„A moszuli keresztényeknek több joguk van ehhez a földhöz”

Nézőpont – 2014. július 25., péntek | 9:13

„Kötelességünk megvédeni a keresztényeket, mert nekik több joguk van a földjükhöz és házaikhoz, mint nekünk. Ők régebb óta laknak Moszulban, még az iszlám érkezése előtti időktől” – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak egy iraki szunnita író, Younis Tawfik, aki Moszulban született, és 1979 óta él száműzetésben Olaszországban.

„Az iraki keresztényüldözés nagyon-nagyon súlyos seb… Én egy keresztény barátomnak köszönhetően jöttem Olaszországba. Yousuf Habbi tanárom volt, aki megtanított szeretni az Isteni színjátékot. Vagyis a nyugati keresztényeknek köszönhetően választottam Olaszországot, és jöttem ide. Amikor ezekről az üldözésekről hallok, nagy fájdalmat érzek. Egyébként számítottam rá, mert nyilvánvaló következménye egy korrupt, bukott kormányzásnak, amely képtelen volt előrevinni az ország demokratizálódási folyamatát.

De jól emlékszünk rá, hogy az iraki keresztények évszázadokon keresztül fontos szerepet játszottak Irak fejlődésében: a legnagyobb írók, művészek, orvosok, tudósok keresztények voltak, és képesek voltak érvényre juttatni az egész arab kultúrát. Tudjuk, hogy az első arab nyelvű modern szótárakat, az arab kultúráról folytatott első tanulmányokat keleti keresztények készítették, ezért ők nagyon sokat adtak, igen nagylelkűek voltak” – emlékeztetett Younis Tawfik iraki szunnita író a Vatikáni Rádiónak adott interjúban.

Magyar Kurír