A vallásszabadság kinyilvánításának évfordulóját ünnepelték Tordán az erdélyi felekezetek

2018. január 16. kedd 11:28

Az egymás iránti szeretet és tolerancia szükségességét, illetve a keresztény értékek melletti kiállást hangsúlyozták a meghívott egyházi és világi elöljárók az 1568-as országgyűlés egykori helyszínén, Tordán, a főtéri római katolikus templomban január 13-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Elődeink megértették, hogy a hitbeli különbözőségeknek nem kell szükségszerűen elválasztaniuk bennünket, és az egymás iránti szeretet az évforduló mai parancsa is – mondta Bálint Benczédi Ferenc, a megalakulása évfordulóját is ünneplő Magyar Unitárius Egyház püspöke. – Elsősorban nem a történelmi múltra emlékezünk, hanem a jövőnek teszünk ígéretet. ” Az 1568. január 6. és 13. között Tordán tartott erdélyi országgyűlés Európában először hirdették ki a vallásszabadságot, kimondva a négy vallás – katolikus, evangélikus, református, unitárius – egyenjogúságát és szabad gyakorlását; az erdélyi gyülekezetek számára szabad lelkészválasztást biztosítva.

„A vallásszabadság gondolata megmozgat minden embert, még az ateistákat is, mert a lelkiismeret szabadságához ez is hozzátartozik” – hangsúlyozta Jakubinyi Görgy gyulafehérvári érsek, elismerve, hogy a Katolikus Egyház nem fordult mindig olyan nyitottsággal a vallásszabadsághoz, mint ma. A főpásztor felhívta a figyelmet: a tordai határozat is csak a korabeli korlátok között mondta ki a vallásszabadságot; csak a három (magyar, szász és székely) nemzetre és a négy (római katolikus, lutheránus, református, unitárius) bevett vallásra vonatkozott.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke szerint a tordai határozat a hit gyümölcse volt, alkotói kinyitották a szívüket a Szentírás előtt. „Ez a döntés a vallásháborúk korában a béke szigetévé tette Erdélyt. Jó lenne az Isten és ember iránti bizalom légkörében továbblépni, a tolerancia Erdélye után a szeretet Erdélyét megvalósítani” – buzdított a püspök.

Reinhart Guib, az Ágostai Hitvallású Romániai Evangélikus Egyház püspöke német nyelvű beszéde után Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke üdvözölte a jelenlévőket. Az utána felszólaló Adorjáni Dezső, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke kiemelte: az ünneplésnek a megújulás közös igényéről kell szólnia, a szétszakíthatatlan közösség erejéről: „Fogjunk hozzá a szabadság terének felépítéséhez. Szabadság ott van, ahol tisztelik egymást az emberek, és szent az adott szó.”

Daniel Crișan, a román ortodox egyház esperese a tordai törvény erényeinek hangsúlyozása mellet arról beszélt, hogy az még nem biztosított jogokat az erdélyi románoknak; ellenben a tolerancia alapjait teremtette meg, melynek köszönhetően a lelkiismereti és vallásszabadság földjévé vált Erdély, és ezekről az értékekről a jövőben sem szabad lemondani.

„Az unitáriusok számára az 1568-as tordai országgyűlésnek külön jelentősége van, ez alapján jött létre az unitárius egyház, de a döntést együttesen fogadták el az erdélyi rendek” – mutatott rá Farkas Emőd, a Magyar Unitárius Egyház főgondnoka. Hozzátette: a híres erdélyi tolerancia, sokszínűség, felekezeti együttélés 1568-ban gyökerezik. „A vallásszabadság sok helyen ma is sérül, és felmerül a kérdés: lehetünk-e toleránsak az intoleranciával, türelmesek a türelmetlenséggel szemben. A galamb szelíd türelme mellett okosnak is kell lenni, tudni kell, honnan jövünk és hova tartunk” – mondta Farkas Előd.

Victor Opaschi, a román kormány egyházügyi államtitkára emlékeztetett, hogy Románia, ahol tizennyolc vallási felekezet él együtt, a vallásszabadság évfordulóján az ország egyesülésének centenáriumát üli, amit a közös értékek és szolidaritás jegyében kíván ünnepelni. Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója ismertette az erdélyi magyar és szász történelmi egyházak előterjesztését, melyet a magyar Országgyűlésnek, Románia parlamentjének és az Európai Parlamentnek nyújtottak be, kezdeményezve a vallásszabadságot kimondó tordai határozat emlékének megörökítését. Kövér László, az Országgyűlés elnöke bejelentette: eleget tesz az erdélyi felkérésnek, és elfogadását kezdeményezi a budapesti Országházban.

A tordai római katolikus templomban zajló eseményeket az unitárius és a református templomban kivetítőn is követhették a hívek.

Az ünnepség a templomkertben folytatódott, ahol felavatták a vallásszabadság emlékművét, Liviu Mocan kolozsvári szobrászművész alkotását, melyet negyvenöt pályamű közül választott ki a zsűri.

„Létrát állítunk a tordai földbe, a mását annak a hitbéli létrának, amelynek teteje az égbe mutat” – mondta a bronzból készült emlékmű szimbolikájáról szólva Gyerő Dávid, a Magyar Unitárius Egyház főjegyzője.

Forrás: Pap Melinda/Krónika; Romkat.ro

Fotó: Kiss Gábor/az Erdélyi Református Egyházkerület Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
isten-szeretet-ezert-szeretett-lenyek-vagyunk-eloadas-sorozat-belso-varkastely
Isten a szeretet, ezért szeretett lények vagyunk – „A belső várkastély”-ról a D18 kávézóban

A budapesti D18 könyvesbolt-kávézó előadás-sorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „A belső várkastély” című művéről. A negyedik előadást február 22-én tartotta Baráth Évi orvos. Előadótársa, Béri Renátó kármelita szerzetes betegség miatt nem tudott jelen lenni.

2018. február 23. péntek
tuz-utott-ki-budapest-egyik-legnagyobb-templomaban-felmerul-szandekos-gyujtogatas-gyanuja
Tűz ütött ki Budapest egyik legnagyobb templomában – Felmerül a szándékos gyújtogatás gyanúja

Február 23-án, hajnali három óra után lángra kapott a Budapest Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom kerti tárolója, a lángok később átterjedtek a tetőszerkezetre.

2018. február 23. péntek
Mai evangélium – 2018. február 24.

Mai evangélium – 2018. február 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,9–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. február 24.

Nagyböjti kalendárium – 2018. február 24.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle