„Isten az alany, én vagyok a tárgy”

Kultúra – 2014. október 24., péntek | 14:02

A Magyar Katolikus Kulturális Hetek keretében október 21-én, kedden Pécsett, a Dóm-kőtárban Varga Ferenc szobrászművész Művészet Krisztusban címmel tartott előadást - tájékoztat a pécsi egyházmegye sajtószolgálata.


Varga Ferenc szobrászművész akkor fogalmazta meg ezt a gondolatot, amikor egyik tanára a műalkotás teremtő folyamatát látva megkérdezte tőle: „De akkor hol van az Isten?” Amíg én vagyok az alany is meg a tárgy is, semmire nem megyek; amikor én leszek a tárgy és Isten lesz az alany, akkor támad világosság – volt a válasz.

A Biblia szerint az ember Isten képmása, az ember ábrázolása eszerint az Isten képmására teremtett ember képe. Krisztus magára vette testi mivoltunkat, emberségünket. Az emberré lett Isten ábrázolása és az Isten képére teremtett ember képe: Isten képe. A kereszténységhez szorosan hozzátartozik a kép - hangsúlyozta a művész.

Az ószövetségi képtilalom arra vonatkozott, hogy ne tegyük láthatóvá azt, aki láthatatlan, de ez a tiltás a kereszténységgel érvényét veszítette. Krisztus ábrázolása üdvös dolog, és ez az, ami az úgynevezett „haladó művészetből” kiveszett, ahogyan az Isten képére teremtett ember ábrázolása is eltűnt. A kortárs keresztény művész számára mindez feszültséget jelent, s az egyetlen megoldás, hogy a keresztény művész a haladónak mondott kortárs művészet alaptételeit is meghaladja. Hogyan? Erre nincs recept - szögezte lett Varga Ferenc.


Mindenesetre az ikon teológiája támpontot ad a kép tiszteletének meghatározásához, és a keleti egyház képteológiája érvényes lehet a nyugati világban is. A kép nemcsak egyfajta „szegények Bibliája”, hanem jelenlét. Az ikonban Isten országa tárul elénk.

A modernizmus túlértékeli a művész szerepét, hiszen ő a művészet középpontja, forrása és értelme, de korábban a művész csak mesterembernek tartotta magát, aki műalkotást hoz létre. A mai keresztény művész feladata az, hogy vonuljon vissza ebbe a mesterember létbe. Ha visszavonul a művész, akkor döbben rá, hogy nincsen egyedül. Nincs egyedül, hiszen egy több évszázados közösség tagjává válik. Egy ikonban benne van a festő imádsága, sőt az összes ikonfestő imádsága is. Eredeti művet hoz létre, neki is meg kell küzdenie minden egyes ecsetvonásért, akárcsak egy autonóm mű alkotójának. Az ikon azonban nem egyetlen művész alkotása, hanem mindazok műve, akik korábban ikont festettek. Az ikont az Egyház alkotja, az ikon létrehozása felemelő tevékenység - mondta Varga Ferenc előadásában.

Fotó: Vargaferenc.net

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria