A dévai Szent Ferenc Alapítvány lett a gyergyószárhegyi Lázár-kastély többségi tulajdonosa

2016. március 18. péntek 12:40

Lipthay Antal, báró Lipthay Frigyesné, született szárhegyi gróf Lázár Margit dédunokája március 13-án a dévai Szent Ferenc Alapítványnak adományozta a Hargita megyei gyergyószárhegyi Lázár-kastély 13/24-ed tulajdonrészét.

Lipthay Antal adományának köszönhetően a kastély végre megnyithatja kapuit a látogatók előtt, és így újra szolgálhatja a szárhegyi népet, Székelyföld történetét és hagyományait – olvasható az adományozás kapcsán kiadott a sajtóközleményben. Böjte Csaba OFM, a dévai Szent Ferenc Alapítvány alapító elnöke elfogadta az adományt.

A szárhegyi Lázár-kastély, amely öt évszázadon át a Lázár grófok tulajdonában volt, és ahol Bethlen Gábor fejedelem nevelkedett, a 19. századtól indult pusztulásnak. A 20. század hetvenes éveiben Zöld Lajosnak és a szárhegyieknek köszönhetően sikerült a kastélyt a biztos enyészettől megmenteni. Az újjáépítés után a kastély jelentős kulturális központtá, a Gyergyói-medencébe látogató turisták különleges úti céljává vált. Bezárva nem szolgálja se Székelyföld kultúráját, se a szárhegyieket, és különösen nem azokat, akik komoly befektetéseket tettek, remélve az idegenforgalom fejlődését.

„Számomra Böjte Csaba testvér óriási reményforrás és hozzátett érték, amely csak erősíteni tudja a szárhegyi Lázár-kastély minőségét és erejét, ami jót hoz a szárhegyi lakosságnak is. A 17. szászadban az elődeim hívták a ferenceseket Szárhegyre, adományukkal segítették a kolostor felépítését. Most pedig valódi örömhír az, hogy Csaba testvér, egy ferences szerzetes, akinek az Isten különleges adottságokat adományozott, fellép a kastély jobb sorsáért. A székelyeknek, és főleg azoknak, akik a kastély újjáépítésén Zöld Lajos mellett dolgoztak, az érdekeit képviseli Csaba testvér. Az ő személye tökéletes garancia arra, hogy a szárhegyi Lázár-kastély Erdélyt és a székelyföldi embereket szolgálhassa. A visszaigényléskor az eredeti terv az volt, hogy a restitúció után a kastély tulajdona egy alapítványhoz kerüljön. Sok megfontolás után, hála Istennek, legalább is a dédnagyanyám részével, ez most megtörtént. Remélem, hogy ez az új tulajdonviszony lehetővé teszi, hogy a kastély mielőbb kinyithassa kapuját a látogatók előtt, számukra a székely történelem és kultúra közvetítője legyen” – mondta Lipthay Antal.

Böjte Csaba a Szent Ferenc Alapítvány és a gyermekek nevében videón is megköszönte az adományt, és elmondta, bízik abban, hogy ezt az épületet is meg tudják majd tölteni kacagással, kézművesmunkával, turistákkal, jókedvvel, imádsággal.

A ferences szerzetes az MTI-nek március 17-én elmondta, semmiképpen nem akarnak gyermekvédelmi központot berendezni a Lázár-kastélyban, hanem azt akarják, hogy a létesítmény kulturális célokat szolgáljon. Hozzátette, a pontos rendeltetésről még korai beszélni, hiszen egyeztetniük kell még a megyei és a helyi önkormányzattal.

Az alapítvány elnöke úgy tudja, vállalkozók is érdeklődnek, hogy megvásárolják a kastély többi részét a másik két örököstől. Közölte, a megyei önkormányzattal abban állapodtak meg, hogy május elején tartanak sajtótájékoztatót, amelyen beszámolnak a konkrét tervekről.

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély az egyetlen várkastély Hargita megyében, az erdélyi reneszánsz építészet egyik legszebb alkotása.

Az árva és nehéz sorsú gyerekek nevelésével foglalkozó alapítvány 2014-ben megkapta az erdélyi keresdi várkastély használati jogát ötven évre azzal a feltétellel, hogy rendbe teszik a leromlott állapotban lévő ingatlant. A Segesvártól tizenkét kilométerre levő műemléképületben akarják kialakítani az alapítvány képzési és nevelési központját.


Forrás: Lipthay Erzsébet/CRSCOM, MTI

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
langra-lobbantani-vilagot
Árassza el világunkat a szeretet lángja – Stanisław Dziwisz bíboros az IVT nyitószentmiséjén

Július 26-án hivatalosan kezdetét vette az Ifjúsági Világtalálkozó a Stanisław Dziwisz krakkói érsek által Krakkóban, a Błonia parkban bemutatott szentmisével, amelyen kétszázezer fiatal vett részt.

13:30
a-pazmany-peter-katolikus-egyetem-felveteli-eredmenyei-71117
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem felvételi eredményei

A hazai felsőoktatásban stabilan meghatározó helyet betöltő Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) felvételi pontszámai, és az ezek alapján a 2016/2017-es akadémiai évre felvett hallgatók létszáma újra jó eredményt mutat – tájékoztatott Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem, a PPKE rektora.

12:32
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle