„Az Egyház újjáépítésére kaptak meghívást” – Jubileumi káptalan a Ferences Világi Rendben

2018. július 19. csütörtök, 13:43

Jubileumi káptalanját tartja a Ferences Világi Rend július 19. és 21. között az esztergomi ferences rendházban.

1978-ban, éppen negyven évvel ezelőtt hagyta jóvá VI. Pál pápa a Ferences Világi Rend (FVR) megújított Reguláját. Ez alkalomból hívta össze jubileumi káptalanját a közösség Esztergomban. Az ünnepi eseményre a szervezők a határon túli magyar világi rendi közösségek képviselőit is meghívták: érkeztek a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Délvidékről is. A csütörtök délutántól szombatig tartó eseményen mintegy 140 fő vesz részt.

A káptalan mottóját a Ferences Világi Rend Regulájából választották: „Szent Ferenctől indíttatva az Egyház újjáépítésére kaptak meghívást” (Reg 6,2), s a programok is ezen téma köré csoportosulnak.

Az előadók között jelen lesz Majnek Antal OFM munkácsi megyéspüspök, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, valamint Prokopp Mária és Zatykó László OFM is. A káptalanon sor kerül a rend országos miniszterének beszámolójára, valamint az országos gazdasági felelős éves értékelésére is.

A háromnapos programban a közös imádság, szentmisék, szentségimádás, valamint a reggeli és esti dicséretek is helyet kaptak.

*

A Ferences Világi Rendnek összesen 66 magyar nyelvű közössége van, köztük 32 a határon túl, 34 pedig Magyarországon működik. A vezetők bizalommal tekintenek a jövő elé, hiszen vannak alakulóban lévő közösségek, illetve formálódik a ferences ifjúság (YouFra) is.

Forrás: fvr.hu; Ferences Sajtóközpont

Fotó: franka-egom.ofm.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd