A damaszkuszi nuncius a szíriai helyzetről nyilatkozott

Kitekintő – 2015. február 27., péntek | 19:32

Immár háromszázötvenre emelkedett Szíriában az Iszlám Állam által elrabolt keresztények száma. A legfrissebb híradások szerint csütörtökön tizenöt fiatal keresztényt végeztek ki. A polgárháború közepette is Damaszkuszban maradó Mario Zenari érsek, apostoli nuncius a Vatikáni Rádiónak nyilatkozott.

Az Iszlám Állam északkelet-szíriai asszír keresztény falvak elleni támadása során közel ezer embert kellett kitelepíteni, és a térségből háromezren már elmenekültek. A keresztények lakta harmincöt falu mindegyike elnéptelenedett, senki sem maradt otthon a vérengző pusztítás után. A tudósítások szerint a kitelepített és elűzött keresztények attól tartanak, hogy újabb tömeges kivégzésekre kerül sor.

Mario Zenari damaszkuszi apostoli nuncius a Vatikáni Rádiónak nyilatkozott helyzetükről.

Ebben a helyzetben növekszik a félelem a keresztények körében?

– Természetesen ezek a tények félelmet okoznak, különösen is a kisebbségek soraiban, akik jobban ki vannak téve a veszélynek. Hogyan bízhatnának a jövőben? A keresztény közösség már régóta ebben a feszültségben él, de nemcsak a keresztények, hanem mindenki, aki ebben a térségben lakik.

Úgy érzik a keresztények, hogy a nemzetközi közösség magukra hagyta őket?

– Ezt tapasztalom, általában, de a keresztények között különösképpen is. Nem látnak kézzelfogható eredményeket.

Hogyan lehetne megállítani ezt a dzsihadista előrenyomulást?

– A nemzetközi közösség már keresi a megoldást. Tovább kell haladni ezen az úton. Néhány lépést már tettek, a bankszámlák befagyasztását, a kőolaj-utánpótlás megakadályozását, továbbá azon személyek feltartóztatását, akik Európából ebbe a térségbe akarnak jönni.

A humanitárius helyzet katasztrofális…

– Igen, a II. világháború óta ez a legsúlyosabb helyzet, méghozzá mindenki szeme láttára. Meg kell állítani és meg kell oldani ezt a polgári konfliktust, ugyanakkor meg kell állítani a kalifátus előrenyomulását.

Szíriában immár két szinten folyik a háború…

– Igen, és egyik súlyosabb a másiknál. Itt van az immár négy éve tartó polgárháború, ami eddig 200 ezer ember halálát okozta. Több mint egymillió a sebesültek, több mint hétmillió az országon belül kitelepítettek és négymillió a külföldre menekültek száma. Óriási az anyagi kár, nem beszélve a halottakról, akiknek a száma napról napra nő.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió, Katholisches.de

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria