„Az Egyház újjáépítésére kaptak meghívást” – Jubileumi káptalan a Ferences Világi Rendben

2018. július 19. csütörtök 13:43

Jubileumi káptalanját tartja a Ferences Világi Rend július 19. és 21. között az esztergomi ferences rendházban.

1978-ban, éppen negyven évvel ezelőtt hagyta jóvá VI. Pál pápa a Ferences Világi Rend (FVR) megújított Reguláját. Ez alkalomból hívta össze jubileumi káptalanját a közösség Esztergomban. Az ünnepi eseményre a szervezők a határon túli magyar világi rendi közösségek képviselőit is meghívták: érkeztek a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Délvidékről is. A csütörtök délutántól szombatig tartó eseményen mintegy 140 fő vesz részt.

A káptalan mottóját a Ferences Világi Rend Regulájából választották: „Szent Ferenctől indíttatva az Egyház újjáépítésére kaptak meghívást” (Reg 6,2), s a programok is ezen téma köré csoportosulnak.

Az előadók között jelen lesz Majnek Antal OFM munkácsi megyéspüspök, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, valamint Prokopp Mária és Zatykó László OFM is. A káptalanon sor kerül a rend országos miniszterének beszámolójára, valamint az országos gazdasági felelős éves értékelésére is.

A háromnapos programban a közös imádság, szentmisék, szentségimádás, valamint a reggeli és esti dicséretek is helyet kaptak.

*

A Ferences Világi Rendnek összesen 66 magyar nyelvű közössége van, köztük 32 a határon túl, 34 pedig Magyarországon működik. A vezetők bizalommal tekintenek a jövő elé, hiszen vannak alakulóban lévő közösségek, illetve formálódik a ferences ifjúság (YouFra) is.

Forrás: fvr.hu; Ferences Sajtóközpont

Fotó: franka-egom.ofm.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
-maradjunk-szofogadok-maradjunk-isten-igejenek-befogadoi-szent-istvan-napi-szentmise
„Maradjunk Szófogadók, maradjunk Isten Igéjének befogadói” – Szent István-napi szentmise Budapesten

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét augusztus 20-án Budapesten, a Szent István-bazilika előtt, majd vezette a Szent Jobb-körmenetet. A szentmise szónoka Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök volt.

2018. augusztus 20. hétfő
okumenikus-istentiszteletet-tartottak-budapesten-augusztus-20-eloestejen
Ökumenikus istentiszteletet tartottak Budapesten augusztus 20. előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a magyarországi keresztény egyházak vezetői augusztus 19-én, szombaton, az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ökumenikus imádságon Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett.

2018. augusztus 20. hétfő