Átkelni saját „Vörös-tengeremen”

2019. február 23., szombat | 16:00

Évközi 7. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,27–38)

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Nektek pedig, akik hallgattok engem, ezt mondom: szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket” (Mt 5,38–48). 

Jézus, a küldött tanítása és magatartása ez. Kétségkívül nehezen élhető, küzdelmesnek tűnik, és veszteségre kárhoztat.

Megfogalmazzuk a kifogásainkat: érzelmeimmel, alapvető ösztöneimmel ellenkezik ez, felülmúlja az erőmet, meghaladja a szükségleteimet. Büszkeségem, hiúságom okán nem teszem, vagy a méltóságom csorbulásától való félelmem akadályoz. Idea ez a kevesek számára, ám az élet más. Megpróbáltam ezerszer, de nem megy. Megpróbáltam, és visszaéltek vele. 

Igaz, reális tapasztalatok, vélemények, élmények ezek mindannyiunk számára. A Szentírást magyarázók azonban kiemelik e jézusi tanítások valós alapját. Ez a tanítás közelít a mindennapi élethez, arra irányul. A gyökere ott van a mindennapjainkban, átszövi családi, baráti, munkahelyi kapcsolatainkat.

Jézus mégsem etikát vagy viselkedési szabályt tanít. Nem valami földi bölcsességet, jó üzletet, egy meghatározó magatartást vagy egy hosszú távú, jól felfogott érdek mentén való gondolkodást. 

A Fiú magatartása, lelkülete, cselekvése ez – a föltámadás cselekvése. A megváltott és föltámadott ember cselekvése, aki átkelt a Vörös-tengeren, elhagyta a szolgaság házát, és belépett az ígéret földjére. Olyan ember cselekvése, aki gyermeki lelkülettel tudja imádkozni a Miatyánk imádságot, amit Jézustól tanult.

Ezek a parancsok az Egyházban élők kapcsolatát fejezik ki, akik megtalálták Krisztusban az Atyához vezető utat, akik Krisztusban fogadott gyermekekké születtek. Rabságból gyermekségre; lázadó, menekülő rabszolga magatartásból szabadságra jutottak.

A kiszabadított szolga – amíg a pusztában van, s hordozza a rabszolga szokásait – még nem szabad. A szabadság a krisztusi lelkületben és cselekvésben gyökerezik. A megbocsátás, az ellenségszeretet, a jóakarat jelenti azt a demarkációs vonalat, amin egyértelműen át kell lépni, ami egyértelműen megmutatja a különbséget: átkeltem a tengeren, vagy még ott toporgok, hezitálok, mérlegelek a partján. 

A keresztségben fedezzük ezt fel, ahol vagy átkelek a saját Vörös-tengeremen, vagy pedig szolga, rabszolga maradok. 

A döntéssel, amellyel átlépünk ezen a vonalon – a megbocsátás, a nagylelkűség, az ellenségszeretet vonalán –, saját kezünkbe vesszük a megváltottságunkat, élni akarunk ezzel az ajándékkal. Amit nem bocsátok meg, nem engedek el, az ellenem szól, gyengít – szolgaként, megkötözve tart. 

Jézus a mai evangéliumban a Vörös-tengeren való bátor átlépésre, a megváltott ember szabadságára hív. S képesek vagyunk rá, hiszen Isten ereje, csodája megvalósul bennünk.

Udvardy György püspök

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Címkék: elmélkedés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle