A fiatalok vállalkozói szellemét fejlesztő nemzetközi programban vesz részt az ÉrMe

Hazai – 2018. január 22., hétfő | 14:34

Európai Erasmus-program indul a fiatalok vállalkozói szellemének fejlesztéséért. A Youth for Entrepreneurship and Business Ethics (YEBE) elnevezésű kutatási projektben Magyarországról az ÉrMe és a Napra Forgó vesz részt.

A Youth for Entrepreneurship and Business Ethics – magyarul: Fiatalok a vállalkozásért és az üzleti etikáért – elnevezésű kutatási projekt az Erasmus Ügynökség támogatásával indult, célja pedig az, hogy a fiatalok vállalkozói készségeinek oktatását és szociális vállalkozói szellemét előmozdítsa. Ez utóbbin a fiatalok üzleti életben és társadalomban való aktív állampolgári szerepvállalásának segítését kell értenünk. A projektet nyolc európai partnerrel együttműködve a Bund Katholischer Unternehmer e.V. (a németországi katolikus vállalkozók szövetsége) irányítja, amely a Christian Business Executives nonprofit szervezete. Magyarországon a keresztény vállalkozók és cégvezetők ÉrMe Hálózatát működtető ÉrMe Alapítvány, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkaerőpiaci integrációjáért dolgozó Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft. kapcsolódik a projekthez.

A fiatalok vállalkozói szellemének előmozdítását úgynevezett nem formális tanulási lehetőségek biztosításával szeretnék elérni, amelyek elősegítik a vállalkozói kezdeményező képesség és a vezetői készségek kialakítását és fejlesztését, az üzleti etikában való jártasság elsajátítását, illetve az üzleti vezetés etikai dimenzióinak képviseletét a „magas szinten versenyképes szociális piacgazdaságban” (a Lisszaboni egyezményben megfogalmazott kifejezés).

A projekt keretében meghirdetett nem formális oktatási és képzési program jól kiegészíti az egyetemi tanulmányokat, gyakornoki programokat és a fiatal szakemberek továbbképzését. A program a „szociális piacgazdaság” koncepcióját veszi alapul, és kulturális változásokat kíván előidézni az üzleti etika modern felfogása érdekében. A partnerek nyári iskolákat szerveznek a részt vevő fiatalok számára, az etikus üzleti oktatás és a szociális piacgazdaság intellektuális alapjaival ismerkednek, továbbá közvélemény-kutatásokat végeznek a tanulók és vállalati vezetők között.

A projekt irányításáért a Bund Katholischer Unternehmer e.V. (Németország) felelős. További partnerek a Center for Corporate Citizenship (Németország), a CONFORM-Consulenza (Olaszország), a Christian Union of Business Executives – UCID (Olaszország), az ÉrMe (Magyarország), a Napra Forgó (Magyarország), a Social Academy (Szlovénia), a The Union of Christian Business Executives of Slovenia (ZKPS) és a belga ADIC.

A projekt 2018 augusztusáig tart. 

További információk a projekt weboldalán érhetők el: www.yebe.eu

Kérdésekkel Markus Warode projektmenedzserhez lehet fordulni a warode@bku.de e-mail címen.

Forrás: ÉrMe Hálózat

Fotó: Yebe.eu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria