenvednek az üldöztetéstől. A püspökök testülete továbbra is kéri a paptestvérek, a hívek és minden jószándékú ember nagylelkű adományát az alábbi számlaszámra: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, 11100104—18181490—14000003.

Újságírói kérdésre Tóth Tamás elmondta, hogy december 4-ig már több mint 30 millió forint gyűlt össze erre a célra.

Idén is elindult a Katolikus Karitász karácsonyi segélyakciója „Tárjátok ki szívetek” címmel, amely során a rászoruló családokat segítik a téli időszakban, és kiemelten is karácsonykor. Az akció részleteiről a segélyszervezet honlapján tájékozódhatnak.

Az MKPK tananyagfejlesztési projektet indított, amelynek keretében a katolikus iskolák 9–12. évfolyama számára magyar irodalom, magyar nyelvtan és történelem tantárgyakból új tankönyveket fejlesztenek ki. Kiegészítésként digitális tananyagot is készít a programot gondozó Katolikus Pedagógiai Intézet, illetve a katekéták munkáját segítő hittananyagokat is fejlesztenek.

A Római Misekönyv új magyar nyelvű kiadásának előkészítése folyamatban van. Az új kiadás a tervek szerint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt már használatba kerül.

A püspökök testülete minden évben dönt a római Pápai Magyar Intézetben a következő akadémiai évre felszabaduló ösztöndíjas helyek betöltéséről, az üresedő helyekre idén is új növendékek érkeznek.

A püspökök jóváhagyták a Boldog Ceferino Intézet közfoglalkoztatási támogatási kérelmét, amelynek célja, hogy az így alkalmazottak sikeresen vissza-, illetve bekerüljenek az elsődleges munkaerőpiacra. Ennek segítségével átmeneti munkalehetőséget tudnak biztosítani azok számára, akiknek az önálló álláskeresése hosszú ideig eredménytelen volt.

A testület meghallgatta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszámolóját az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeiről, a tervezett programokról, kiemelten a szeptember 13-i, Puskás Stadionban tartandó szentmiséről, amelynek keretében közös elsőáldozásra hívják a szentség felvételére készülő gyerekeket Magyarországról és a határon túlról is, valamint a szeptember 19-i Kossuth téri szentmiséről, amely után a hívek gyertyás körmenetben vonulnak az Andrássy úton keresztül a Hősök terére.

A testület meghallgatta Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az MKPK Ifjúsági Bizottsága elnökének beszámolóját a következő ifjúsági világtalálkozóról, amelyre Panamában kerül sor 2019. január 22–27. között. A találkozó mottója: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” A találkozón kis létszámú magyar küldöttség is részt vesz, és várhatóan magyar nyelvű katekézis is lesz Böcskei László nagyváradi megyéspüspök jóvoltából. A világtalálkozó hetében, január 26-án, szombaton 11 és 18 óra között félnapos ifjúsági találkozóra kerül sor a budapesti FTC Elek Gyula Arénában az Ifjúsági Bizottság szervezésében, dicsőítéssel, katekézissel és szentmisével.

A Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet élére új irodaigazgatót neveztek ki, a kaposvári egyházmegyés Vajda Gábor atya személyében.

Az ökumenikus imahét 2019. január 20-tól 27-ig tart. Az imahét anyagát az indonéz keresztény testvérek állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (MTörv/5Móz 16,18–20) A központi nyitó istentisztelet január 20-án 18 órakor kezdődik Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. Szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, prímás; igét hirdet Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

Ferenc pápa október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt, a Pápai Magyar Intézet rektorát iliturgi címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. Püspökké szentelése december 8-án, Szeplőtelen Fogantatás főünnepén, szombaton délelőtt 10.30-kor lesz az esztergomi bazilikában.

A püspökök a kormány által meghirdetett családok éve kapcsán szeretnék hangsúlyozni a család mint érték fontosságát. „Krisztushoz számos út vezet, ezek közül a legfontosabb a család” – idézte II. János Pál pápa gondolatát Tóth Tamás.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett, üldözött keresztény testvéreink megsegítését célzó gyűjtésről bővebben ITT olvashatnak.

Az MKPK korábbán is szervezett már gyűjtést az üldözött keresztények javára. A megvalósult segítségről szóló összefoglalónkat ITT találják. 

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle