„Szavakban leírhatatlan” – Magyarország élő bizánci művészetéből nyílt kiállítás a Párbeszéd Házában

2016. február 12. péntek 13:50

Február 11-én megnyílt a „Szavakban leírhatatlan – Válogatás Magyarország élő bizánci művészetéből” című kiállítás a budapesti Párbeszéd Házában. A kiállítást Terdik Szilveszter művészettörténész nyitotta meg; köszöntőbeszédet mondott Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója.


KÉPGALÉRIA – klikk  a képre!

A kiállításmegnyitó kezdetén az ELTE Szent Demeter Kamarakórusa adott elő ortodox egyházzenei műveket, majd Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Felidézte az intézmény tízéves történetét; a tíz évvel ezelőtti töprengést, mi legyen a sorsa a szomorú állapotban lévő épületnek, a meggyalázott templomnak. Most viszont ha szétnézünk, azt látjuk: az Istennel összekötött ember élete mindig meglepetésekkel szolgál – fogalmazott Sajgó Szabolcs.

Tavaly merült föl, hogy bemutassák a Párbeszéd Házában a magyarországi élő bizánci művészetet, a görögkatolikus hagyományt. Sajgó Szabolcs megköszönte Terdik Szilveszternek a kiállítás megrendezését, Seres Tamás kurátornak, a Hajdúdorogi Főegyházmegye gyűjteménye munkatársának az anyag összeválogatását, rendezését, Kocsis Fülöp metropolitának és Orosz Atanáz püspöknek – akik előadást tartanak a kapcsolódó rendezvényeken –, hogy rögtön az ügy mellé álltak.

Terdik Szilveszter művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum munkatársa megnyitóbeszédét „a fő- és alcím boncolgatásával” kezdte. Utalt olyan alapvető kérdésekre, mint hogy ha valami szavakban leírhatatlan, attól még képekben lehet-e ábrázolható. Van olyan, ami abban sem – idézte a művészettörténész többek között Aranyszájú Szent János anaforáját: „Te vagy a kifejezhetetlen, kifürkészhetetlen, láthatatlan, felfoghatatlan, örökkévaló és változhatatlan Isten…”

A második parancs tiltja Isten ábrázolását – mégis az Újszövetségben, az Újszövetség hatására Isten láthatóvá, tehát ábrázolhatóvá vált („A Te jóságodnak képe” – mondja Szent Bazil). Jézus Krisztus az igét beöltöztette a testbe, ezáltal a megszentelés lehetőségét az anyagra is kiterjesztette – fogalmazott Terdik Szilveszter –, így a kultuszban is helyet biztosított a képeknek.

A kiállítás alcíme: „Élő bizánci művészet”. A művészek között több keresztény felekezet képviselteti magát; a kiállított tárgyak is változatos műfajúak: láthatunk fatáblákat, freskómásolatokat, textilképeket, bronzikonokat, terrakottaszobrokat. Az alkotók közt vannak hivatásos művészek (festők, szobrászok, grafikusok, restaurátorok, iparművészek) és tehetséges autodidakták.

A képeknek – csakúgy, mint a szövegeknek – sugalmazottaknak kell lenniük, esztétikai szempontok azonban nem szerepelnek az előírásokban. A nyugati kultúrkörben a reneszánszban előtérbe került az alkotó személye, az egyéni invenció, az alkotói szabadság – ebből következően az esztéták az itt látható művekkel nem tudnának mit kezdeni. Az ikonok kultusztárgyak, melyek itt kiállítva voltaképpen ki vannak szakítva valódi környezetükből, valódi kontextusukból – így viszont a templomba nem járók is esélyt kapnak a velük való találkozásra.

Terdik Szilveszter felhívta a figyelmet egy másik kiállításra, amely nem olyan régen nyílt meg a Ludwig Múzeumban: Érmezei Zoltán konceptuális művész életmű-kiállítására. Érmezei „az ige, a szó keresése során valósította meg korpuszszobrait, amelyek az ikontól radikálisan eltérő formáknak tűnnek, mégis nagyon mély hittapasztalatról tanúskodnak” – fogalmazott a művészettörténész –, a kiállító alkotók között is van olyan, akit Érmezei Zoltán művészete indított el az ikonfestés felé.

Végezetül Terdik Szilveszter megköszönte a műtárgyakat kölcsönadóknak, köztük a Hajdúdorogi Főegyházmegye, a Miskolci és a Nyíregyházi Egyházmegye intézményeinek és főpásztorainak, illetve a tihanyi és bakonybéli bencéseknek, magánszemélyeknek és alkotóknak a közreműködést, támogatást. Nacsinák Gergely nyomán úgy fogalmazott: „a szem böjtjét” gyakorolják most a kölcsönadók, akik a kiállítás idejére nélkülözni kénytelenek ikonjaikat.

Végül Sajgó Szabolcs felhívta a figyelmet, hogy előestéjén vagyunk egy ezer éve várt alkalomnak: a katolikus és az ortodox egyházfő találkozójának, hiszen Ferenc pápa február 12-én találkozik Kubában Kirill pátriárkával. Kifejezte örömét, hogy a Párbeszéd Háza ezzel a kiállítással és a kapcsolódó rendezvényekkel hozzájárul Kelet és Nyugat párbeszédéhez.

A kiállítás 2016. március 24-ig látogatható munkanapokon 15 és 18 óra között a Párbeszéd Házában (Budapest, VIII. kerület, Horánszky utca 20.).

Kapcsolódó események:

Február 12., 18.00 Bizánci elemek Magyarország középkori művészetében

Február 14., 17.00 Vecsernye Kocsis Fülöp metropolitával

Február 19., 18.00 Andrej Rubljov – filmvetítés és beszélgetés

Február 21., 17.00 Vecsernye Orosz Atanáz püspökkel

Február 22., 18.00 Görögkatolikus templomépítészet

Február 28., 17.00 A XX. század görögkatolikus vértanúi

Március 23., 17.00 Előadás a görögkatolikus liturgikus zenéről

Fotó: Thaler Tamás

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
mariapocson-talalkoztak-cursillo-mozgalom-debrecen-nyiregyhazi-egyhazmegyei-tagjai
Máriapócson találkoztak a Cursillo mozgalom debrecen-nyíregyházi egyházmegyei tagjai

A Cursillo mozgalom debrecen-nyíregyházi egyházmegyei tagjai „ultreyán” vettek részt augusztus 28-án, vasárnap a máriapócsi kegytemplomban. Linzenbold József kisvárdai plébános, a mozgalom egyházmegyei lelkivezetője évente megrendezi a találkozót, amelyen idén több mint háromszáz fő vett részt.

2016. augusztus 29. hétfő
gorogkatolikus-aldozopapot-szenteltek-debrecenben
Görögkatolikus áldozópapot szenteltek Debrecenben

Kocsis Fülöp érsek-metropolita augusztus 28-án áldozópappá szentelte Kocsis Dánielt a debreceni Attila téri főszékesegyházban (Istenszülő Oltalma-templom).

2016. augusztus 29. hétfő
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle