„Keresd a békét…” – Német László nagybecskereki püspök a nemzetközi ministránstalálkozóról

2018. április 16., hétfő | 12:57

A Vatikánban tárgyal a napokban Német László SVD püspök, a Nemzetközi Ministránsszövetség elnöke. Folynak az előkészületek az idei találkozóra, melyet július 28. és augusztus 4. között tartanak Rómában a következő mottóval: „Keresd a békét, és járj a nyomában!”

Az idei zarándoklat egyik újdonsága, hogy telefonos alkalmazás is segíti a résztvevőket – mondta el Német László püspök a Vatikáni Rádiónak adott interjújában. A Ministránsok Rómában nevű applikáció három részből áll: az elsőt már a zarándoklat előtt aktiválják, a második csak Rómában működik majd, a harmadik rész pedig otthon, a zarándoklat után áll majd a fiatalok rendelkezésére. A „főszerepet” Tarzíciusz, a ministránsok védőszentje játssza, aki meghívja a fiatalokat Rómába, ahol a résztvevő nemzetek bemutatják saját helyi egyházaikat. A fiatalok megismerhetik a legfontosabb római kegyhelyeket és a négy pápai bazilikát.

A pápai audiencián négy nyelven, szinkrontolmács segítségével hallhatják a Szentatya szavait a fiatalok: angolul, németül, franciául és magyarul. Nem véletlenül, hiszen a magyarok alkotják a ministránstalálkozó harmadik legnépesebb csoportját. A jelentkezők létszáma 70 ezer fő fölött van, a Kárpát-medencéből 1700 magyar fiatal jelezte részvételi szándékát. Augusztus elsején, 17.30-kor a Loyolai Szent Ignác-templomban Ternyák Csaba egri érsek mutat be magyar nyelvű szentmisét a fiataloknak.

Német László püspök az interjúban beszámolt arról, hogyan teltek a húsvéti ünnepek a délvidéki egyházmegyékben, illetve arról is, hogy jól haladnak a nagybecskereki egyházmegyei zsinat előkészületei. Mint mondta, Szerbiában nyugodt a politikai helyzet, és gazdasági téren is megkezdődött egy lassú javulás. A kormány pozitívabban áll hozzá a Katolikus Egyházhoz, köszönhetően annak is, hogy az elmúlt két évben az Egyház sokat tett a Karitászon keresztül – például a legutóbbi árvíz károsultjainak érdekében –, és kiveszi részét a menekültellátásból is.

Ugyanakkor fájdalmas, hogy folytatódik a nagy elvándorlás, mert az emberek nem hisznek a jövőben, nincsenek előttük távlatok. Reménytelenség és bizonytalanság jellemzi lelkiállapotukat; nehéz a maradás. Az oktatás és az egészségügy helyzete egyre romlik, utóbbi többek között azért, mert az ápolók, orvosok külföldre mennek dolgozni, sokkal jobb fizetésért. Általában az idős nagyszülők, egyedülállók maradnak otthon, akiket a külföldön dolgozó rokonok segítenek anyagilag, ugyanakkor nem fektetnek be ingatlanba, helyi vállalkozásokba, mint tették ezt például a hetvenes években.

Mit tehet ilyenkor a lelkipásztor? Hogyan tudja az Egyház segíteni a híveket a megmaradásban? Az alapvető hozzáállás az, hogy senkit nem akarnak lebeszélni arról, hogy a saját életéről döntsön. Ha lehetséges, a helyben maradásban támogatják őket. Ha nem, akkor igyekeznek megtartani az élő kapcsolatot a kivándorolt hívekkel. Gyakori jelenség, hogy nyaranta a családok hazajárnak, ekkor keresztelik meg a gyerekeket, tartják az esküvőket; illetve tavasszal vannak az elsőáldozások, bérmálkozások. Ezek a kapcsolódási pontok az anyafölddel. Hasznos lenne, ha a szerbiai magyar plébánosok és a kivándorlási célországok plébánosai (Ausztria, Németország) kommunikálnának egymással, hogy nyomon követhessék a hívek valós vallásgyakorlatát. A statisztikákon túl azonban Isten működik a világban, ezért bízzunk őbenne – tette hozzá a Vatikáni Rádiónak adott interjúban Német László SVD nagybecskereki püspök.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő
Útravaló – 2019. március 26.

Útravaló – 2019. március 26.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 26.

Mai evangélium – 2019. március 26.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 18,21–35

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle