A Szentatya által vezetett nagyheti és húsvéti szertartások rendje

2019. március 23., szombat | 12:03

A Pápai Liturgikus Szertartások Hivatala március 20-án közzétette a Ferenc pápa által vezetett nagyheti és húsvéti szertartások rendjét.

Április 14-én, virágvasárnap délelőtt 10 órakor a pápa a Szent Péter téren megáldja a pálma- és olajfaágakat, majd körmenetet vezet és szentmisét mutat be. Virágvasárnap tartják a 34. ifjúsági világnapot, melynek témája: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint” (Lk 1,38).

Április 18-án, nagycsütörtökön délelőtt 9.30-kor Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában krizmaszentelő szentmisét mutat be, amelyen koncelebrálnak a Rómában tartózkodó katolikus pátriárkák, bíborosok, érsekek, püspökök és papok.

Április 19-én, nagypénteken délután 17 órától vezeti a pápa a Szent Péter-bazilikában a liturgiát Urunk szenvedésének emlékére. Este, 21.15-től keresztúti ájtatosságot vezet a Colosseumnál. A Via Crucis végén köszönti a híveket és apostoli áldását adja rájuk.

Április 20-án, nagyszombaton este 20.30-kor a Szentatya bemutatja a húsvéti vigília szertartását. A pápa a Szent Péter-bazilika bejáratánál megáldja a tüzet, a papok és a hívek bevonulnak a templomba, majd fölhangzik az Exultet, a Húsvéti örömének. A Szentatya vezeti a keresztelés szertartását és mutatja be a szentmisét bíborosokkal, püspökökkel koncelebrálva.

Április 21-én, húsvétvasárnap 10 órakor Ferenc pápa ünnepélyes szentmisét mutat be a Szent Péter téren. A szertartás végén a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről Urbi et Orbi áldást ad Rómára és az egész világra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle