Facebook-kampányba kezdett a 999 éves bakonybéli bencés monostor

2017. december 16. szombat 19:00

A jövőre ezeréves Szent Mauríciusz Monostor szerzetesei a legnépszerűbb közösségi oldalon vallanak munkájukról, életükről és arról, hogy miért választották a szerzetesi hivatást.

A bakonybéli monostor szerzetesei páratlan dologra szánták el magukat: 2018 húsvétjáig betekintést engednek legfontosabb dilemmáikba és  döntéseikbe. A hét testvér először beszél a Facebook nyilvánossága előtt arról, miért választották a szerzetesi hivatást, milyen reakciókat adott erre környezetük... Beavatnak a szerzetesi élet dolgos mindennapjaiba és elárulják, mivel töltik szabadidejüket. Beszélnek a nőtlenségről, a csendről, Istenről, a halálról és a Trónok harcáról is.

Habár a szerzetesek elsődleges kommunikációs csatornája a szószék, tudják, hogy üzenetük bárhol értő fülekre találhat. Ezért vágtak bele a korábbi Pulitzer-díjas újságíró, Varró Szilvia vezette kommunikációs cég, az Aeffect Communications segítségével a közösségi média kampányba.

Izsák testvér szerint mindenkinek újra és újra fel kell tennie a kérdést, hogy miért érdemes úgy élni, ahogy él. „Isten engem úgy rakott össze, hogy a szerzetességben tudok a legboldogabban létezni, tehát azok a dolgok, amiket próbáltam korábban, vagy amiken azóta gondolkoztam, mindig azt erősítették meg, hogy itt az én helyem. Zajlik egy belső küzdelem az emberben, hiszen más huszonévesen lemondani a házasságról és gyerekekről, mint 35 évesen. Jönnek az évek, amikor hűnek kell maradni a döntéshez. Van nyolc keresztgyerekem, és rajtuk kívül is sok-sok gyerek, akikkel kapcsolatban vagyok. Hogy ha nincs is biológiai gyerekem, de az életemből élet fakad mások életében.”

Ábel atya őszintén beszél a kommunizmus alatt átéltekről. A közösség vezetője 14 évesen került Pannonhalmára és érettségi után rögtön szerzetesnek jelentkezett. „A szocializmus idején azonban az állam igyekezett letéríteni a papnak vagy szerzetesnek készülőket választott útjukról. Az átlag fiatalokat idősebben és rövidebb időre hívták be a seregbe, csak a mi »megtiszteltetésünk« volt, hogy 18 évesen 2 évre kerültünk a Magyar Néphadseregbe. Elhárító tisztek »foglalkoztak« velünk: sokunkat behívtak elbeszélgetni, akin érezték, hogy lehet fogást találni rajta, igyekeztek beszervezni.”

Anzelm testvér szerint a krízisek hozzásegítik az embert, hogy vágyai letisztuljanak, általuk válik felnőtt emberré. „A krízis az én életemben a szerzetességre való jelentkezésnél és a jelentkezést követően is egy nagyon erős formáló tényező volt és lesz bizonyára az elkövetkező évtizedekben is. A kérdés az, hogy a krízisekre milyen választ adunk, hogy elég alázatosak vagyunk-e, hogy segítséget kérjünk, vagy pedig azt gondoljuk, hogy egyedül meg tudunk birkózni a problémáinkkal.”

A kampány a Szent Mauríciusz Monostor Facebook-oldalán követhető.

Forrás és fotó: Aeffect Communications

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
nekilendulni-szeretetbol-orommel-elbucsuztunk-egerszaloktol
Nekilendülni, szeretetből, örömmel – elbúcsúztunk Egerszalóktól

Július 15-én érkezett zárónapjához az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat. Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén, Egerszalók búcsúnapján Ternyák Csaba érsek összegzésre kérte a résztvevőket. „Nehézséggel jár kereszténynek lenni, de az öröm és a szeretet az, ami igazán kereszténnyé tesz.

20:48
ferenc-papa-az-evangelium-hirdetoi-nem-menedzserek-nem-turnezo-celebek
Ferenc pápa: Az evangélium hirdetői nem menedzserek, nem turnézó celebek!

Július 15-én, vasárnap délben az evangélium hiteles hirdetésének jellemzőiről elmélkedett a Szentatya, majd elimádkozta az Úrangyalát a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel.

19:20