A Fájdalmas Anya búcsúja Egerben

Hazai – 2014. szeptember 23., kedd | 11:35

Fájdalmas Anya-búcsút tartottak az egri szervita templomban szeptember 19. és 21. között. A vasárnapi ünnepi szentmise főcelebránsa Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek volt – tudósít az Egri Főegyházmegye.

Egerben minden évben kiemelt esemény a Fájdalmas Anya búcsúja – vagy ahogy a helyiek mondják: szervita búcsú –, melyre idén már 424. alkalommal került sor.

A búcsú a családok miséjével kezdődött szeptember 19-én, melyen a házastársak megújíthatták házassági fogadalmukat.

Szeptember 20-án, szombaton a betegek és idősek szentmiséjével folytatódott a program, melyet az újmisés Palotai Ádám miskolc-diósgyőri káplán mutatott be. Az esti szentmisét  a szintén újmisés Varga Lóránt mátészalkai káplán celebrálta, mely után körmenetre került sor.

A vasárnapi ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek volt. A szentmisén az évről évre növekvő számú hívő mellett jelent voltak a város társadalmi és kulturális életének képviselői és a fertálymesterek is.

Szentbeszédét személyes emlékekkel kezdte a kalocsa-kecskeméti érsek. Elmondta: a városba érkezve – ahogy Proust írta Az eltűnt idő nyomában című regényében – megelevenedtek emlékezetében ifjúságának Egerhez fűződő emlékei, hiszen itt kezdte el teológiai tanulmányait. 

Ezután a Fájdalmas Anya tiszteletéről szólt a főpásztor: „Amikor Szűz Mária bemutatta az újszülött Jézust a jeruzsálemi templomban, az agg Simeon megjövendölte: »A te lelkedet is tőr járja át« (Lk 2,35). Krisztus szenvedésével és kereszthalálával mutatta meg az irántunk való szeretetét. Szenvedését megkönnyítette, hogy anyja részese volt fájdalmainak. Szent Bernát szavaival élve: »lélekben meghalt Krisztussal, hogy lélekben feltámadhasson Vele«.” 

„Mi, magyarok a Szűzanyához fordulunk nagy bánatunkban, tőle kérünk segítséget – folytatta beszédét az érsek. – De hová is mehetnénk, ha fájdalmunk és bajunk van? Nem véletlen, hogy Szent István királyunk, aki szintén elveszítette fiát, Szűz Máriának ajánlotta fel az országot.”

Bábel Balázs hangsúlyozta. „Amikor azt mondjuk, Isten gondviselő atyánk, ez nem azt jelenti, hogy nem vár ránk megpróbáltatás. Gondviselése abban segít, hogy mindig legyen lelkierőnk a szenvedés elviselésére. A remény bennünk él, hogy szenvedésünkért Isten a legnagyobb vigaszt fogja adni jutalmul.”

A szentmise körmenettel zárult, amelynek keretében az érsek megáldotta a Markhot Ferenc Kórház betegeit és az ott szolgáló egészségügyi dolgozókat.

A Fájdalmas Anya kegyszobrát az egri szerviták 1689-ben kapták bécsi rendtársaiktól, két évvel azután, hogy a város felszabadult a török uralom alól. A templomhoz hívők sokasága kezdett zarándokolni, miután a Fájdalmas Szűz közbenjárására csodás gyógyulások történtek.

Fotó: Balogh Ferenc

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria