Varga Lajos püspök mondott beszédet az ökumenikus imahét zárásán Vácott

2019. január 29. kedd, 17:17

Az ökumenikus imahétnek Vácon az evangélikus templom, a deákvári római katolikus templom, a székesegyház, a baptista imaház, az alsóvárosi református templom, valamint a vác-felsővárosi református templom adott otthont.

Január 27-én ünnepi harangszó hívott minden váci keresztény felekezetet, hogy együtt imádkozzanak és adjanak hálát Isten ajándékaiért a vác-felsővárosi református templomban. A híveket és lelkipásztoraikat Borsi Attila János református lelkész köszöntötte. Az imádságokban, a felolvasásokban szolgálatot teljesített Csuka Tamás protestáns tábori püspök, Detre János evangélikus lelkész-esperes, Rózsa Katalin kórházlelkész, Meláth Attila baptista lelkipásztor, valamint Csáki Tibor és Rolik Róbert plébánosok. Igét hirdetett Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke.

A püspök beszédének kezdetén a különböző felekezetekhez való személyes kötődéseiről mesélt, olyan emberekről, akiknek a személyén keresztül megtapasztalta az Úristen szeretetét: „Ezekben a segítőkész, jó emberekben ott volt a legnagyobb érték, a szeretet, amely az Úristentől származott. Boldog ember az, aki szülein, környezetén keresztül megtapasztalja és találkozik az Úristen szeretetével” – hangsúlyozta. Majd az „Egyet kérek az Úrtól, csak egy a vágyam: hogy életem minden napján az Úr házában lakjam. Hogy élvezhessem az Úr édességét, és szemlélhessem szent templomát” gondolat alapján a templomról mint az öröm és a béke helyszínéről beszélt, ahol a hívő ember átélheti a közösség, az együvé tartozás élményét, és testvéreivel együtt dicsérheti az Urat, hálát adhat irgalmáért.

Varga Lajos püspök ezt követően a világosságról beszélt prédikációjában, amely lehetőséget ad arra, hogy tájékozódni tudjunk. Az „Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága” evangéliumi részt idézve az örök világosságról, az Úrról elmélkedett, aki megvilágít minden embert, és utat mutat számukra.

A fény hiányáról szólva, amely félelemhe vezet, a szónok kifejtette: ha nincs fény, csak botorkálni tudunk. „Az Úr világossága azonban mindenkit meg tud szólítani. Jézus tanúságot tett arról, hogy Ő a világ világossága. Az a világosság, amit Jézus ad, arra való, hogy meg tudjuk látni az Istent, aki emberi érzékszervvel meg nem tapasztalható. Az Istentől jövő fény Istent világítja meg, és az emberi szív sötétségét is megvilágítja, ezáltal szembesít önmagunkkal. A világosságra jutáshoz kell a tanítás, amit minden keresztény közösségben gyakorolunk, a bűnbánat pedig szükséges ahhoz, hogy békességszeretővé váljunk. Ezért kérjük a Szentlélek világosságát minden tanítóra és igehirdetőre” – mondta elmélkedése végén a püspök.

Az igehirdetés után hálát adtak az imahétért, és Isten áldását kérték az Egyházra, a felekezetekre, az ott szolgáló testvérekre; majd közösen elimádkozták a Miatyánkot.

Az ökumenikus istentisztelet a különböző felekezetek vezetőinek áldásával, majd szeretetvendégséggel és beszélgetésekkel folytatódott.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő
Útravaló – 2019. február 18.

Útravaló – 2019. február 18.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 19.

Mai evangélium – 2019. február 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,14–21

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle