Misztériumjáték az ötszáz éve született Ávilai Nagy Szent Terézről

Kultúra – 2015. március 27., péntek | 17:57

„A belső várkastély” címmel misztériumjátékot mutatnak be az 500 éve született nagy spanyol misztikus, Ávilai Nagy Szent Teréz azonos című könyve alapján a róla elnevezett VI. kerületi plébániatemplomban március 28-án – közli az MTI.

A Szent Efrém Férfikar bemutatóján „a misztikum és az egészséges életkedv – ez a kettős, sokak szemében ellentmondásos viselkedés – adja a játék felépítését, amely nem konkrét, történelmi időbeli dokumentumjáték, hanem a transzcendencia és a szeretettel teljes életrevalóság kapcsolatát próbálja bemutatni” – olvasható az együttes ajánlójában.

Az előadáson a gregorián zene, Bölcs Alfonz-cantigák, bizánci himnuszok és kortárs alkotások – Dukay Barnabás Keresztes Szent János szövegeire írt himnuszai –, valamint Bach, Dunstable, Schütz, Victoria remekművei mutatják az utat, amelyek „a belső várkastély”, tehát az emberi lélek szobáiba vezetnek.

A Király utca és a Nagymező utca sarkán álló Ávilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban tartandó koncertnek fontos momentuma lesz az isonos nevű új hangszer bemutatása: az instrumentumot – a világon elsőként – Mandel Róbert készítette el erre az alkalomra, és ő is szólaltatja meg a misztériumjáték egy kiemelt pontján – derül ki a beharangozóból.

Az iszón a görög-bizánci éneklésben nagyon fontos szerepet játszó, hosszan tartó, lassan mozduló, a végtelenséget és a transzcendenciát idéző basszus énekhang. Az új hangszer zengő, telt hangjával a mély férfihangoknak ezt az iszón-éneklését próbálja meg leképezni.

A misztériumjátékot a Szent Efrém Férfikar, a Budapesti Énekes Iskola, Rajk Judit, Mandel Róbert és Mezei János mutatja be Bubnó Sarolta, Bubnó Hedvig és Mohai Gábor narrációjával, Bubnó Tamás művészeti irányításával.

Az együttes tervei szerint a szombati bemutatót követően hazánk és a környező országok Szent Terézről elnevezett más templomaiban is bemutatják A belső várkastély című misztériumjátékot, amellyel reményeik szerint a Nagy Szent Terézhez kötődő spanyol városokba (Ávila, Alba de Tormes, Madrid, Salamanca) is ellátogathatnak.

A budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom egész éves jubileumi programmal emlékezik névadó szentjére. A részletes program itt található.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria