A diakónussá válás útján – Lektort avattak Dombóváron

2018. december 6. csütörtök 12:00

Advent első vasárnapján, december 2-án ünnepi szentmise keretében Udvardy György megyéspüspök lektorrá avatta Csullag Gábor hitoktatót a dombóvári Nagyboldogasszony-templomban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Az adventi szent időben készülünk az Úr érkezésének méltó fogadására, és készülünk arra is, hogy a szolgálatok rendje szerint hogyan tudjuk ezt az üdvösséges isteni tervet közel vinni az emberhez, a közösségeinkhez. Ebben van kiemelt jelentősége az állandó diakonátus szolgálatának” – fogalmazott az ünnepi szentmisén a főpásztor. A diakónusok szentségtől megerősítve, a rájuk bízott feladatoknak megfelelően vállalják a közösség szolgálatát. Az erre való felkészülés első lépése a lektorrá avatás, Isten igéjének küldetésszerű hirdetése. „Az Úr igéje által jön közel hozzánk, hogy tisztítsa gondolatainkat, szívünket, új lelkesedést öntsön tagjainkba. Nagy öröm ez a közösség, az egyházmegye számára, hiszen többen készülnek Gáborral együtt, hogy az állandó diakonátus szentségében megerősödve az egyházmegye különböző pontjain és felelősségi területein szolgálatot végezzenek” – tette hozzá Udvardy György.

Csullag Gábor a család mellett diakónusi hivatását is elég korán felismerte. Felesége ebben a szolgálatban házasságkötésük óta támogatja. „Érzem azt, hogy az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Azt látom, amikor a gyerekeket hittanra tanítjuk, hogy a szüleikkel is foglalkozni kellene. Azt is tapasztalom, hogy papjaink egyre kevesebben vannak, és egyre több teher hárul rájuk. Ilyen szolgálatvállalással valamiféleképpen az ő terheiken is lehet könnyíteni” – mondta a frissen megbízott lektor.

Csullag Gábor Koósz Rolanddal együtt egy éve készül az állandó diakonátusra a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben, ahol Füzes Ádám koordinálásával képzik őket. A képzéshez a Pécsi Egyházmegye tavaly csatlakozott, és idén újabb felnőttek jelentkeztek a diakónussá válás szándékával. Csullag Gábort várhatóan januárban akolitussá, júliusban pedig állandó diakónussá szentelik.

A lektor a szentírási olvasmányok felolvasására nyer jogosultságot, az akolitus pedig asztalszolga, aki rendkívüli esetben áldoztathat is.

A diakónus (magyar elnevezése gyakran szerpap) áldozópappá még nem szentelt személy, küldetése az egyházi rend szentségének első fokozata. Feladata az ősegyházban az istentiszteleten való közreműködés és a szegények szolgálata volt. A püspök jobbkeze, helyettese, titkára, utóda lehetett.

A II. vatikáni zsinat azonban felújította a diakonátus intézményét, ma minden papnak előzőleg legalább fél évig diakónusnak kell lennie. Az egyházjog szerint amennyiben áldozópap akar lenni, legalább 23 éves, nőtlen embert lehet diakónussá szentelni, állandó diakónussá azonban nős embereket is szentelhetnek, számukra 35 év az alsó korhatár (CIC 1031. kán.). Természetesen akit nőtlenül szentelnek diakónussá, az is maradhat diakónus, nem minden nőtlen diakónus válik áldozópappá.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle