200 éves a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Hazai – 2004. április 2., péntek | 12:01


A Szatmári Római Katolikus egyházmegye idén ünnepli fennállásának 200. évfordulóját. A jubileumi év eseményeinek sorában március 23-án hálaadó szentmisét tartottak a császári alapítás évfordulóján a szatmári Urunk Mennybemenetele Székesegyházban. A szentmisét Jakubinyi György gyulafehérvári érsek celebrálta, Schönberger Jenő szatmári püspök, Arai L Attila vikárius és az egyházmegye, valamint a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola papjai koncelebrálásával.
Mádl Ferenc köztársasági elnököt küldötte, Gróh Gáspár képviselte. Jelen volt Habsburg György, Ijgyártó István, Magyarország romániai nagykövete, Cristian Zeileissen, Ausztria nagykövete, Cseh Áron konzul, Stefan Ionita kultuszminisztériumi államtitkár, Bálint Pataki József, a HTMH titkára, valamint több román és magyar közéleti személyiség.
Mádl Ferenc köztársasági elnök Schönberger Jenő szatmárnémeti püspöknek írott üzenetében köszöntötte a jubiláló püspökséget: Kétszáz év a történelemben nem nagy idő, de nagyon sok, ha az egyes ember felől nézzük, s még hosszabb, ha azokra az eseményekre tekintünk, amelyek ennek a püspökségnek a sorsát meghatározták. Közismert, hogy az egyházak hosszú időn keresztül önmagukban voltak a kultúra őrzői és terjesztői. Amikor a szatmári püspökség született, már olyasvalami indult fejlődésnek, ami távolabb állt ettől a múlttól. Ez a korszak – mai kifejezéssel élve – már a modern Európa volt. A kétszáz éve itt megkezdődött munka szükségképpen építkezés kellett, hogy legyen. Építkezés – a szó lelki, szellemi és fizikai értelmében. A történelem viharai közt Szatmárnémeti püspökei tiszteletre méltóan helytálltak. – írta üzenetében az államfő.
Habsburg György ünnepi beszédében a Szatmári püspökség és a Habsburg család tagjainak történelmi kapcsolataira tekintett vissza. A Szatmári Püspökséget 1804. március 23-án I. Ferenc osztrák császár és magyar király alapította. Az uralkodó tettét követő plébánia-, iskola-, diák-, és öregotthon-alapítások így adhattak igen jelentős szervezeti, vallási és lelki támogatást az elkövetkező időszakokban az egykori Szatmár, Ugocsa, Máramaros, Bereg és Ung megyék katolikus lakosságának a hitükben való megerősödésre és lelki gazdagodásra. Most, az egyházmegye születésének 200. évfordulóját ünnepelve ezt a hagyományt kell mindannyiunknak egymás megbecsülésével és segítésével folytatni – mondta többek között beszédében az alapító császár és király leszármazottja.
A szentmisét követően megáldották a püspökség felújított aula magna-ját, majd a Hám János Iskolaközpont udvarán két fát ültettek a résztvevők. MK