„Ego vobis Romae propitius ero” – Tanévkezdés a római Pápai Német-Magyar Kollégiumban

Külhoni – 2016. október 20., csütörtök | 9:01

A római Pápai Német-Magyar Kollégium hagyományos tanévkezdő programjairól: zarándoklatról, ignáci lelkigyakorlatról, San Pastore ünnepéről és más tradíciókról számolt be nekünk Németh István ötödéves papnövendék, a Pontificium Collegium Germanicum-Hungaricum hallgatója.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A római Pápai Német-Magyar Kollégium a világ legrégebbi szemináriumai közé tartozik. Szent Ignác alapította, azóta is a jezsuiták gondozására van bízva. 

Szent Ignácnak Róma kapujában, a „La storta” nevű helyen egy kápolnában látomása volt, ahol az azóta híressé vált üzenetet kapta: „Ego vobis Romae propitius ero”, vagyis: „Rómában kegyes leszek hozzátok”. Ez a mondat nemcsak a jezsuiták, hanem a „germanikusok” számára is különös jelentőséggel bír. Szent Ignác 1552-ben alapította meg a Collegium Germanicumot, amely 1580-ban egyesült a Collegium Hungaricummal. Azóta papok százai kerülnek ki ezen intézmény falai közül, hogy az egyház szolgálatába álljanak; és hogy mindig emlékezzenek arra, Isten Rómában kegyes volt hozzájuk. A kollégiumba való beköltözéskor kapnak egy emlékplakettet a híres mondattal.

Ebben az évben sem volt ez másképpen: tizennégyen kapták meg ezt a kis emléklapot tanév elején, közülük öten magyar területről érkeztek az örök városba, hogy tanulmányaikat a papsághoz vezető úton itt fejezzék be: Halász István (Debrecen-Nyíregyháza), Kónya Máté (Szombathely), Koszoru Péter (Kaposvár), Tóth Attila (Nyíregyháza) és Vánkos Alex (Nagyvárad). Rájuk először egy hathetes intenzív olasz-német nyelvtanfolyam várt, de arra is lehetőségük adódott ez idő alatt, hogy jobban megismerkedjenek a kollégium mindennapjaival, egymással és Róma városának környékével.

A kollégium anyanyelve a német, de emellett mindenkinek beszélnie kell olaszul is, hogy az egyetemen az előadásokat követni tudja. A növendékek hagyományosan az egykori Német Birodalom és Magyar Királyság területéről érkeznek: a legjelentősebb csoportok Németországból, Magyarországról, Erdélyből és a Délvidékről, valamint Ausztriából, Svájcból és Horvátországból.

A tanév szeptember 26-án hajnalban vette kezdetét a Mentorella-zarándoklattal. A Mentorella-kegyhelyen – amely Guadagnolo falucska közelében található – a Kegyelmek Anyja várja a zarándokokat: valószínűleg Itália legősibb Mária-kegyhelyéről van szó, már Nagy Konstantin idejéből vannak említések egy itteni Mária-kultuszról. Ebbe az ősi zarándoktradícióba kapcsolódik be minden év elején a Pápai Német-Magyar Kollégium közössége is: idén hatvannyolcan érkeztek – ebből huszonhárman magyarok – tizenöt különböző országból. A zarándoklatot egyhetes személyesen vezetett Szent Ignác-i lelkigyakorlat zárta.

Október 3-án a Pápai Német-Magyar Kollégium hallgatói közösen ünnepelték meg San Pastorét, a szent életű pásztort, aki a római időkben élt a mai Gallicano nel Lazio település közelében. A sírja felett templomot és kolostort emeltek, amely korábban a domonkosokhoz tartozott, majd 1845-ben került a kollégium fenntartásába; azóta a „germanikusok” kikapcsolódását szolgálja ez az épület. A San Pastoréra emlékező ünnepi szentmisét idén Domenico Sigalini palestrinai megyéspüspök mutatta be.

Szintén a tanév kezdetén ünnepelte az intézmény közössége a kollégiumi év fénypontját: a pap- és diakónusszentelést. Az ünnep előestéjén, október 9-én a kollégium kápolnájában az öregdiák Thomas Löhr limburgi segédpüspök vezetésével öt diakónus tette le ünnepélyes esküjét és hitvallását, valamint ezen liturgia keretében áldották meg a leendő papok kelyhét is.

Másnap, október 10-én a római Szent Ignác-templom adott helyet a pap- és diakónusszentelés ünnepének. Stephan Ackermann trieri megyéspüspök, a kollégium egykori növendéke öt papot és öt diakónust szentelt, az újonnan szentelt diakónusok között volt Mihály András lövétei származású gyulafehérvári egyházmegyés kispap is.

Ackermann püspök szentbeszédében kiemelte, hogy a hit útjára sosem tudunk egyedül eljutni, mindig szükségünk van valakire, aki megmutatja nekünk Krisztust: szülők, atyák, barátok, tanárok. A most felszentelteknek is azt kívánta, hogy legyenek olyanok, akik másoknak is megmutatják az utat Jézushoz, de sose felejtsék, hogy nekik is mindig szükségük lesz olyan emberekre a pasztoráció során, akik újból és újból Krisztushoz viszik őket. Fontos az újonnan felszentelteknek, hogy mindig bevonják, integrálják az igehirdetésbe az összes munkatársat, sose legyenek „magányos farkasok”.

Október 11-én a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában a szintén lövétei származású Fazakas Zoltán Márton csornai apát hálaadó ünnepi szentmisét mutatott be az újonnan szentelt diakónusért. Ezen a szentmisén szép számmal vettek részt magyarok Lövétéről és környékéről, akik Mihály András szentelésére érkeztek Rómába.

A sok ünnep után lassan az egész kollégium közössége visszarázódik a mindennapokba, mindenki újból felvette az egyetem ritmusát, a kollégiumi programok is megkezdődtek. Az első magyar rekreációs ülésen megválasztották az idei tanév magyar „capo”-ját – a kis magyar közösség vezetőjét – Fanea József szatmári egyházmegyés atya személyében.

A kollégium magyar lakói a 2016/17-es tanévben:

Doktorátusi képzésen:
• Bakó László (Temesvár) – egyházjog
• Bodor Attila (Gyulafehérvár) – biblikum
• Dobos András (Miskolc) – szentségtan

Licenciátusi képzésen:
• Berecz Tibor (Pécs) – fundamentális teológia
• Fanea József (Szatmár) – egyházjog
• Kovács György (Vác) – egyházi művészet
• Lápossy Péter (Pécs) – szentségtan
• Mihály András (Gyulafehérvár) – liturgia
• Orosz István (Nyíregyháza) – patrológia
• Richter Mátyás (Kalocsa – Kecskemét) – patrológia
• Szemán András (Nyíregyháza) – keleti teológia

Alapképzésen:
• Bóka Balázs (Szombathely)
• Halász István (Debrecen – Nyíregyháza)
• Kónya Máté (Szombathely)
• Koszoru Péter (Kaposvár)
• Kovács Szabolcs (Gyulafehérvár)
• Kovács Zsolt (Vác)
• Kulcsár Dávid (Veszprém)
• Németh István (Debrecen – Nyíregyháza)
• Szabó Szepesi Csaba (Szabadka)
• Szigmond Attila (Pécs)
• Tóth Attila (Nyíregyháza)
• Vánkos Alex (Nagyvárad)

Pasztorális gyakorlati éven:
• Máté Szilveszter (Gyulafehérvár)


Fotó: Németh István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria