Facebook-kampányba kezdett a 999 éves bakonybéli bencés monostor

2017. december 16. szombat 19:00

A jövőre ezeréves Szent Mauríciusz Monostor szerzetesei a legnépszerűbb közösségi oldalon vallanak munkájukról, életükről és arról, hogy miért választották a szerzetesi hivatást.

A bakonybéli monostor szerzetesei páratlan dologra szánták el magukat: 2018 húsvétjáig betekintést engednek legfontosabb dilemmáikba és  döntéseikbe. A hét testvér először beszél a Facebook nyilvánossága előtt arról, miért választották a szerzetesi hivatást, milyen reakciókat adott erre környezetük... Beavatnak a szerzetesi élet dolgos mindennapjaiba és elárulják, mivel töltik szabadidejüket. Beszélnek a nőtlenségről, a csendről, Istenről, a halálról és a Trónok harcáról is.

Habár a szerzetesek elsődleges kommunikációs csatornája a szószék, tudják, hogy üzenetük bárhol értő fülekre találhat. Ezért vágtak bele a korábbi Pulitzer-díjas újságíró, Varró Szilvia vezette kommunikációs cég, az Aeffect Communications segítségével a közösségi média kampányba.

Izsák testvér szerint mindenkinek újra és újra fel kell tennie a kérdést, hogy miért érdemes úgy élni, ahogy él. „Isten engem úgy rakott össze, hogy a szerzetességben tudok a legboldogabban létezni, tehát azok a dolgok, amiket próbáltam korábban, vagy amiken azóta gondolkoztam, mindig azt erősítették meg, hogy itt az én helyem. Zajlik egy belső küzdelem az emberben, hiszen más huszonévesen lemondani a házasságról és gyerekekről, mint 35 évesen. Jönnek az évek, amikor hűnek kell maradni a döntéshez. Van nyolc keresztgyerekem, és rajtuk kívül is sok-sok gyerek, akikkel kapcsolatban vagyok. Hogy ha nincs is biológiai gyerekem, de az életemből élet fakad mások életében.”

Ábel atya őszintén beszél a kommunizmus alatt átéltekről. A közösség vezetője 14 évesen került Pannonhalmára és érettségi után rögtön szerzetesnek jelentkezett. „A szocializmus idején azonban az állam igyekezett letéríteni a papnak vagy szerzetesnek készülőket választott útjukról. Az átlag fiatalokat idősebben és rövidebb időre hívták be a seregbe, csak a mi »megtiszteltetésünk« volt, hogy 18 évesen 2 évre kerültünk a Magyar Néphadseregbe. Elhárító tisztek »foglalkoztak« velünk: sokunkat behívtak elbeszélgetni, akin érezték, hogy lehet fogást találni rajta, igyekeztek beszervezni.”

Anzelm testvér szerint a krízisek hozzásegítik az embert, hogy vágyai letisztuljanak, általuk válik felnőtt emberré. „A krízis az én életemben a szerzetességre való jelentkezésnél és a jelentkezést követően is egy nagyon erős formáló tényező volt és lesz bizonyára az elkövetkező évtizedekben is. A kérdés az, hogy a krízisekre milyen választ adunk, hogy elég alázatosak vagyunk-e, hogy segítséget kérjünk, vagy pedig azt gondoljuk, hogy egyedül meg tudunk birkózni a problémáinkkal.”

A kampány a Szent Mauríciusz Monostor Facebook-oldalán követhető.

Forrás és fotó: Aeffect Communications

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15