A daganatos betegségben szenvedő gyermekekért mutattak be szentmisét

2015. május 17. vasárnap 21:30

Urunk mennybemenetelének ünnepén, május 17-én Szeidel Péter a daganatos gyermekekért celebrált szentmisét az Örökimádás-templomban a Keresztező Imacsoport dicsőítő és közbenjáró imaalkalmán.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ötödik esztendeje annak, hogy a Keresztező Imacsoport daganatos és leukémiás gyermekekért, családjaikért, a kis betegeket gyógyító orvosokért, ápolókért, valamint civil segítőikért bemutatott zenés misére hív mindenkit. A szokáshoz híven anyák napja és a gyermeknap között szólt most is a közös könyörgés az Úristenhez. Felekezettől függetlenül várták a híveket a dicsőítő és közbenjáró imaalkalomra.

A Keresztező Imacsoport ötlete 2003-ban fogant meg Annus Andreában, miután kisfia, Ádám felgyógyult a gyilkos Hodgkin-limfómából. Imacsoportjuk online szerveződő közösség, amelynek tagjai otthon, egyénileg végeznek imaszolgálatot. Imát honlapjukon lehet kérni, illetve felajánlani, mint ezt tették eddig közel százan.

A szentmisén a százhalombattai Noé Bárkája Zenekar gondoskodott a zenei szolgálatról. Az együttes ezen a néven először második fellépésén, 2011-ben, gyermeknapon szolgált a Bakáts téri Szent Ferenc-templomban, a Keresztező Imacsoport szervezte, daganatos gyermekekért mondott szentmisén.

„A mai egy kicsit másmilyen szentmise lesz, a halálos beteg gyermekekért és az ő családjaikért imádkozunk, hiszen az egyházban közös az örömünk és közös a gondunk”– jelentette be Szeidel Péter templomigazgató a vasárnapi szentmise igeliturgiája előtt.

Szentbeszédében az evangéliumi olvasmány (Mk 16,15-20) magyarázataként felelevenítette a tanítványok lelki fejlődését, ami a feltámadást követő negyven napon át zajlott bennük.

„Nem csupán a mennybemenetel ünnepén adatik meg a keresztény embernek a lélek megújulása és feltámadása, hanem minden nap” – emelte ki Szeidel Péter, majd a mennybemenetel titkáról szólva úgy fogalmazott: az Úr Jézus felviszi a mennybe a mi tökéletlen, bűnös, de megszentelt és megváltott emberségünket.

„Ez azt jelenti, testvérek, hogy ugyan mi tökéletlenül itt maradunk a Földön, emberségünket azonban bemutatja az Atyának, az egész mennyei birodalomnak, mert lám, mondja, aki engem követ, egy napon elnyeri a teljességet” – fejtette ki homíliájában Szeidel Péter.

Hangsúlyozta: bár számtalanszor érezzük emberi természetünk sérülékenységét, gyengeségét, a nehezen érthető szenvedéseket, ám ezeket is meg tudja erősíteni, dicsőíteni az Úr. A megszentelő kegyelem, a szentségek által képessé tesz bennünket olyan dolgokra, amelyekre emberként nem lennénk képesek.

„A mai ünnepen erősítsd meg a beteg gyermekek családjait, hogy hűségesek maradjanak hozzád a megpróbáltatások idején” – hangzott a hívek könyörgése a Keresztező Imacsoport tagjaitól, akik gyermekeik Szentlélek általi gyógyulásáért, az orvosok bölcsességéért, lelki erejéért is könyörögtek, s hogy az Úr legyen az elhunytak öröme és boldogsága.

Fotó: Lambert Attila

Ditzendy Attila/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
krisztushoz-ragaszkodo-elet-halaadas-seregely-istvan-nyugalmazott-egri-ersek-30-puspok
Krisztushoz ragaszkodó élet – Hálaadás Seregély István nyugalmazott egri érsek püspöki jubileumán

Seregély István nyugalmazott egri érsek püspökké szentelésének harmincadik évfordulója alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be július 25-én az egri bazilikában Ternyák Csaba egri érsek, Katona István nyugalmazott egri segédpüspök és számos paptestvér koncelebrálásával.

15:10
erdelyi-zsuzsa-kiallitas-esztergom
Lelki házikincstár – A népi vallásosság tárgyait bemutató kiállítás Esztergomban

Menyasszonyi koszorúval keretezett Szűz Mária-kép; betlehem palóc viseletben; élet és halál kettőse: Janus-arc a rózsafüzéren; fából készült, kézzel faragott, sírban nyugvó Krisztus… A vallásos néphagyomány tárgyi emlékeiből nyílt állandó kiállítás május végén az esztergomi Szent Adalbert Központban.

2017. július 25. kedd