500 éves hagyománnyal szakítottak a svájci gárdisták

Kitekintő – 2019. január 23., szerda | 17:57

Háromdimenziós nyomtatási technológiával készülő új sisakot kapnak a katolikus egyházfőt védő svájci gárdisták. Az új fejvédő műanyagból készül majd, és lényegesen könnyebb lesz az eddigi fémsisakoknál.


A gárda parancsnoka, Christoph Graf (j) és a projekt tervezője, Peter Portmann (b) az új sisak prototípusával

A pápai testőrség hagyományos, 16. századi stílusú fejfedőit mostanáig kézzel készítették Ausztriában, ám a miséken és ünnepi fogadások alkalmával viselt fémsisakok két kilogrammot nyomnak. A Svájcban készülő új, műanyag fejfedő ezzel szemben mindössze 570 grammos, és elődjével ellentétben nem melegszik fel, valamint szellőzőnyílások is vannak rajta, vagyis a gárdisták kevésbé fognak izzadni benne. Az új sisakok elkészítéséhez beszkennelték a régi változatot, majd a digitális adatok némi módosítását követően kezdték meg a nyomtatást.

Megjelenését tekintve az új sisak szinte ugyanolyan, mint a korábbi változat, annyi különbséggel, hogy a svájci gárdát 1506-ban megalapító II. Gyula pápa címere látható rajta. Egy új sisak elkészítése nagyjából egy napot vesz igénybe, szemben a fémsisakhoz szükséges 130 órával, és legyártásának költsége 900–1000 svájci frank (252–280 ezer forint) között mozog, de még így is olcsóbb a fémváltozatnál. A Vatikán idén százhúsz új sisakot rendelt, amelyek közül 98-at január 22-én osztottak szét a gárdisták között Rómában, a testőrség megalapításának 513. évfordulója alkalmából.

A mindenkori egyházfőt védelmező, száztíz fős testőrség tagjai kék-piros-narancssárga csíkos egyenruhát viselnek a pápai szertartások és államfői látogatások alkalmával, ám a mindennapokban sokkal egyszerűbb, kék színű öltözéket hordanak.

Forrás: MTI

Fotó: Thelocal.ch

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria