„Apátságok Magyarország földjén” – Grafikai kiállítás nyílik Olaszországban

2018. szeptember 15. szombat, 15:03

Az első világháború befejezésének 100. évfordulóján közös olasz–magyar ünnepi megemlékezést tartanak szeptember 21-én Torrita di Siena városában a megbékélés jegyében. Itt nyitják meg az „Apátságok Magyarország földjén” című grafikai kiállítást.

Bálint Ferenc: Tihany

A tárlat a középkori szerzetesrendek magyarországi emlékeit ismerteti. Olyan történelmi helyeket is bemutatnak, amelyekeket itthon is kevésbé ismernek, például Felsőörs, Pápoc, Jakab-hegy, Somogyvár, Salföld egykori apátságát.

A Toszkán Bibliofil Társaság megkeresésére a kiállítás anyagának összeállítására a Kisgrafika Barátok Köre Grafikagyűjtő és Művelődési Egyesületet kérték fel. A tárlat folytatása lesz a tavaly megrendezett, Arezzo tartomány apátságait bemutató kiállításnak.

Szunyoghy András: A Pannonhalmi Bencés Főapátság
millenniumának emlékére

A megemlékezést és a kiállítást támogatja többek között az Olasz Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége, a Római Magyar Nagykövetség, a Budapesti Olasz Kultúrintézet, a Római Magyar Akadémia és a Balassi Intézet, az olasz belügyminisztérium sienai prefektúrája, a Toszkánai Regionális Tanács, a Toszkánai Bibliográfiai Társaság. Ez utóbbi a rendezvényről kiadvánnyal emlékezik meg.

A kiállításon részt vevő művészek: Bács Emese, Bakacsi Lajos, Bányay Anna, Baranyai Ferenc, Bálint Ferenc, Budai Tibor, Bugyi István József, Decsi Ilona, Füspök Maja, Havasi Tamás, Horváth Hermina, Jáger István, Keresztes Dóra, Kéri Imre, Kiss Ilona, Kőhegyi Gyula, Molnár Iscsu István, Orosz István, ’ 57 Palásti Erzsébet, Papp Nikolett, Sárközi Róbert, Simor Márton, Szabadi Zoltán, Salamon Árpád, Szepessy Béla, Szunyoghy András, dr. Tóth Rózsa, Ürmös Péter, Varga Edit, Vén Zoltán.

A tárlat rendezője Antalné Tari Zsuzsa.

A grafikai anyagot vándorkiállításként több városban is bemutatják a későbbiekben.

Forrás és képek: Kisgrafika Barátok Köre Grafikagyűjtő és Művelődési Egyesület

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57