A doni áttörés áldozataira emlékeztek Budapesten

2019. január 11., péntek | 18:12

Engesztelő szentmisével emlékeztek az 1943-as doni áttörés során hősi halált halt honvédekre január 11-én a budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomban. A szentmise főcelebránsa Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megemlékezésen részt vett Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára, valamint a Magyar Honvédség számos elöljárója. A szentmise kezdetén Berta Tibor általános helynök felolvasta Magass Miklós egykori tábori lelkész imádságát, melyet 1943-ban, a doni hadszíntéren mondott a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg elesett katonáiért. 

Homíliájában Berta Tibor először Bíró László tábori püspök üdvözletét tolmácsolta, aki kórházi kezelése miatt nem tudott részt venni a megemlékezésen, ugyanakkor a budapesti szertartással egy időben ő is szentmisét mutatott be a Szovjetunióban elhunyt magyar katonákért. A tábori püspökség általános helynöke elmondta, a mai napon tisztelettel fejet hajtunk az életüket feláldozó katonákért, a hadifogságban elhunytakért, és mindazokért, akik megalázó gonoszság miatt vesztették életüket; azokért, akik távoli földön nyugszanak, akik eltűntek, és akik hazatértek, de kivégezték, kitelepítették őket, vagy hallgatniuk kellett katonamúltjukról.

Az Egyház legősibb hagyománya, hogy a hősöket idehozzuk az oltárra, áldozatukat Krisztus áldozatához kapcsoljuk, az Ő élő és szent keresztáldozatát ajánljuk fel a hősökért  – tette hozzá Berta Tibor, majd emlékeztetett Sára Sándor 1982-ben készült, a doni tragédiát feldolgozó dokumentumfilmjére, a Pergőtűzre, melyben egy özvegy hasonlóképp vélekedett. A hölgy elmondta, miután férjét halottnak nyilvánították, misét mondatott érte lakóhelyük templomában. Ezt követően minden évben külön szentmisén emlékeztek meg a hősi halottakról.

„A hétköznapi ember 1943-ban is tudta, hogy ezek a katonák hősök voltak – mutatott rá az általános helynök. – Azokban az években is, amikor nem szabadott róluk beszélni, vagy ha igen, megalázóan nyilatkoztak róluk. A múlt azonban utat tör magának, mert az emlékezetet nem lehet kivégezni, kitelepíteni, elhallgattatni.” Berta Tibor kiemelte, mindig meg kell emlékezni a múltról, akármennyi gyásszal, fájdalommal van tele, és azon kell dolgozni, hogy minden helyére kerüljön a dolgok rendjében.

Az első világháború után mintha a gonoszság erői irányították volna a világot: zavaros eszmék támadtak, az önzésből békétlenség fakadt, mégis, ezek a hétköznapi emberek engedelmeskedve a parancsnak, hazaszeretettel és kötelességtudattal útnak indultak; hitték, hogy a hazájukat, családjukat védik. Voltak, akik nem viselkedtek emberhez méltón, de ne engedjük, hogy ezek a szélsőséges esetek elnyomják azok tanúságtételét, akik a háborúban is emberek tudtak maradni, és a bajbajutottban nem ellenséget, hanem felebarátot láttak – hangsúlyozta a szónok.

Homíliája végén Berta Tibor idézte Ferenc pápának az idei béke világnapjára írt üzenetét, miszerint a jó politika a béke szolgálatában áll, majd Szent VI. Pál pápa egy beszédére emlékeztetett, melyet 1965-ben mondott el az ENSZ-ben. A szent pápa szerint a béke akkor lehetséges, ha békében élünk önmagunkkal, másokkal és az egész világgal.

A modern civilizáció nélkülözhetetlen alapelvei nem nyugodhatnak máson, csak azon, hogy Isten minden ember atyja. Így járulunk hozzá a béke világának építéséhez – zárta homíliáját a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke.

* * *

A megemlékezés a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán koszorúzással zárult. A doni tragédia helyszínein Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita emlékezett meg a hősi halottakról.      

Magyarország hadtörténetének egyik legtragikusabbb fejezete a doni áttörés. Az 1942 nyarától 1943 februárjáig tartó harcokban a több mint kétszázezer főt számláló Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg jelentős része megsemmisült. A veszteségekről nem állnak rendelkezésre pontos adatok, a jelenlegi kutatások szerint 42 ezer magyar katona halt hősi halált vagy tűnt el, 28 ezer sebesült katonát szállítottak haza Magyarországra, a Vörös Hadsereg pedig 26 ezer magyar hadifoglyot ejtett.

Fotó: Lambert Attila

Benke Zsuzsa/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle