A Szentatya által vezetett nagyheti és húsvéti szertartások rendje

2019. március 23., szombat | 12:03

A Pápai Liturgikus Szertartások Hivatala március 20-án közzétette a Ferenc pápa által vezetett nagyheti és húsvéti szertartások rendjét.

Április 14-én, virágvasárnap délelőtt 10 órakor a pápa a Szent Péter téren megáldja a pálma- és olajfaágakat, majd körmenetet vezet és szentmisét mutat be. Virágvasárnap tartják a 34. ifjúsági világnapot, melynek témája: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint” (Lk 1,38).

Április 18-án, nagycsütörtökön délelőtt 9.30-kor Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában krizmaszentelő szentmisét mutat be, amelyen koncelebrálnak a Rómában tartózkodó katolikus pátriárkák, bíborosok, érsekek, püspökök és papok.

Április 19-én, nagypénteken délután 17 órától vezeti a pápa a Szent Péter-bazilikában a liturgiát Urunk szenvedésének emlékére. Este, 21.15-től keresztúti ájtatosságot vezet a Colosseumnál. A Via Crucis végén köszönti a híveket és apostoli áldását adja rájuk.

Április 20-án, nagyszombaton este 20.30-kor a Szentatya bemutatja a húsvéti vigília szertartását. A pápa a Szent Péter-bazilika bejáratánál megáldja a tüzet, a papok és a hívek bevonulnak a templomba, majd fölhangzik az Exultet, a Húsvéti örömének. A Szentatya vezeti a keresztelés szertartását és mutatja be a szentmisét bíborosokkal, püspökökkel koncelebrálva.

Április 21-én, húsvétvasárnap 10 órakor Ferenc pápa ünnepélyes szentmisét mutat be a Szent Péter téren. A szertartás végén a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről Urbi et Orbi áldást ad Rómára és az egész világra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda