24 óra az Úrért – a magyar egyházmegyék is csatlakoznak a pápa felhívásához

Hazai – 2015. március 11., szerda | 14:02

Ferenc pápa nagyböjti üzenetében felhívást tett arra, hogy március 13-án és 14-én egyházmegyei szinten is tartsanak huszonnégy órás szentségimádást, imanapot. Összeállításunkban közreadjuk, hazánk egyházmegyéi hogyan kapcsolódnak a „24 óra az Úrért” kezdeményezéshez.


„Mindenekelőtt imádkozhatunk a földi és mennyei egyház közösségében. Ne becsüljük le az olyan sok ember imájának erejét! Szeretném, hogy a »24 óra az Úrért« elnevezésű kezdeményezést az egész egyházban, egyházmegyei szinten is megtartsák március 13-án és 14-én: ez az alkalom éppen az imádság szükségességét hivatott kifejezni” – fogalmazott üzenetében a Szentatya. Az idei imanapok témája: a végtelenül irgalmas Isten (Ef 2,4).

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye:
A debreceni Megtestesülés-templomban (Debrecen, Borbíró tér) március 14-én, szombaton délután 3 órától – az irgalmasság órájában – tartanak engesztelő imaórát.
A Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Főplébánia is csatlakozik a kezdeményezéshez: március 13-án, pénteken az esti szentmisét követően 20 óráig a társszékesegyházban  lesz szentségimádás, 20 órától másnap reggel 9 óráig a plébánia dísztermében, március 14-én 9 órától az esti szentmiséig szintén a templomban. Az Oltáriszentség melletti virrasztást, illetve a szentségimádást az egyházközség közösségei végzik fél óránkénti váltással.

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye:
A budapesti Szent István-bazilikában március 12-éről 13-ára virradó éjszaka virrasztás lesz (20 órától a reggeli mise kezdetéig). Március 13-án, pénteken a Szent Jobb-kápolnában reggel 7 és 8 órakor szentmisét tartanak. 9 órától egész napos szentségimádás lesz a szentségi kápolnában, 16 órától 18 óráig lesz gyóntatás, és 18 órakor szentmise. Március 14-én, szombaton reggel 9-től szentségimádást tartanak a szentségi kápolnában. 18 órakor szentmise zárja a napot, amely alatt gyónási lehetőséget is biztosítanak.

A budavári Nagyboldogasszony (Mátyás)-templomban március 13-án a reggel 7 órai szentmisével veszi kezdetét a 24 órás folyamatos szentségimádás. 8 és 19 óra között folyamatosan lesz gyónási lehetőség is. 17 órakor keresztutat végeznek. Március 13-án 18 órakor, március 14-én reggel 7 órakor tartanak szentmisét, ez utóbbi zárja az egész napos szentségimádást. Ezt követően is lesz imára lehetőség az altemplomban, egészen a 18 órakor kezdődő esti szentmiséig.

Győri Egyházmegye:
Március 14–15-én – lehetőség szerint – szentségimádásra vagy egyéb imádságos alkalomra kerül sor a helyi plébános vezetésével az egyházmegye minden templomában.

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye:
Az imádkozni vágyókat március 25-én a kalocsai érseki magánkápolna búcsúja keretében várják az érseki palotában található imahelyre. Bábel Balázs érsek reggel fél 8-kor mutat be szentmisét, ezt követően helyezik ki az Oltáriszentséget, amely előtt 15 óráig lesz mód szentségimádásra.

Kaposvári Egyházmegye:
Balás Béla püspök körlevélben kérte az egyházmegye lelkipásztorait, hogy csatlakozzanak a március 13–14-i kezdeményezéshez.

Miskolci Apostoli Exarchátus:
A Miskolci Apostoli Exarchátusban két helyszínen, Edelényben és a miskolc-belvárosi görögkatolikus székesegyházban (Búza tér) március 13-án és 14-én, a máriapócsi könnyező kegykép látogatásának tiszteletére tartott szertartásokon és virrasztáson lehet bekapcsolódni a közös imádságba. Ugyanezeneken a napokon a miskolc-avasi templomban (Fényi Gyula tér) is csatlakoznak Ferenc pápa felhívásához.

Pannonhalmi Területi Apátság:
A Pannonhalmi Apátság egyházközségei március 13-án és 14-én az esti szentmisében imádsággal, gyónási lehetőséggel és szentségimádással teszmnek eleget Ferenc pápa felhívásának. A 15-ből négy egyházközség ezen kívül március 15-én, vasárnap 20–24 óráig Ravazdon virrasztást tart Ukrajnáért és a világ békéjéért. A napi szerzetesi zsolozsma fohászait ezekben a napokban ugyanerre a szándékra imádkozza a bencés szerzetesközösség.

Pécsi Egyházmegye:
A Pécsi Egyházmegye Ferenc pápa 24 órás imakezdeményezését a máriapócsi Könnyező Szűzanya-kegykép március 18–19-ei pécsi látogatásával köti össze. A hívek az ikon előtt imádkozhatnak március 18-án 15 órától március 19-én 15 óráig, először a Xavéri Szent Ferenc görögkatolikus templomban, majd gyalogos zarándoklat után a pécsi székesegyházban.

Szeged-Csanádi Egyházmegye:A mórahalmi Szent Imre Katolikus Általános Iskola tanulói március 13-án minden órában más-más imaformával köszöntik Istent. A napot Joó Balázs plébános reggeli imájával kezdik, majd a tanítók vezetésével a tanórák kezdetén többek között taizé imával, dicsőítéssel, énekkel, imakártyával vagy saját szavaikkal szólítják meg az Urat a gyerekek.

Székesfehérvári Egyházmegye:
Székesfehérváron március 13-án 17 órakor a Szent Imre-templomban (Városház tér 4.) egyórás közös szentségimádással kezdik meg a 24 órás imádságot, március 14-én pedig 18 órakor ugyanott szentmisével zárul a program. A „24 óra az Úrért” ájtatosság során március 14-én 8 és 18 óra között tartják nyitva a Szent Imre-templomot, hogy az imanapot nyitó szentségimádás és a záró szentmise között, aki szeretne, betérhessen a templomba imádkozni. A nap során gyónási lehetőséget biztosítanak 9 és 11 óra, illetve 16 és 18 óra között.

Szombathelyi Egyházmegye:
Szombathelyen a szentségimádás március 13-án 18 órakor kezdődik a Szent Norbert-templomban (Petőfi Sándor utca 37.). A 24 órás szentségimádás március 14-én 18 órakor ér véget, amikor Veres András megyéspüspök mutat be szentmisét a templomban.

Váci Egyházmegye:
Vácott a Hétkápolnában (Derecske dűlő 2.) biztosítanak lehetőséget szentségimádásra március 13-án és 14-én. Március 13-án 16 órakor keresztutat végeznek, 18 órakor vesperást, 20 órakor pedig záró imaórát tartanak. Március 14-én hajnali 2 órakor veszi kezdetét az olvasmányos imaóra, 6 órakor a laudes, 12 órakor a napközi imaóra, 16.30-kor pedig a vesperás imádkozásába lehet bekapcsolódni. A felsorolt zsolozsmák között folyamatosan lesz szentségimádás. A „24 óra az Úrért” váci programja március 14-én 17 órakor szentmisével zárul.

Veszprémi Főegyházmegye:
A veszprémi Feltámadt Üdvözítő-, közismert nevén Károly-templom (Mártírok útja) egész éven át naponta várja a szentséglátogatókat, szerdánként pedig szentségimádási napot tartanak. Ferenc pápa felhívásához a március 13-ai 19 órai szentmisével kapcsolódnak. 20 órakor keresztutat végeznek, 21 órakor rózsafüzérrel és az imaközösségek áhítatával folytatódik a program. Éjfélkor szentmisét tartanak, ezt követően virrasztásra és szentségimádásra kerül sor másnap hajnali fél 2-ig. Március 14-én 7 órakor imádkozzák el a hajnali zsolozsmát, ezután szentmisét mutatnak be, majd rózsafüzért imádkoznak, és szentségimádást tartanak 9 óráig.

Fotó: Cristoteca.blog.br

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria