„Kik a szerzetesek?” – Kiállításmegnyitó a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban

2019. május 13., hétfő | 20:43

Május 11-én több mint száz látványos fényképből álló kiállítás nyílt meg a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban, amely szeptember 30-ig látható.

Ferenc pápa kezdeményezésére 2015-ban ünnepeltük a szerzetesek évét. A budapesti Fuga galériában abban az évben szeptemberben volt látható a Szerzetesek című nagyszabású fotókiállítás, amely a magyarországi női és férfi szerzetesi közösségek mindennapjaiba, belső életébe, istentiszteletébe nyújtott betekintést.

A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya és a Párbeszéd Háza segítségével a Tihanyi Bencés Apátság újra bemutatja a tárlatot. Május 11-én a több mint száz fényképből álló válogatást ünnepélyes keretek között nyitotta meg a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban Barkó Ágoston OSB igazgató, Haris László kurátor, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Korzenszky Richárd OSB, a tihanyi apátság nyugalmazott elöljárója.

A kiállító művészek: Ádám Gyula, Bege Nóra, Benkő Imre, Horváth M. Judit, Katkó Tamás, Kőhalmi Péter, Korzenszky Richárd OSB, Pilló Ákos, Somogyi Márk, Stalter György, Szamódy Zsolt Olaf, Szilágyi Lenke. A kiállítás rendezésében a kurátort Mátéffy Balázs segítette.

Korzenszky Richárd megnyitóbeszédében több tihanyi élményét mesélte el, amikor a „barátokat”, a bencéseket – a filmekből ismert sztereotípiák nyomán – mint furcsa, szótlan, zord, nagy csuklyás ruhát viselő alakokat a félsziget barlangjaiban, erdőkben álló „cellákban” keresték. Az apátság nyári látogatói már régóta jelezték, leginkább arra lennének kíváncsiak, ma hogyan élnek a szerzetesek, kik is valójában, mivel foglalkoznak, mi tölti ki a napjaikat.

A szeptember 30-ig látható kiállítás kiválóan alkalmas arra, hogy a manapság egyre kevesebbet olvasó, a képi ábrázolásokból tájékozódó ember minél több valóságos dolgot megtudjon a szerzetesek értékes szolgálatáról: a romapasztorációtól a betegápoláson át a szépen végzett liturgiákig.

A Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum 2019. május -jétől szeptember 30-ig, hétfőtől szombatig 9-től 18 óráig, vasárnaponként 11.15-től 18 óráig várja az érdeklődőket. A látogatás egy 12 perces bemutatkozó filmmel kezdődik a látogatóközpontban, majd a barokk templomot, I. András király kriptáját, a Levendula a Balaton felett című kisebb kiállítást, az Isten békéje című, a monostor életéről szóló új filmet és a Kik a szerzetesek? című fényképkiállítást, továbbá a galériában különböző kortárs képzőművészeti kiállításokat lehet megtekinteni. A leglátványosabb kortárs tárlat Szamody Zsolt Olaf Fal és függöny mögött – Kína című fényképkiállítása lesz, amely május 28-tól július 14-ig lesz látható a galériában. Az apátság a nyári hónapokban gazdag zenei programmal is vár mindenkit. További részletek a www.tihanyiapatsag.hu oldalon találhatók.

Forrás: Tihanyi Bencés Apátság

Fotó: Halász Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-egyhaz-nem-maradhat-statikus-hanem-uton-levo-kozossegkent-kell-elnie
Ferenc pápa: Az Egyház nem maradhat statikus, hanem úton lévő közösségként kell élnie!

Május 26-án délben a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve a Szentlélek nélkülözhetetlen működésére hívta fel a figyelmet: a Lélek az, aki segít, hogy mindennapi döntéseinkben Jézus szava irányítson, az evangélium logikája vezessen bennünket.

17:22
enekeljetek-az-urnak-konnyuzenei-es-ifjusagi-napot-tartottak-kaposvaron
Énekeljetek az Úrnak! – Könnyűzenei és ifjúsági napot tartottak Kaposváron

Melyek könnyűzenészként a lehetőségeink, mi a felelősségünk? A Kaposvári Egyházmegye gitáros ének- és zenekarait hívták össze találkozni, ismerkedni, egymást meghallgatni május 25-én Kaposvárra, a Nagyboldogasszony Iskolaközpontba.

16:40
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle