„A zarándok nem valahová, hanem valakihez, az Istenhez igyekszik” – Diakónusszentelés Máriapócson

2018. augusztus 7. , kedd | 17:30

Tizenhárom pap szolgált augusztus 6-án a máriapócsi kegytemplom oltára körül. Egyikük gyalogosan, zarándokként érkezett Úrszínváltozás ünnepére, amelynek szertartása során ifj. Obbágy László alszerpapot diakónussá szentelte Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi Szent Liturgián koncelebrált az újszentelt diakónus édesapja, Obbágy László teológiai tanár is.

Prédikációjában Szocska Ábel püspök a zarándoklétről elmélkedett. „Isten kegyelméből keresztény vagyok, tetteim szerint nagy bűnös, hivatásom szerint hontalan vándor, a legalacsonyabb sorból, s helységről helységre zarándokolok” – idézte A zarándok elbeszélései című könyv sorait a főpásztor, melyek ezen az ünnepen különösen időszerűek. Hiszen az Úrszínváltozás napján „arra emlékezünk, hogy Krisztus szolgálatra hívott egyeseket, megmutatta nekik dicsőségét. Az apostolok a Tábor hegyén Jézus színe látásával megerősödve is így élték az életüket: zarándokok lettek.” A papi szolgálatban kiteljesedő zarándoklat Obbágy László számára most és itt kezdődik, Máriapócson, ahová sok személyes szállal is kötődik.

„Sose feledd bűnös voltodat” – intette a szentelendőt, s vele együtt minden zarándoktestvért Szocska Ábel, „mert aki ennek tudatában van, tudja azt is, hogy mindent Istennek köszönhet. Az igazi alázatból és bűnbánatból fakad krisztusi hivatásunk. Hivatásod szerint hontalan vándor vagy te is, amint azt eddigi debreceni, nyíregyházi, dunaújvárosi és mától kezdődő diakónusi szolgálatod során is megtapasztalhatod. Zarándokként mélyítsük el magunkban, hogy minden, ami alkottatott, az az Istené, mindent ajándékba kapunk.”

A helységről helységre zarándoklás ennek a szolgálatnak is a velejárója. Meg kell tanulni elengedni, lemondani, és az imádság emberének lenni. A zarándok elbeszélései erre is tanít, a helyes imádkozásra, arra, hogy hogyan kell az Isten jelenlétében élni.

A zarándok nem zarándokolhat böjtölés nélkül. A zarándok híveket csak úgy vezetheti, ha maga élen jár a lemondás, az önmegtagadás, a mértékletesség erényeiben, mindezt a zarándok állandó „társa”, az evangélium szerint. „Az elbeszélésben a zarándok Jeruzsálembe indul, hogy leboruljon Krisztus Szent Sírjánál, és imádkozzon. De a könyvbéli zarándok és mi mindannyian valójában a Mennyei Jeruzsálem felé igyekszünk, hogy ott leborulva Krisztus előtt beteljünk örömmel. Mert minden zarándok útja az Istennel való találkozáshoz, az üdvösséghez kell hogy vezessen” – folytatta homíliáját Szocska Ábel. – Ezért feladatunk is, hogy azokat, akikkel útközben találkozunk, az üdvösség felé tereljük. A főpásztor összegzésként három szempontra hívta fel a figyelmet, melyet zarándoklétünk során szem előtt kell tartani: „a zarándok nem valahová, hanem valakihez, az Istenhez igyekszik. A zarándok sohasem dicsekszik, és sohasem panaszkodik.”

A homília és a nagybemenet után két hipodiakónus fogta karon a szentelendőt, s a szentélyig kísérték. Ott meghajolt a püspök előtt, aki kereszt alakban megjelölte a fejét. Obbágy Lászlót két diakónus vezette háromszor körbe az oltár körül, melyet mind a négy sarkán csókkal illetett. Az oltár előtt térdeplő szentelendő fejét a püspök kezével és omoforjával (görögkatolikus főpásztorok három csíkkal díszített rendi jelvényea szerk.) befedte, ekkor vette kezdetét a fennhangon és némán mondott püspöki ima. Majd megkapta a diakónusi jelképeket: az oráriont (keskeny, hosszú, keresztekkel díszített szalag, a bizánci rítusban a diakónusi hatalom jelvénye – a szerk.), a kézelőt, a ripidiont (legyező – a szerk.) és a tömjénezőt. A liturgia további menetében már diakónusként vett részt.

Obbágy László diakónust Szocska Ábel püspök a balkányi egyházközségbe helyezte szerpapi szolgálattevőnek. A szertartás az Úrszínváltozás ünnepéhez kötődő hagyomány szerint gyümölcsszenteléssel és miroválással (a hívők homlokának megszentelt olajjal való megkenése – a szerk.) ért véget.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáert adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19. , kedd
szent-jozsef-es-mai-apak-interju-asztalosne-elekes-szende-pszichologussal
Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával.

2019. március 19. , kedd
Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 19.

Mai evangélium – 2019. március 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,16.18–21.24a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle