25 éves fennállását ünnepli a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász

2016. január 14. csütörtök 18:23

Jubileuma alkalmából január 14-én Szegeden sajtótájékoztatón mutatta be a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász az elmúlt negyedszázad során karitatív, szociális és gyermekvédelmi téren végzett szolgálatát.


A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működik a Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat, mely 2011-ben jött létre. A szeretetszolgálat szociális tevékenysége rendkívül szerteágazó, az önkéntesek egyaránt gondoskodnak az ápolásra szoruló idősekről, a fogyatékkal élőkről, a hajlék nélküliekről, az idősekről és a nélkülöző családokról. A szociális intézményrendszerhez tartozó Szent Erzsébet Szeretetotthon Békés megyében segít, míg a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató Hódmezővásárhelyen nyújt komplett alapellátást, házi segítségnyújtást, a hajléktalanoknak pedig nappali melegedőt és éjjeli menedéket kínál. Ritz Judit főigazgató kiemelte, a segítségnyújtás tartalmát és módját a szolgáltatást igénybe vevők szükségleteihez igazítják, így egyénre szabottan tudnak gondoskodni a rászorulókról. „Bentlakásos intézményeinkben nagy hangsúlyt fektetünk a keresztény értékrend megtartására. A szegedi intézményünk az országos szociális otthonok között az első, ahol minőségügyi rendszert akkreditáltunk.” A főigazgató úgy folytatta, intézményeikben nemcsak az ellátottakra és a szolgáltatásokat igénybe vevőkre fordítanak kiemelt figyelmet, hanem a hozzátartozókra is, akiknek elégedettségét immár tizenhatodik éve vizsgálatokkal mérik. Teszik ezt annak érdekében, hogy minél jobb és korszerűbb ellátást tudjanak biztosítani.


„Nagyon sokrétű az a tevékenység, amiben részt veszünk. Az egyik legfontosabb, hogy a plébániai karitász csoportok feladatait koordináljuk az egyházmegyében, amely Csongrád, Békés, és Jász-Nagykun-Szolnok megye kis területét foglalja magában. Ezeken a területeken összesen 50 karitász csoport működik” – ezt már Ancsa Molnár Hajnalka, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász koordinátora tette hozzá. Hangsúlyozta, az említett régióba tartozó települések saját erőforrásaiknak megfelelően gondoskodnak a helyiekről, amibe beletartozik az idősek gondozása és látogatása otthonaikban és a kórházi részlegeken, segítségnyújtás a ház körüli teendőkben, a bevásárlásban, valamint a családok támogatása személyes kíséretként, a gyermekek korrepetálása és táboroztatása. A koordinátor elmondta, a tavalyi évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az országos Katolikus Karitász közös programjában vett részt az egyházmegyei karitász, melynek keretében többek között közüzemi tartozásokat rendeztek és családi házakat újítottak fel. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász a legkisebbeket is támogatja: összesen 22 családban osztanak fél évre elegendő pelenkát. „Szegeden 10 karitász csoport működik, de ezen kívül az egyházmegyei karitász központnak vannak saját feladatvállalásai, csoportjai. Ezek között van a Szent Erzsébet hajléktalan teajárat, ami majdnem 20 éve működik a krízisidőszakban, amikor is április végéig heti rendszerességgel teát, zsíros kenyeret osztunk, illetve szükség szerint alkalmanként takarókat, gyertyát viszünk a hajléktalanoknak. Kapcsolatban vagyunk a hajléktalanokkal: meghallgatjuk a problémáikat, ezáltal csökken a kirekesztettségük. Másik ilyen csoportunk az alkotóház, ahol időszakosan, a két nagy ünnepkör, vagyis karácsony és húsvét előtt készülnek ajándéktárgyakkal kreatív önkénteseink. Ezeket szoktuk árusítani vásárokon, melynek bevételéből rászorulóknak nyújtunk támogatást.” A karitász önkéntesei között rendszeresen segítenek az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok is, akik közül többen a kötelező szolgálati idő lejárta után is visszatérnek segíteni.


Az egyházmegye a gyermek- és ifjúságvédelem területén is fontos tevékenységet folytat, több ezer gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermeket gondoz és nevel. „A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató országos egyházi módszertani intézményrendszere, a Csongrád megyei nevelőszülői hálózata és a Dr. Foltán József Országos Egyházi Módszertani Gyermekotthona 2013 májusa óta lát el módszertani feladatokat a katolikus egyház fenntartása alatt működő nevelőszülői hálózatokban, gyermekotthonokban és lakásotthonokban egyaránt” – folytatta Szabóné Szívós Ildikó, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gyermekvédelmi Szolgáltató módszertani intézményének igazgatója. A módszertani feladatellátás az elmúlt évek alatt kiterjedt a speciális szükségletű gyermekekre is, ellátási területüket tekintve pedig már jelen vannak az ország 9 megyéjében és a fővárosban. Fennállásuk óta több egyházmegyével is partneri együttműködést alakítottak ki, a tapasztalatcsere érdekében szakmai napokat, továbbképzéseket, konferenciákat szerveznek, valamint kiadványokban ismertetik a módszertani újításokat. „Ebben az évben új helyre költöztünk, abba a kulturális és közösségi központba, amely a Csongor tér 8. alatt helyezkedik el. Ebben az ingatlanban áll rendelkezésre mindaz a technikai feltétel és körülmény, amely a módszertani munkánkat a továbbiakban is segíteni tudja.”

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató öt megyében működtet nevelőszülői hálózatot, mely a befogadható gyermekek számát tekintve az ország legnagyobbja. A jövőben szándékaink szerint mintegy 4000 családból kiemelt gyermekről gondoskodhatunk. Tesszük mindezt azon paradigmaváltás mentén, mely szerint minden gyermeknek családban van a helye, hangsúlyozva ezzel a gyermekvédelmi rendszer családcentrikus gondolkodását. A ránk bízott gyermekek és fiatalok 92 százaléka nevelőszülői családban, gyermek- és lakásotthonainkban elhelyezett, ez a gyermekek és fiatal felnőttek hányadához viszonyítva országosan kiemelkedő arány az olyan szolgáltatók tekintetében, melyek nevelőszülői hálózatot, illetve gyermek- és lakásotthonokat is működtetnek” – vette át a szót András Katalin, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői hálózataiért felelős főigazgató-helyettese. Hozzátette, az élménypedagógiai programrendszer, mely a szolgáltató sajátja, segít a családból kiemelt és veszélyeztetett fiataloknak abban, hogy feldolgozzák az elszakadás traumatikus élményét. Ilyenek a ki mit tud rendezvények, a sportrendezvények, a komplex konduktív pedagógia és a pszichológiai hálózat, ami egyaránt segítséget kínál a gyermekeknek és az őket befogadó felnőtteknek is.


Fennállásának 25. évfordulójához érkezett a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász, a jubileum pedig alkalmat adott arra, hogy a karitatív, szociális és gyermekvédelmi szervezetek értékeljék az elmúlt éveket, évtizedeket – ismertette a csütörtöki sajtótájékoztató apropóját Kothencz János, a Szeged-Családi Egyházmegyei gyermekvédelmi és ifjúságvédelmi feladatokért felelős főigazgató. „Csak az elmúlt időszakban közel 1000 gyermek került az intézmény helyett családi körbe, nevelőszülőkhöz. Ha csak egy gyermeket családhoz juttattunk volna, már önmagában az is a csodával határos, de ez így órási dolog” – utalt vissza András Katalin szavaira, s érzékeltetve ezzel, hogy a karitász minden területen a professzionalitásra törekszik. Kothencz János kiemelte azt a szociális ellátásban és gyermekvédelmi területen egyedülálló minőségbiztosítási rendszert, mellyel csak a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász rendelkezik, s amely mentén hiteles és hatékony ellátást tudnak biztosítani a rászorulóknak, segítségre szorulóknak.

„Az integrációs programsorozatról beszélt András Katalin, szerényen elhallgatva, milyen mérhetetlenül nagy önkéntes munka van e mögött. Nemcsak nevelőszülők, gyermekfelügyelő kollégák és az egyházmegyei karitász szolgálatunk önkéntesei, lelkes érdeklődők működnek közre, hanem olyan érdeklődő, jó szándékú családok, akik befogadni kívánják az általunk gondoskodott gyermekeket. Az ismeretségeknek hála gyarapodott fel a családi befogadás jelentősége az egyházmegye teljes területén, a régióban” – emelte ki a főigazgató. Mint mondta, a sajtótájékoztató nem titkolt szándéka az is, felkeltse az érdeklődést az önkéntesség iránt, s felhívja a figyelmet annak fontosságára. Akik jó célért küzdenek, eredményt érnek el – folytatta Kothencz János, melyekből számszerűen is ismertetett néhányat. Fennállása óta a karitász 30 ezer rászorulónak segített, a szociális intézményrendszerben 2000 főt részesítenek állandó ellátásban, s a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató 4000 férőhelyet alakított ki a családjukból kiemelt gyermekeknek. „Ezek a számok nemcsak az jelentik, mennyi a tennivaló, hanem rávilágítanak arra, mennyire fontos felismerni, milyen sokan vannak bajban” – zárta gondolatait a főigazgató.

Forrás és fotó: Szegedma.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök
palyazatot-irt-ki-tanszekvezetoi-poziciora-ppke-hittudomanyi-kara
Pályázatot írt ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Kara

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) nagykancellárja pályázatot ír ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Karának 2. számú Keresztény Bölcseleti Tanszékére.

2018. április 19. csütörtök