„A gyújtogató plébános” – Megjelent a Varga László kaposvári plébános életútját bemutató kötet

2016. augusztus 17. szerda 11:50

„A gyújtogató plébános” címmel Varga László kaposvári plébánosról, püspöki helynökről szól Lőrincz Sándor újságíró, író legújabb kötete, amelynek előszavát Balás Béla, a Kaposvári Egyházmegye püspöke írta. Kiss Iván atya ajánlóját olvashatják.

Az augusztus 17-én hatvanadik születésnapját ünneplő, karizmatikus papról szóló könyvet a Szent Imre Öröksége Ifjúsági és Szociális Alapítvány adta ki.

A kaposvári főpásztor ezt írta ajánlásában: „Néha még a szentek is összevesznek, mint Pál és Barnabás Antióchiában. Eddig ez nekünk nem sikerült. Vagy azért, mert még nem vagyunk szentek, vagy nem volt min összevesznünk. Úgy gondolom, mindkét magyarázat egyszerre igaz. Laci atya az eszményi helynök. A kényes ügyeket angyali türelemmel intézi, egyébként láthatatlan. Nem azért, mert csavarog. Ő állandóan úton van a másik ember, a másik egyházmegye, a másik szerzetesrend és ki tudja még kik felé. Azt teszi, amit nekem kellene, ha húsz évvel fiatalabb lennék, illetve, ha maradtam volna »normális« falusi pap. Kérem a Jóistent, adjon neki életfogytig alázatot. Ha dicséret éri, mutasson Jézusra, és mondja Keresztelő Szent János szavaival: Ő nagyobb nálam! Legyen ez a könyv vallomás arról, hogy »íme, az Ember«, akiben Isten körbejár, hogy jót tegyen!”

Laci atya huszonhárom éve került Somogysámsonból Kaposvárra, a Szent Imre-templomba, ahol azóta „gyújtogatja” a híveket – derül ki a kötetből, amely első részében személyes hangú esszé szól arról, miként jelenthet megtartó erőt a hit, a rendszeres vallásgyakorlás, a remek közösség. Ezt követően a több mint két évtized alatt vele készült riportok olvashatók, melyek markáns rajzát adják egy tevékeny, hiteles papi életútnak, amelynek középpontjában a folyamatos ima, s a szentségimádás áll.

A kötet harmadik részében tudósítások sora mesél arról, hogy az elmúlt időszakban milyen rendezvényekkel sikerült megszólítani kicsiket, nagyokat. A gyújtogató plébános zárófejezetében a szerző lírai hangú jegyzetei olvashatók, amelynek alapgondolatát Laci atya homíliái, illetve lelkigyakorlatos tanításai adták – azt igazolva, minél nagyobb az erkölcsi, ideológiai, szellemi, s az értékrendbeli sötétség, annál nagyobb a vágy a legkisebb fény iránt is.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
fiatalok-zarandoklata-auschwitzban-valamennyien-lehetunk-beke-kezmuvesei
Fiatalok zarándoklata Auschwitzban: „Valamennyien lehetünk a béke kézművesei”

Szeptember 23-án ért véget a krakkó-auschwitzi találkozó, amelyre a Szent Egyed közösség ötszáz fiatalt hívott Kelet-Közép Európából: meghallgatták egy túlélő tanúságtételét, ellátogattak az emlékhelyekre, és együtt gondolkodtak arról, hogyan tudnak fiatalként egy erőszak nélküli világot építeni.

19:15
bucsut-es-szuletesnapot-unnepeltek-kelenfoldi-szent-gellert-plebanian
Búcsút és születésnapot ünnepeltek a kelenföldi Szent Gellért-plébánián

Huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben mutatták be az első szentmisét a kelenföldi Szent Gellért-templomban. Az évforduló és Szent Gellért ünnepe alkalmából szeptember 24-én búcsúi szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

18:38