650 éves az aacheni dóm magyar kápolnája – Zarándoknapra várják a híveket

Külhoni – 2017. október 15., vasárnap | 16:39

650 éve építették föl az aacheni dóm magyar kápolnáját. A jubileum alkalmából nemzeti zarándoknapot szerveznek október 29-én – tájékoztatott Lukács József, a kölni, aacheni és esseni katolikus magyarok plébánosa.

Az ünnepi szentmise délután 2 órakor kezdődik a dómban, ezt Tempfli Imre stuttgarti plébános előadása követi.

Mindenkit szeretettel várnak a nemzeti zarándoklatra!

* * *

Az aacheni zarándokút és az aacheni búcsújáróhely Nagy Károly idejétől kezdve híres kegyhely volt, Magyarországról is tömegek zarándokoltak ide, különösen minden hetedik évben.

Az aacheni magyar kápolna – a dóm egyik mellékkápolnája – története akkor kezdődött, amikor Erzsébet királyné, Károly Róbert özvegye, Nagy Lajos anyja 1357-ben Aachenbe zarándokolt. (Itt találkozott IV. Károly német-római császárral és Anna császárnéval is.) Nagy Lajos aztán a következő, az 1364-es zarándoklat alkalmával alapítványt tett a magyar kápolna építésére. A kápolna három év múlva, 1367-ben el is készült gótikus stílusban. Az alapító oklevél felsorolja a templomi felszereléseket, liturgikus kellékeket, amelyekkel ugyancsak Nagy Lajos látta el a kápolnát. Ezekből néhány ma is megtekinthető a dómkincstárban.

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria