350 éves a Kassai Egyetem

Kitekintő – 2007. február 28., szerda | 10:30

2007. február 26-án és 27-én a Rózsahegyi Katolikus Egyetem kassai teológiai kara, a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem és a kassai Történelmi Egyesület közös rendezésében ünnepelték meg a Kassai Egyetem alapításának 350. évfordulóját.

Kisdi Benedek egri érsek 350 évvel ezelőtt, 1657. február 26-án Jászón írta alá az egyetem alapító oklevelét, amelyet III. Lipót 1660. augusztus 7-én kelt bullájával megerősített.

Az ünnepség a hajdani egyetemi (ma premontrei) templomban hálaadó szentmisével kezdődött, amelyet Alojz Tkáè kassai érsek mutatott be František Tondra szepesi megyéspüspökkel, a Szlovák Katolikus Püspöki Konferencia elnökével, Bernard Bober és Stanislav Stolárik kassai segédpüspökökkel, Bartal Károly Tamás jászóvári apáttal, a hittudományi kar tanáraival és a papnevelő intézet elöljáróival.

A szentmisét ünnepi ülés követte az orvosi kar aulájában, ahol az egyes karok dékánjainak köszöntői előtt beszédet mondott Ján Mikolaj szlovák közoktatásügyi miniszter, Dušan Èaploviè, a szlovák kormány alelnöke és Jozef Knapík kassai főpolgármester.

Az ünnepség másnapján szakmai konferenciát rendeztek több külföldi és hazai előadó részvételével. Az évforduló kapcsán Mária Spoloèníkova restaurátornő munkáiból kiállítás nyílt a hittudományi kar aulájában, és leleplezték Máthé János akadémiai szobrászművész Kisdi Benedeket ábrázoló mellszobrát, amelyet az alkotó eredetileg az egyetem 300. évfordulójára készített. Akkor az évforduló megrendezése és a szobor elhelyezése az ötvenes évek végének ideológiai feszültségei miatt nem valósulhatott meg.

G.B./Magyar Kurír