320 éve történt az első sümegi csoda

2019. március 20., szerda | 12:04

A Sümegi Csodatévő Szűzanya emlékévéhez kapcsolódva március 15-én Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban Reisz Pál ferences házfőnökkel, Nagy József kanonokkal, sümegi főesperes plébánossal, valamint környékbeli papokkal együtt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A hálaadó szentmisét annak emlékére mutatták be, hogy 320 évvel ezelőtt, 1699. február 6-án történt az első sümegi csoda.

A 17. század végén egy bécsi nemes ember felesége, Marie Sophie Berghoffer rákban szenvedett, az orvosok azt mondták, csak Isten segíthet rajta. Egy alkalommal álmában egy Mária-szobrot látott, akkor még nem tudta, de a sümegi kegytemplom Szent István-oltáránál. Többször álmodott aztán róla, és több útmutatást is kapott, hogy merre keresse a szobrot. Így jutott el Magyarországra. Kereste Győrben, Pápán, majd az utolsó álmot követve Sümegre érkezett. Itt, az álmából már ismert szobornál misét kért gyógyulásáért, gyónt, áldozott, majd további három misén vett részt. Február 6-án, a harmadik szentmise végén megérintette a szobrot, és imádság közben szemmel láthatóan gyógyulni kezdett.


Márfi Gyula érsek szentbeszédében a mexikói Guadalupében, a portugáliai Fatimában és a franciaországi Lourdes-ban történt csodás gyógyulásokról beszélt, párhuzamba állítva őket a sümegi csodával.

Ezeket a gyógyulásokat az orvostudomány nem tudta és nem is akarta megmagyarázni. Mi, hívő emberek megéljük Isten szeretetén keresztül a csodát, amit nem önmagáért tartunk fontosnak, mert nem az a lényeg, hogy a földi életünk folyamán jól éljünk, hanem az, hogy Isten jóságát megérezve higgyük, hogy van egy olyan világ, ahol nincs betegség, szenvedés, halál, sem fájdalom. Fontos, hogy higgyünk, hitünket erősítse a sümegi csoda is, és adjunk hálát érte. S ugyanilyen fontos, hogy szeressük betegeinket, ápoljuk őket, imádkozzunk értük, hiszen bennük valamiképpen a szenvedő Krisztus van jelen köztünk. Ha szeretettel és türelemmel bánunk betegeinkkel, akkor a gyógyító Krisztus lesz jelenvalóvá – mutatott rá a főpásztor.

A szentmisét követően Fáy Zoltán könyvtárvezető előadásában a magyarországi ferences kegyhelyek bemutatása után részletesen beszámolt az első csodás gyógyulásáról, majd megemlítette, hogy ugyanabban az évben, 1699-ben további tíz csodát jegyeztek föl Sümegen; Kiss Fábián ferences házfőnök könyveiben pedig további harminchat csodáról olvashatunk.

Az emléknapot, amelyet Végh László, Sümeg város polgármestere kezdeményezésére szerveztek meg, Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész koncertje zárta.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
exkluziv-magyar-nyelven-is-elerheto-gyorsan-nepszeruve-valt-roman-papavaro-himnusz
EXKLUZÍV: Magyar nyelven is elérhető a gyorsan népszerűvé vált román pápaváró himnusz

Május 11-én mutatták be Ferenc pápa romániai látogatásának hivatalos himnuszát, melyet a Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye tett közzé. Az erről szóló hírünket több tízezren olvasták. Sokan kérték, most elláttuk magyar felirattal a szívmelengető, örömteli videoklipet.

13:39
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

2019. május 21., kedd