„Kimegyek a doberdói harctérre” – Negyedszer rendeznek zarándoklatot a katona Márton Áron nyomában

2019. január 7. hétfő, 14:00

Március 14. és 19. között immár negyedszer rendeznek zarándoklatot Doberdóba a katona Márton Áron nyomdokain az egykori harctéri helyszíneken.

A tizenkilencedik életévét épp csak betöltött Márton Áron a doberdói fennsíkon kezdte meg harctéri szolgálatát 1915. november 6-án. A 82. székely gyalogezred katonájaként a temesvári 61. gyalogezred 8. századához volt beosztva. 1916. július 19-én megsebesült: a lövés vállát és felkarját érte.

Megsebesülésének 100. évfordulóján (2016. július) szervezett először zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori harctérre Kovács Gergely, az erdélyi főpásztor boldoggáavatási eljárásának posztulátora és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa.

Helyszín: Doberdói fennsík

Időpont: 2019. március 14–19. (6 nap / 5 éj)

A zarándoklat során a résztvevők Foglianóban az osztrák–magyar katonai temetőben megemlékeznek az elesett hősökről. Ezután Redipugliában felkeresik Olaszország legnagyobb katonai emlékművét, majd meglátogatják a helyi első világháborús múzeumot. Felkeresik Monte San Michelét, a véres harcok egyik fontos helyszínét, valamint a visintini magyar kápolnát.

Márton Áron emlékére ellátogatnak a San Martino del Carso falu közelében található egykori lövészárokhoz és a 61. temesvári gyalogezred (ennek soraiban harcolt Márton Áron) hajdani parancsnoki helyére A zarándokok leróják tiszteletüket a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred emlékművénél, végül az egykori frontszakasz 18. és 19. szakaszának kavernáihoz, dolinájához és lövészárkaihoz mennek el, ahol Márton Áron is harcolt. A San Martino del Carsó-i templomban ünnepelt szentmise után meglátogatják a helyi barlangkutató csoport által létrehozott és működtetett múzeumot, amely Erdély későbbi nagy püspökének is emléket állít.

Részvételi díj: személyenként 300 euró. Ez tartalmazza az utazás, a szállás, szlovéniai és máriabesnyői teljes panziós ellátás költségét. A biztosítást mindenkinek egyénileg kell megkötnie.

A csoportkísérést és idegenvezetést ingyenesen nyújtja a San Martino del Carsó-i barlangkutató csoport, Kovács Gergely posztulátor tolmácsolásával.

További információ a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapján olvasható.

Jelentkezés és információ: Ferencz Kornélia (e-mail: ferenczk@yahoo.com, telefon: 0726-107.002).

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd